Babyvoeding zelf maken: 6 recepten
De eerste maanden drinkt je baby alleen melk. Rond 4 maanden mag je kindje ook vast voedsel eten. Niet veel later wordt het menu verder uitgebreid. Welke babyhapjes mag je baby allemaal eten en hoe maak je deze hapjes klaar?
Babyvoeding en babyhapjes
Een mijlpaal: je baby mag vaste voeding proberen. Je kan je baby kant-en-klare babyvoeding geven uit een potje of de voeding zelf klaarmaken. Voor het eerste hapje moet je baby minimaal 4 maanden oud zijn. Kijk vanaf deze leeftijd of je kleine al interesse heeft in wat jij eet. Is dat zo? Dan is de kans groot dat je kindje klaar is voor de eerste hapjes.
Waarom zelf babyvoeding maken?
Er zijn een aantal voordelen van zelf babyhapjes maken.
- De babyvoeding is vers
- Je weet precies wat er in de voeding zit
- Het is goedkoper dan kant-en-klare voeding
- Als je kindje wat ouder is, is het een leuke activiteit om samen te doen
Snel en gemakkelijk
Het zelf maken van babyvoeding hoeft niet moeilijk te zijn of veel tijd te kosten. Je kan namelijk in één keer veel maken en de babyhapjes invriezen. Later laat je het hapje ontdooien in de magnetron of au-bain-marie. Zo hoef je niet elke dag in de keuken te staan om een verse hapje op tafel te zetten. De oefenhapjes kan je handig invriezen in een ijsblokjesvorm. Op deze manier kan je elke dag één of meerdere ijsblokjes met voeding opwarmen. Hoe ouder je baby wordt, hoe groter je de porties kan invriezen.
Wanneer babyhapjes maken?
Er zijn in het eerste jaar vier fases waar verschillende babyhapjes bij horen. De start van de eerste babyhapjes is rond 4 maanden. Rond 6 maanden breid je de oefenhapjes uit. Bij 8 maanden gaan de babyhapjes steeds meer lijken op echte, kleine maaltijden. Tot slot kan je baby na het vieren van de eerste verjaardag met de pot mee eten.
Babyhapjes 4 maanden: de oefenhapjes
Tussen de 4 en 6 maanden kan je beginnen met het geven van de eerste babyhapjes. Deze eerste hapjes worden ook wel oefenhapjes genoemd, omdat je baby gaat oefenen met vast voedsel. Borstvoeding of flesvoeding blijft de belangrijkste voedingsbron. De oefenhapjes gaan de melk dus nog niet vervangen.
Het is belangrijk om te beginnen met het aanbieden van zachte smaken. Je baby moet wennen aan de nieuwe smaken. Ook is het fijn om de hapjes in het begin nog te pureren. Je kindje is namelijk niet gewend om te kauwen. Als het hapje gepureerd is, kan je baby dit gemakkelijk doorslikken. Zo hoeft je kleine niet tegelijk aan een nieuwe smaak én een nieuwe structuur te wennen.
Recepten oefenhapjes
Broccoli hapje
Ingrediënten: broccoli en olijfolie
Snijd de broccoli in roosjes en kook deze in ongeveer 10 minuten gaar. Giet de broccoli af en pureer het met een staafmixer glad. Je kan een theelepel olijfolie toevoegen om het hapje smeuïg te maken.
Pompoenmoes
Ingrediënten: pompoen en olijfolie
Schil de pompoen en snijd deze in blokjes. Kook de pompoen 10 minuten tot het zacht is. Giet de pompoen af en pureer het met een staafmixer glad. Voeg een theelepel olijfolie toe om het hapje smeuïg te maken.
Tip
Verwerk pinda en ei in de babyhapjes
Dit doe je om in de toekomst allergieën voor pinda en ei te voorkomen. Start hiermee als je baby heeft kennis gemaakt met de oefenhapjes. Je kan 100% pindakaas en ei in kleine hoeveelheden verwerken in de babyhapjes. Gebruik geen hele pinda’s, dit kan verstikkingsgevaar veroorzaken.
Babyhapjes 6 maanden: hapjes uitbreiden
Als je baby 6 maanden is kan je de oefenhapjes gaan uitbreiden naar echte babyhapjes. Vanaf 6 maanden wordt vast voedsel steeds belangrijker. Veel baby’s zijn nu toe aan grotere hapjes.
