Kind krijgt eten aan de hand van voedingsschema baby 11 maanden

Als je kindje 11 maanden oud is, kan je zijn aantal maaltijden uitbreiden naar drie per dag. Daarnaast heeft hij waarschijnlijk nog twee keer per dag behoefte aan een melkvoeding. Hoe ziet het voedingsschema van je baby van 11 maanden er mogelijk uit?

Voedingsschema baby 11 maanden

Vanaf deze maand kan je kindje elke maaltijd met jullie aan tafel eten. Nu hij 11 maanden is, is hij namelijk toe aan drie maaltijden per dag. Op vaste momenten van de dag bied je hem een maaltijd aan, bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s middags een boterham en ’s avonds een warme maaltijd. Daarnaast drinkt hij nog ongeveer twee keer per dag borstvoeding of een fles opvolgmelk.

Merk je dat je kleine nog hongerig is na de maaltijd? Dan kan je zijn porties wat groter maken. Het is ook mogelijk dat je baby juist minder eet of nog veel behoefte heeft aan melk. Dit is niet erg. Ieder kind heeft zijn eigen tempo. Volg dit tempo en werk zo toe naar een voedingsschema met drie maaltijden.


Vragen over het voedingsschema van je baby?

Download de 24baby-app en deel het voedingsschema van je baby in onze community. Er is altijd wel iemand die met je mee wil kijken. Plus: je ontvangt iedere dag leuke updates over de ontwikkeling van je baby.

Download de app

Voorbeeld voedingsschema baby 11 maanden

Wanneer je kindje 11 maanden oud is, is hij waarschijnlijk toe aan drie maaltijden per dag. Ook drinkt hij dagelijks nog twee melkvoedingen. Onderstaande tabel laat zien hoe het voedingsschema van je baby van 11 maanden eruit kan zien.

Borstvoeding Flesvoeding Vaste voeding
Je kan je kindje nog altijd op verzoek voeden. De richtlijn is 2 voedingen per dag. Het is geen probleem als je baby behoefte heeft aan meer. Ongeveer 2 voedingen per dag. Richtlijn: 150-200 ml per fles. 3 keer per dag een maaltijd, bijvoorbeeld 2 keer brood en 1 keer warm. Tussendoor een groente- en of fruithapje, soepstengel of rijstwafel.

Toelichting flesvoeding: geef je baby 2 keer per dag 150 – 200 ml opvolgmelk. Drinkt hij vaker dan 2 keer per dag een fles? Doe dan per keer wat minder in de fles.

Wat mag je baby niet eten?

Inmiddels mag je kindje bijna alle gezonde voeding eten die ook op jouw bord ligt. Toch kan je de volgende producten beter nog niet op het voedingsschema van je baby van 11 maanden zetten.

  • Zoute producten en verzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn niet goed voor de gezondheid van je baby. Daarnaast zijn voedingsmiddelen met veel zout niet goed voor zijn nieren. Voeg daarom geen zout toe aan zijn hapjes.
  • Rauwe vlees- en visproducten. In rauwe dierlijke producten zoals filet americain en ossenworst kunnen bacteriën zitten waar je baby erg ziek van kan worden. Dit geldt ook voor rauwe eieren, gerookte of rauwe vis en zuivelproducten die van rauwe melk gemaakt zijn, zoals boerenkaas.
  • Leverproducten. In leverworst en paté zit niet alleen veel verzadigd vet, maar ook veel vitamine A. Een teveel hiervan geeft risico op vergiftigingsverschijnselen. Daarom is het beter om je kindje hier niet te veel van te geven.
  • Producten met veel suiker. Zoete producten zoals kindertoetjes en diksap zijn niet goed voor het gewicht en de tanden van je kindje. Er zit namelijk veel suiker in. Geef deze producten daarom het liefst met mate.
  • Honing. In honing kan een bacterie zitten waar je baby erg gevoelig voor is. Hij kan hier erg ziek van worden. Daarom is het beter om met honing te wachten tot je kindje 1 jaar is.
  • Noten. Je kan het beste wachten met het geven van hele pinda’s en noten tot je kind 4 jaar oud is. Tot die tijd zijn het gebit, de mondspieren en de sliktechniek van je kind nog niet volledig ontwikkeld. Dit kan zorgen voor verstikkingsgevaar. Ook met brood dat hele zaden of noten bevat is wachten verstandig. Je kan je kleine wel fijngehakte noten of pinda’s geven.

