Moeder geeft baby borstvoeding

Een van de grote beslissingen die je tijdens je zwangerschap moet nemen is of je borstvoeding gaat geven of niet. Borstvoeding biedt ten opzichte van kunstvoeding allerlei voordelen voor jou en je kindje, maar het geven van borstvoeding is niet altijd eenvoudig. Het is iets wat je samen met je baby moet leren en waar je in het begin soms goede begeleiding bij nodig hebt.

Waarom borstvoeding geven?

Borstvoeding geven is een fijne en natuurlijke manier om je kindje te voeden. Je baby krijgt via de melk alle voedingsstoffen binnen in precies de juiste hoeveelheden. De samenstelling en de hoeveelheid melk is volledig afgestemd op zijn behoefte. In moedermelk zitten ook veel stoffen die het afweersysteem van je baby doen groeien. Denk bijvoorbeeld aan sommige eiwitten, antistoffen en gunstige bacteriën die jij bij je draagt. Door deze stoffen heeft hij minder kans op bijvoorbeeld een middenoorontsteking, maag- en darminfecties.

Logo Medela

Professionele ondersteuning vanaf het begin

Wanneer borstvoeding geven nog niet goed lukt is een professionele kolf de beste keuze. Symphony van Medela is ontwikkeld voor het activeren en opbouwen van de melkproductie en wordt gebruikt in het ziekenhuis, en is te huur voor thuis.

Lees alles over huren

Voor jou heeft borstvoeding geven ook een aantal voordelen. Zo bereik je sneller je gewicht van voor de bevalling en stimuleert borstvoeding het samentrekken en verkleinen van je baarmoeder. Hierdoor heb je na de bevalling mogelijk minder lang last van lochia, ook wel kraamvloed genoemd, wat de kans op bloedarmoede na de bevalling vermindert. Daarnaast blijft je menstruatie wat langer uit dan wanneer je geen borstvoeding geeft.

Het heeft niet alleen lichamelijk voordelen voor jou en je baby, maar is ook een fijn, intiem moment tussen jullie samen. Door het huid-op-huidcontact komen er extra knuffelhormonen vrij en ontwikkelen jullie een hechte band. Daarnaast zijn er ook praktische voordelen. Moedermelk is gratis, altijd beschikbaar, op de juiste temperatuur en je hoeft je niet druk te maken over het reinigen van flessen en spenen.

Nadelen van borstvoeding

Het is soms niet eenvoudig om borstvoeding te geven. Jullie moeten samen leren hoe de voeding het prettigste verloopt. Bekijk hier oplossingen voor enkele problemen bij borstvoeding. Kom je er zelf niet meer uit? Schakel dan de hulp in van een lactatiekundige.

Verder kan het geven van borstvoeding praktisch soms lastig zijn. Je kan immers niet altijd op het moment van voeden bij je baby zijn. Kolven biedt dan een uitkomst. Maar ook dit kan lastig zijn als je weer aan het werk gaat. Gelukkig kan je borstvoeding, kolven en werken goed combineren. Je hebt ook verschillende rechten rondom borstvoeding op de werkvloer.

Hoe werkt borstvoeding eigenlijk?

In je borsten zitten melkkliertjes met daarin melk producerende cellen. Hierin worden de voedingsstoffen uit je bloed gehaald en omgezet in moedermelk. Door het zuigen aan je borst, komen er twee hormonen vrij: prolactine en oxytocine.

Prolactine zorgt ervoor dat je melk aanmaakt. Oxytocine zorgt ervoor dat de spieren rond de melkkliertjes zich samentrekken, waardoor de melk uit de klieren naar de tepels stroomt. Dit heet de toeschietreflex.

3D model van borsten en melkklieren
24Baby.nl

Borstvoedingscursus

Bij een borstvoedingscursus leer je technieken om je baby goed aan te leggen en welke houdingen je kan aannemen tijdens de borstvoeding. Je kan met een borstvoedingscursus beginnen wanneer je 8 maanden zwanger bent. Deze wordt gegeven onder leiding van een lactatiekundige, een expert op het gebied van borstvoeding.

Aanleggen

De positie van jou en je kindje is van grote invloed op het uiteindelijke succes van de borstvoeding. Het goed aanleggen van je baby kan een wereld van verschil maken. Een fijne houding voor jullie allebei kan even zoeken zijn, dus neem rustig de tijd om een goede houding te vinden.

Zoek eerst een prettige houding voor jezelf, eventueel met ondersteuning. Leg je baby met zijn buikje tegen jouw buik aan. Wanneer je tepel richting zijn bovenlip of neusje wijst, ligt je baby op de juiste hoogte. Streel nu met je tepel over de lippen van je kindje. Hij zal hierdoor zijn mond wijd openen. Beweeg hierbij niet je lichaam richting je baby, maar druk hem tegen jou aan.

Als je baby zijn mondje geopend heeft, kan je hem verder tegen je aandrukken. Duw niet zijn hoofdje naar je tepel, maar druk zijn lijfje tegen je aan. Zijn hoofdje beweegt dan mee en als het goed is neemt je kindje op deze manier een zo groot mogelijk hap van de borst. Op deze manier blijft ook het neusje vrij om te ademen.

Kolven

Helaas is het intieme ritueel van borstvoeding geven niet altijd mogelijk. Wanneer je niet in de buurt van je baby kan zijn, maar hem toch moedermelk wilt geven, kan je melk afkolven. Een kolfapparaat bootst dan het zuigen van je baby na en vangt de moedermelk op.

Als je weer aan het werk gaat, oefen dan van tevoren alvast een paar keer met kolven. Net als bij borstvoeding geven heeft het enige oefening nodig. Lees meer over kolven en het bewaren en opwarmen van moedermelk.

Wist je dat...?

Huid-op-huidcontact kan de borstvoedingsperiode langer maken

Als je in de eerste vijf weken dagelijks een uur met je kindje huid-op-huidcontact hebt, kan dit de totale duur van borstvoeding verlengen. Onderzoek van de Radboud Universiteit en het Radboudumc laat dit zien. Lekker knuffelen dus!

Problemen bij borstvoeding

In de eerste maand stopt één op de drie moeders al met het geven van volledige borstvoeding. De belangrijkste redenen om te stoppen hebben te maken met pijn of klachten door het niet op de juiste manier aanleggen of onzekerheid over de melkproductie.

Onzekerheden zijn heel normaal, probeer te genieten van het intieme en bijzondere moment samen met je baby. Als je problemen ervaart bij de borstvoeding, kan je hulp vragen aan een lactatiekundige. Die kan je verder helpen en/of je onzekerheden wegnemen. Bekijk hier alvast een aantal oplossingen voor problemen bij borstvoeding geven.

Hoelang borstvoeding geven?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om minimaal zes maanden borstvoeding te geven en daarna door te gaan totdat je kindje 2 jaar is, of totdat jij en je kindje dat prettig vinden. Na zes maanden is het nodig om je kindje naast borstvoeding ook vaste voeding te geven.

Wil je borstvoeding afbouwen? Doe dit dat op een rustige en geleidelijke manier. Zo kunnen jij en je baby allebei wennen aan de nieuwe situatie. Lees hier meer over borstvoeding afbouwen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app