Voedingsschema baby 10 maanden: richting drie maaltijden
Wanneer je baby 10 maanden oud is, vormt de melkvoeding een steeds minder groot deel van het menu. Waarschijnlijk werk je daarom langzaam toe naar twee borst- of flesvoedingen per dag. De maaltijden en tussendoortjes worden daardoor groter. Je kindje kan nu bovendien bijna met de pot mee-eten. Hoe kan het voedingsschema van je baby van 10 maanden eruitzien?
Voedingsschema baby 10 maanden
Het voedingsschema van je baby van 10 maanden gaat steeds meer op dat van jou lijken. Op het voedingsschema voor 9 maanden stonden waarschijnlijk nog drie melkvoedingen, maar nu heeft je baby steeds wat meer vaste voeding nodig. Deze maand kan je de porties vaste voeding en de tussendoortjes wat groter maken. Ook kan je een vaste voeding toevoegen aan het menu, bijvoorbeeld een boterham bij het ontbijt. Zo wordt vaste voeding een steeds groter onderdeel van het dagmenu. De kans is groot dat je kindje langzaam van drie naar twee borst– of flesvoedingen gaat deze maand.
Bij de ene baby gaat het afbouwen van melk sneller dan bij de ander. Wanneer je kindje aan het einde van deze maand nog behoefte heeft aan drie melkvoedingen, is dat helemaal niet erg. Ieder kind went op eigen tempo aan vast voedsel. Vermoed je dat je baby echt niet wil eten of klachten krijgt van vaste voeding? Dan is het goed om eens met het consultatiebureau of je huisarts te overleggen.
Vragen over het voedingsschema van je baby?
Download de 24baby-app en deel het voedingsschema van je baby in onze community. Er is altijd wel iemand die met je mee wil kijken. Plus: je ontvangt iedere dag leuke updates over de ontwikkeling van je baby.
Minder melkvoeding, meer vaste voeding
Je baby van 10 maanden krijgt waarschijnlijk nog twee of drie keer per dag borstvoeding of een fles opvolgmelk. Omdat je kleine minder melk drinkt, zal de behoefte aan vast voedsel groter worden. Merk je dat je kindje nog hongerig is na de maaltijd? Dan kan je nog een boterham of een extra lepel eten geven. Ook kan je de tussendoortjes uitbreiden. De volgende tussendoortjes zijn geschikt voor je baby van 10 maanden:
- Groente- of fruithapje. Groente en fruit zijn de gezondste tussendoortjes voor je baby. Prak bijvoorbeeld een banaan, of geef wat stukjes avocado. Let er wel op dat je voedsel met verstikkingsgevaar (bijvoorbeeld druiven en cherrytomaten) in vieren snijdt.
- Rijstwafel, soepstengel of broodkorst. Deze tussendoortjes hebben een goed formaat voor je baby. Bovendien oefent je baby de mondmotoriek door op deze tussendoortjes te kauwen.
- Af en toe een kinderkoekje. Koek is al snel te veel voor een kindje, ook een kinderkoekje. Geef deze dus liever niet vaker dan één keer per week en houd het bij een kleine portie. Dit geldt ook voor producten met toegevoegde suikers, zoals ontbijtkoek, krentenbollen en eierkoek.
- Water en lauwe, ongezoete thee. Je baby krijgt door het afbouwen van de melkvoedingen minder vocht binnen. Om uitdroging te voorkomen, is het belangrijk dat er voldoende water of thee wordt gedronken. Geef dit het liefst in een gewone beker in plaats van een tuitbeker of fles. Zo kan je baby de mondspieren trainen.
Voorbeeld voedingsschema baby 10 maanden
Borstvoeding | Flesvoeding | Vaste voeding |
---|---|---|
Je baby op verzoek voeden kan nog steeds. Richtlijn: 2 voedingen per dag. Het is geen probleem als je baby behoefte heeft aan meer. | Ongeveer 2 voedingen per dag. Richtlijn: 150 – 200 ml opvolgmelk per fles. | 2 à 3 keer per dag een maaltijd vaste voeding (1 à 2 keer brood en een avondmaaltijd). Tussendoor groente- en/of fruithapje. |
Toelichting flesvoeding: Geef je baby 2 keer per dag 150 – 200 ml opvolgmelk. Drinkt je kind vaker dan 2 keer per dag een fles? Doe dan per keer wat minder in de fles.
Wat kan er beter niet op het menu staan?
- Rauwe vlees- en visproducten. Rauwe dierlijke producten zoals filet americain en ossenworst bevatten mogelijk bacteriën waar je baby erg ziek van kan worden. Dit geldt ook voor gerookte vis, rauwe eieren en zuivelproducten van rauwe melk, zoals boerenkaas.