De melkvoeding hoeft nog niet vervangen te worden. Wel kan je je baby op vaste momenten een hapje geven. Bijvoorbeeld in de ochtend een fruithapje en in de avond een hap van groente en aardappel. Het is goed om de hapjes nog zacht te maken door ze te pureren of te stampen. Er mag wel wat meer structuur in zitten. Ook kan je nu smaken combineren en producten, zoals rijst, pasta, aardappel en goed doorgebakken vlees en vis toevoegen aan het menu. Inspiratie nodig?
Recepten hapjes 6 maanden
Mango appel hapje
Ingrediënten: mango en appel
Snijd de mango in blokjes. Snijd de appel in blokjes en kook deze zacht. Giet de appel af en pureer de appel samen met de rijpe mango met een staafmixer glad.
Wortel zoete aardappel hapje
Ingrediënten: wortel en zoete aardappel
Snijd de wortel en zoete aardappel en kook ze samen gaar. Giet de zoete aardappel en wortel af en pureer dit met een staafmixer glad. Je kan een eetlepel olijfolie toevoegen om het hapje smeuïg te maken.
Wist je dat...?
Je baby kan tussen 4 en 6 maanden brood proberen
Geef brood zonder korstjes als je baby gewend is aan de oefenhapjes. Tarwe- of bruinbrood zonder zaden of pitten is geschikt voor je baby.
Babyhapjes 8 maanden: echte maaltijden
Vanaf 8 maanden gaan de hapjes van je baby steeds meer lijken op echte maaltijden. Vanaf deze leeftijd gaat een fruit- of groentehap een melkvoeding vervangen. Bekijk welk hapje goed lukt en welke fles je gaat vervangen door een maaltijd. Ook kan je vanaf deze leeftijd de hapjes steeds minder fijnprakken. Zo kan je baby wennen aan een andere structuur. Je kan bijvoorbeeld het eten nog stampen in plaats van pureren. Blijf altijd bij je baby tijdens het eten is. Zo kan je meteen ingrijpen als je baby zich verslikt en hier zelf niet goed uitkomt.
Recepten hapjes 8 maanden
Roerei met tomaat en avocado
Ingrediënten: ei, tomaat, avocado en basilicum
Maak een mengsel van kleine stukjes tomaat, basilicum en ei. Verwarm boter in een koekenpan en zet het vuur laag. Laat het tomaat-ei mengsel al roerend stollen. Haal het ei uit de pan. Voeg blokjes avocado toe en prak het nog wat fijn.
Aardappel spruitjes stamppot
Ingrediënten: aardappels en spruitjes
Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook de aardappels en spruitjes samen gaar. Prak na het afgieten de aardappels en spruitjes tot een stamppot. Voeg naar smaak milde kruiden toe, zoals nootmuskaat of peterselie.
Babyhapjes 12 maanden: met de pot mee eten
Hoera! Je baby is alweer 1 jaar. Dit betekent dat je kindje nu met de pot kan mee eten. Als het goed is, heb je de afgelopen maanden vast voedsel steeds belangrijker gemaakt en zijn het nu echte eetmomenten. Je kind kan bijna alle gezonde dingen eten die jij eet.
Tip
Je dreumes kan nog niet alles eten
Een aantal producten kan je beter nog niet geven, ook nu je kindje 1 jaar is. Voorbeelden hiervan zijn rauwe vis, rauw vlees, voedsel met rauwe melk en rauw ei en producten die veel zout bevatten, zoals kaas.
Tips bij het zelf maken van babyvoeding
- Gebruik producten uit je eigen maaltijd. Zo hoef je maar één keer te koken om verschillende maaltijden op tafel te zetten.
- Begin met groentehapjes. Een fruithapje lust je baby waarschijnlijk eerder omdat dit zoet is. Begin daarom met het aanbieden van groente. Zo krijgt je baby niet meteen een voorkeur voor zoet.
- Schrijf de datum + soort voeding op de ijsblokjesvorm. Dit kan bijvoorbeeld met een etiket. Bewaar de voeding in de vriezer niet langer dan drie maanden.
- Check de tempratuur. Bij het opwarmen van je hapje is het goed om de tempratuur te checken zodat je baby zich niet verbrand. Voel bijvoorbeeld met je lip of proef zelf even.