Voorbeeld voedingsschema baby 11 maanden

Met behulp van onderstaande tabel kan je inspiratie opdoen voor het menu van je baby. Deze tabel is een voorbeeld. Eet je baby meer of minder of heeft hij nog vaker behoefte aan een melkvoeding? Dit is geen probleem. Volg het tempo van je kindje en werk zo toe naar drie maaltijden per dag.

Eetmoment Voeding
Ontbijt Een boterham met bijvoorbeeld 100% pindakaas en daarnaast borstvoeding of een fles opvolgmelk.
Tussendoor Fruithapje, bijvoorbeeld stukjes aardbei en een bekertje water of lauwe, ongezoete thee.
Lunch Een boterham met bijvoorbeeld geprakte avocado en een bekertje water of lauwe, ongezoete thee.
Tussendoor Soepstengel, rijstwafel of groentehapje van bijv. geprakte of in stukjes gesneden pompoen en een bekertje water of lauwe, ongezoete thee.
Avondeten Warme maaltijd, bijvoorbeeld een hapje van geprakte aardappel, fijngesneden sperziebonen en een beetje gehakt of een eetlepel roerei.
Voor het slapen gaan Borstvoeding of fles opvolgmelk.

LET OP: Tot je kindje 4 jaar oud is, heeft hij extra vitamine D nodig. Hij maakt deze vitamine nog onvoldoende zelf aan. Het advies is om je kindje tot hij 4 jaar is 10 microgram vitamine D per dag te geven.

Tips bij het voedingsschema

De volgende tips kunnen helpen bij het voedingsschema voor je baby van 11 maanden.

  • Zorg voor structuur. De overgang van voeden op verzoek naar vaste eetmomenten kan best even wennen zijn. Zorg daarom voor een duidelijke structuur, zodat je kindje snel aan het nieuwe schema went.
  • Maak van de maaltijd een gezellig moment. Je baby kan nu gezellig met jullie mee-eten. Dit maakt een rustige en gezellige sfeer aan tafel nog belangrijker. Laat de televisie liever uit en leg je telefoon weg. Zo kan je je kindje de aandacht geven die hij nodig heeft.
  • Varieer met smaken en structuren. Je kleine heeft nog een heleboel te ontdekken op het gebied van voedsel. Probeer hem met zoveel mogelijk smaken en structuren kennis te laten maken. Vindt hij iets niet lekker? Probeer het dan later nog eens. Je baby heeft tijd nodig om aan een nieuwe smaak te wennen. Hiervoor kan wel tien tot vijftien keer proeven nodig zijn.
  • Laat je kindje bepalen hoeveel hij eet. De ene dag eet je baby meer dan de andere dag. Dit is normaal. Door je kind te laten bepalen hoeveel hij eet, help je hem bij het ontwikkelen van een gezond voedingspatroon.
  • Geef je kleine het goede voorbeeld. Om een gezond voedingspatroon te kunnen ontwikkelen, is het belangrijk dat je kindje van jou het goede voorbeeld krijgt. Eet bijvoorbeeld gezonde tussendoortjes en drink regelmatig water. Wanneer je kindje dit ziet, zal hij je gezonde gedrag sneller nadoen.

Andere voedingsschema’s

Terug naar voedingsschema voor 10 maanden >>
Verder naar voedingsschema voor 12 maanden >>