- Producten met veel suiker. In producten als kindertoetjes, diksap en zoete zuiveldranken zit veel suiker. Deze producten kan je beter niet te vaak geven. Ze zijn niet goed voor het gewicht en de tanden van je baby. Als alternatief kan je je kindje magere yoghurt of kwark met geprakt fruit erin geven.
- Zoute producten en verzadigde vetten. De nieren van je baby kunnen zout nog niet goed verwerken. Ook is de lever nog niet genoeg ontwikkeld om verzadigde vetten goed te verwerken. Daarom kan je dit beter zoveel mogelijk weglaten uit het menu. Onverzadigde vetten zijn wel goed voor de ontwikkeling van je kindje. Geef daarom dagelijks producten waar deze in zitten, zoals margarine, avocado of vette vis. Zo zorg je dat je kleine er genoeg van binnenkrijgt.
- Honing. In honing kan een bacterie zitten waar baby’s erg gevoelig voor zijn. Ze kunnen hier zelfs soms erg ziek van worden. Het is daarom beter om te wachten met het geven van honing tot je kindje 1 jaar is.
- Leverproducten. In leverworst en paté zit niet alleen veel verzadigd vet, maar ook veel (dierlijke) vitamine A. Probeer je kindje hier niet te veel van te geven. In grote hoeveelheden kan vitamine A voor vergiftigingsverschijnselen zorgen bij je baby.
- Noten. Het gebit, de mondspieren en de sliktechniek van je kindje zijn tot het 4e jaar nog niet helemaal ontwikkeld. Het eten van hele pinda’s en noten kan daardoor verstikkingsgevaar opleveren.
Voorbeeldmenu voedingsschema baby 10 maanden
Het onderstaande voedingsschema is bedoeld ter inspiratie. Misschien heeft je baby vaker behoefte aan melkvoeding of eet hij of zij meer of minder dan aangegeven staat. Dit is geen probleem. Je kindje voelt zelf aan hoeveel eten er nodig is. Volg het tempo van je kind en breid het voedingsschema langzaam uit met vast voedsel.
Eetmoment | Voeding |
---|---|
Ontbijt | Borstvoeding of fles en eventueel een boterham met bijvoorbeeld appelstroop. |
Tussendoor | Een fruithapje, bijvoorbeeld een in kleine stukjes gesneden peer, en een bekertje water of lauwe, ongezoete thee. |
Lunch | Een bruine boterham met margarine en bijvoorbeeld avocado en eventueel een beetje borst- of flesvoeding. |
Tussendoor | Een soepstengel, rijstwafel of een groentehapje en een bekertje lauwe thee of water. |
Avondeten | Een maaltje van bijv. drie eetlepels risottorijst met twee eetlepels doperwten en één eetlepel fijngesneden kipfilet. |
Voor het slapen gaan | Borstvoeding of fles. |
LET OP: Tot je kindje 4 jaar oud is, is er extra vitamine D nodig. Je baby maakt hier nog onvoldoende van aan. Het advies is om je kindje tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag te geven.
Tips bij het voedingsschema baby 10 maanden
Onderstaande tips kunnen je helpen bij het voedingsschema van je baby van 10 maanden.
- Neem er de tijd voor. Het is mogelijk dat je kleine nog moet wennen aan het nieuwe voedingsschema. Daarom zijn rust, structuur en een goede sfeer extra belangrijk. Zorg voor vaste eetmomenten en eet gezellig samen aan tafel. Wanneer je laat zien dat je gezond eet, zal je kleine dat sneller na-apen.
- Blijf rustig als je kind zich verslikt. De maaltijd van je baby bevat steeds meer textuur. Daardoor moet je kleine even wennen aan het eten van grover voedsel en kan zich verslikken. Gebeurt dit? Blijf dan rustig en lees hier wat je kan doen. Schud je kleine nooit, dit kan leiden tot het Shaken Baby Syndroom.
- Gebruik eten niet als troost of beloning. Gebruik je eten om je kindje te troosten of belonen? Dan is het mogelijk dat je kind een ongezond voedingspatroon krijgt, wat voor overgewicht kan zorgen. Troost of beloon je kind liever door samen iets leuks te doen of lekker te knuffelen.
- Bewaar restjes op een veilige manier. Maak je in één keer een grotere hoeveelheid maaltjes voor je kind? Zorg er dan voor dat je ze op een veilige manier bewaart. Laat het eten afkoelen. Daarna kan je restjes maximaal twee dagen in de koelkast of drie maanden in de vriezer bewaren.
Andere voedingsschema’s
Terug naar voedingsschema voor 9 maanden >>
Verder naar voedingsschema voor 11 maanden >>