Moeder geeft haar baby borstvoeding en probeert een voedingsschema voor haar baby van 0-3 maanden te creëren

Het voedingsschema van je baby kan je flink bezighouden. De eerste maanden staat er alleen melk op het menu van je kleine. Dat klinkt makkelijk, maar toch kan het voedingsschema een hoop vragen oproepen. Hoe vaak geef je een voeding? En hoeveel moet je baby eigenlijk binnenkrijgen de eerste 3 maanden?

Voedingsschema baby 0-3 maanden

De eerste maanden na de geboorte bestaat de voeding van je baby alleen uit melk. Dit kan borstvoeding, flesvoeding of een combinatie hiervan zijn. Aan hoe vaak of hoeveel je baby moet drinken zitten geen regels. Vooral in de eerste maanden zit hier nog weinig regelmaat in. Het is dan ook lastig een vast voedingsschema bij 0 tot 3 maanden aan te houden. Het beste is om een voeding te geven wanneer je merkt dat je baby wil drinken. Dit heet ‘voeden op verzoek’.

Voeden op verzoek

Bij deze manier van voeden is het belangrijk om te letten op de voedingssignalen die je kindje je geeft. Wanneer je baby trek heeft, merk je dit bijvoorbeeld door gesabbel op het handje of door het zoeken naar jouw tepel. Laat je baby zien dat het tijd is voor een voeding? Geef hier dan aan toe, ook al is de laatste voeding nog niet zo lang geleden. Na een tijdje komt er wat meer regelmaat in het voedingsschema. Je komt dan waarschijnlijk uit op elke 2 à 3 uur een voeding.

De meeste pasgeboren baby’s drinken de eerste dagen tien tot twaalf keer per 24 uur. De maag van je kindje is nog maar klein: ongeveer zo groot als een druif. Er past dus maar weinig voeding in. Gelukkig is de eerste moedermelk, colostrum, extra rijk aan voedingsstoffen. De eerste paar weken blijft je baby zo’n tien keer per dag om voeding vragen.


Vragen over het voedingsschema van je baby?

Download de 24baby-app en deel het voedingsschema van je baby in onze community. Er is altijd iemand bereid om met je mee te kijken. Plus: je ontvangt iedere dag leuke updates over de ontwikkeling van je baby.

Mis niets en download de app

Nachtvoedingen

Je baby drinkt maar een kleine hoeveelheid melk per keer. Hierdoor is een hele nacht doorslapen nog niet mogelijk. Je zal daarom ook meerdere keren ’s nachts een voeding geven. Dit is heel normaal en ook goed voor je baby. De nachtvoedingen zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel van je kindje op een gezond niveau blijft. Dit helpt bij de ontwikkeling van de hersenen en een goede groei.

Voedingsschema baby 1 maand

De eerste maanden is het voedingsschema bij de meeste baby’s nog erg onregelmatig. Iedere baby is uniek en drinkt volgens een eigen schema. Bij borstvoeding drinkt je baby gemiddeld zo’n twaalf keer per 24 uur aan de borst. Maar meer of minder kan ook.

Krijgt je kindje flesvoeding? Dan geef je meestal zo’n zes tot acht voedingen per dag. Hoeveel melk hangt af van het gewicht en hoeveel je baby kan drinken. Het maagdarmstelsel van je baby moet namelijk nog wennen aan voeding. In jouw buik kreeg je kindje voedingsstoffen via de navelstreng binnen. Daarom zal de hoeveelheid voeding rustig opgebouwd moeten worden.

Meestal start je met zo’n 10 ml melk per keer. Per dag wordt dit met 10 ml opgehoogd. Je kraamverzorgende kan je hierbij helpen.

Voedingsschema baby 2 maanden

Bij 2 maanden drinkt je kindje al heel wat meer. Ook ontwikkelt je kleine rond 6 tot 8 weken een dag- en nachtritme. Bij sommige baby’s gebeurt dit eerder, maar later kan ook. De tijd tussen voedingen kan dan ’s nachts wat langer worden dan overdag. Zolang je baby goed blijft drinken en groeien is dat helemaal normaal.

Hoeveel voeding er op deze leeftijd nodig is, verschilt per baby. Je kan aanhouden dat je baby ongeveer 150 ml melk per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig heeft.

Een voorbeeld: weegt je baby 3,5 kg, dan is er dus 3,5 x 150 ml = ongeveer 525 ml nodig per dag.

Dit kan je geven in zeven voedingen van 75 ml, verdeeld over de dag. Maar zes voedingen van 90 ml is ook mogelijk. Je komt dan wat hoger uit met de hoeveelheid melk, maar dat is niet erg. Deze berekening gaat op tot een maximum van 900 ml per dag.

Bij borstvoeding weet je niet precies hoeveel je baby drinkt. Gaat de groei goed, verschoon je voldoende plasluiers en is je kindje vrolijk? Dan kan je ervan uitgaan dat het drinken goed gaat.

Voedingsschema baby 3 maanden

Het gewicht van je baby neemt langzaam toe. Hoe hoger het gewicht, hoe meer voeding er nodig is. Nu de maag van je baby wat groter is, kan je kleine meer melk per keer drinken. Als je baby rond de 3 maanden oud is, kan je ongeveer uitgaan van het aantal en de hoeveelheid voeding hieronder.

Gewicht baby Aantal voedingen per 24 uur Hoeveelheid melk per voeding (ongeveer)
Minder dan 3 kg 7 65 ml
3 tot 3,5 kg 6 75 – 90 ml
3,5 tot 4 kg 6 90 ml – 100 ml
4 tot 5 kg 5 120 ml – 150 ml
5 tot 6 kg 5 150 ml – 180 ml
Meer dan 6 kg 4 200 – 225 ml
Richtlijn voor een voedingsschema baby 0-3 maanden

Rond de 3 maanden kan je baby ‘regeldagen’ hebben. Op deze dagen is je kindje onrustig en is er meer voeding nodig. Dit komt door de snelle groei. Grote kans dat je dit ook na 10 dagen en 6 weken hebt meegemaakt. Op regeldagen is het goed om de tijd te nemen voor de voedingen en zo weer een nieuw ritme met elkaar te vinden.

Voorbeeld voedingsschema baby 3 maanden

Je baby groeit en heeft steeds meer voeding nodig. Doordat je kindje meer melk per keer kan drinken, verandert het voedingsschema rond de leeftijd van 3 maanden. In plaats van 10 tot 12 voedingen zijn 6 tot 7 voedingen vaak genoeg. Toch ontwikkelt elke baby zich op een eigen manier. Het is dus ook goed mogelijk dat jouw baby meer of minder voedingen nodig heeft. Een voorbeeld voedingsschema kan een fijne richtlijn zijn, maar kijk vooral naar wat voor jouw kindje het beste is.

Een dagschema voor je baby van 3 maanden kan er ongeveer zo uitzien:

Wanneer heeft je baby genoeg gedronken?

Je baby is geboren met een natuurlijk gevoel van honger en vol zitten. Dit zorgt ervoor dat je kindje zelf goed kan bepalen wanneer het tijd is voor een voeding en wanneer er genoeg gedronken is. Toch kan je je afvragen of je kindje wel genoeg voeding binnenkrijgt. Meestal kan je er in de volgende gevallen vanuit gaan dat dit zo is:

  • Per 24 uur verschoon je ongeveer zes natte luiers.
  • Per 24 uur verschoon je twee tot vijf poepluiers.
  • De groei is normaal.
  • Je baby is vrolijk en levendig.

Is dit niet het geval? Neem dan contact op met het consultatiebureau of je huisarts. Het consultatiebureau houdt de groei van je baby ook bij in groeicurves.

Wat mag je baby wel en niet eten?

Je jonge baby heeft in deze fase alleen melk nodig. Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje, maar flesvoeding heeft ook de voedingsstoffen die je kindje nodig heeft. Daarnaast is er niks anders nodig als het gaat om voeding. Aan bijvoeding hoef je dus nog niet te denken. Makkelijk, toch?

Quiz

Waar of niet waar: wat jij eet, kan de smaak van moedermelk veranderen.

Extra nodig: vitamine D en K

Vitamine D is nodig voor een goede groei en ontwikkeling van de botten. Volwassenen maken vitamine D aan onder invloed van zonlicht en halen het uit voeding. Je baby kan dit nog onvoldoende en heeft daarom extra vitamine D nodig. Het advies is om je kindje tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag te geven.

Krijgt je kindje borstvoeding? Dan is er de eerste 12 weken ook extra vitamine K nodig. Deze vitamine zit in fruit, melkproducten, bladgroenten, eieren en vlees. Daarnaast maken je darmbacteriën vitamine K zelf aan. Je baby heeft nog te weinig van deze bacteriën in de darm om de vitamine te maken.

In kunstvoeding zit vitamine K. Drinkt je baby meer dan 500 ml flesvoeding per dag? Dan hoef je geen extra vitamine K meer te geven. Je kindje krijgt dan genoeg van deze vitamine binnen via de flesvoeding.

Tips bij voedingsschema 0-3 maanden

Het kan best even wennen zijn om tot een prettig voedingsritme te komen met je baby. Het is niet erg als dit wat tijd kost. De volgende tips kunnen je helpen in deze fase.

  • Dring geen voeding op. Geeft je baby aan dat er genoeg gedronken is? Probeer dan niet te dwingen nog meer te drinken. Je baby kan zelf goed bepalen of de buik vol zit.
  • Houd niet te veel vast aan een vast voedingsschema. Sommige baby’s komen netjes elke drie uur voor een voeding, bij andere is er geen vaste regelmaat. Probeer niet te veel een vast schema aan te houden als dit minder goed past bij je kindje.
  • Vraag bij twijfel advies. Twijfel je of je baby voldoende drinkt? Neem contact op met het consultatiebureau en deel je zorgen. Ze kunnen met je meedenken en je als het nodig is doorsturen naar een lactatiekundige. Je kan ook altijd je kindje extra laten wegen op het consultatiebureau.
  • Schrik niet als je baby de eerste weken afvalt. In de eerste twee weken na de geboorte valt je baby wat af. Dit is niet erg. Na ongeveer twee weken wordt het geboortegewicht meestal weer bereikt. Daarna gaat de groei verder met zo’n 150 gram per week.

Ander voedingsschema

Verder naar het voedingsschema voor 4 maanden >>