Je baby water geven: vanaf welke leeftijd kan het?
Alle pasgeboren baby's drinken melk. Toch komt er een moment dat je je baby water geven wil. Maar vanaf welke leeftijd kan dit eigenlijk? En hoe leer je je kind aan water wennen?
Vanaf wanneer kan je je baby water geven?
Je kan je baby water geven vanaf 6 maanden. Jongere baby’s halen al hun voedingsstoffen en vocht uit borst- of flesvoeding. Extra water is dan dus niet nodig.
Boven de 6 maanden kan je je kind rustig aan water laten wennen. Op deze leeftijd krijgt je baby namelijk ook vaste voeding. Hierdoor neemt de behoefte aan melk langzaam af. Je baby heeft dan wel extra vocht nodig. Het is slim om daarom in die periode te starten met water of lauwe thee zonder suiker.
Ben jij tussen de 4 en 6 maanden begonnen met oefenhapjes? Dan zijn deze hapjes nog geen vervanging van borst- of flesvoeding. Er is pas extra vocht nodig wanneer de vaste voeding de melkvoeding gaat vervangen. Toch is vanaf 6 maanden alvast oefenen met water drinken een goed idee.
Waarom je baby water geven?
Je kind heeft elke dag genoeg vocht nodig. Water is dan de meest gezonde keuze. Andere drankjes zijn vaak te zoet of te zuur, denk aan limonade, frisdrank of diksap. Deze zijn niet alleen ongezond, het is ook nog eens slecht voor het gebit van je kind. Daarnaast kunnen suikervrije dranken cafeïne bevatten, zoals sommige zwarte en groene thee. Kruidenthee is wel goed voor je kind, maar pas op met kaneel, anijs, venkel en zoethout. Hierin zitten gifstoffen van planten die ongezond zijn voor je baby. Je baby water geven is dus het beste.
Hoeveel vocht heeft je baby nodig?
Hoe zwaarder en groter je kind wordt, hoe meer er gedronken wordt. Een goede richtlijn is zo’n 150 milliliter voeding per kilo van het gewicht van je kleine. Als je baby één is, dan zijn twee bekers melk van ongeveer 150 ml en daarnaast vier kleine bekers water genoeg. Dit is in totaal bijna een liter vocht. Wees niet ongerust als je kind iets meer of minder drinkt. Dat is helemaal niet erg: er is elke dag een andere behoefte aan vocht.
Voeden op verzoek
Een pasgeboren baby bepaalt meestal zelf wanneer en hoeveel er gedronken wordt. Dit geldt niet alleen voor borst-, maar ook voor flesvoeding. In deze periode wil je baby regelmatig drinken. Niet alleen om de honger of dorst te stillen, maar ook voor troost.
Als je je kind op verzoek voedt, komt het bijna niet voor dat een kind te weinig vocht binnenkrijgt. De melkinname wordt pas minder, als je kind kleine maaltijden vast voedsel eet. Op die leeftijd is het daarom nodig dat je kind extra vocht binnenkrijgt. In het begin zijn dat waarschijnlijk een paar slokjes, later worden het hele bekers.
Hoe weet ik of mijn kind genoeg drinkt?
Je weet dat je baby genoeg drinkt wanneer:
- De groei van je kind goed gaat
- Je baby vrolijk en levendig is
- Er ongeveer 4 tot 6 plasluiers per 24 uur zijn, deze hoeven niet helemaal vol te zijn
Ben je bang dat je kind uitgedroogd is of maak je je zorgen om de vochtinname van je baby? Vraag dan altijd advies aan de huisarts of het consultatiebureau.
Zo leer je je kindje water drinken
Boven de 6 maanden kan je je baby water geven en rustig aan de vloeistof laten wennen. Zo pak je dit het beste aan.
- Laat je kindje rustig wennen. Geef je kindje wat slokjes en kijk hoe je baby erop reageert. Duwt je kleine de beker weg met de handen of trekt je baby het hoofd weg? Dan wil je kind waarschijnlijk niet drinken of is er genoeg gedronken.
- Geef water op vaste tijden. Bijvoorbeeld halverwege de ochtend, tijdens de maaltijd of na het tussendoortje. Veel kindjes hebben daarnaast veel dorst na hun middagslaapje. Ook dit is dus een goed moment om het aan te bieden.
- Start met kleine hoeveelheden. In het begin drinkt je baby nog geen hele beker water. Start dus met een paar kleine slokjes en bouw dit langzaam op. Soms kan je baby zich een beetje verslikken. Dit is helemaal niet erg. Het hoort erbij en zal vanzelf beter gaan.
Wat als je kindje water weigert?
Je kindje is de 6 maanden al voorbij, maar weigert om water te drinken. Wat kan je dan het beste doen? Hieronder vind je een aantal tips.
- Let op wat je kind nodig heeft. Soms heeft je baby simpelweg geen dorst. Bijvoorbeeld wanneer je kind kortgeleden nog gedronken heeft of als er net gegeten is. Het buikje van je baby is nog klein en zit snel vol. Geef je baby dus alleen water als je kind écht dorst heeft.
- Kies voor een andere drank. Thee is naast water de beste keuze. Vooral de smaken munt, kamille en rooibos zijn geschikt. Ook thee gemaakt van alleen fruit mag je baby drinken. Sommige kindjes vinden het daarnaast lekker als er een beetje moeder- of kunstmelk door de thee heen zit. Vanaf 1 jaar mag dit ook gewone melk zijn, maar let erop dat je kindje geen koemelkallergie heeft.
- Wissel bekersoorten af. Met een gewone beker leert je kind het beste slikken en zuigen. Hou dan vooral wel zelf de beker even vast. Wil je dat je kind zelf de beker vasthoudt? Dan kan je het beste beginnen met een fles, een tuitbeker of een rietjesbeker. De laatste twee zijn waarschijnlijk nieuw voor je kind. Hou er daarom rekening mee dat je baby ook hier even aan moet wennen.
- Wees geduldig. Elk kindje is anders en went op zijn of haar eigen tempo. Sommige kindjes drinken meteen bij de eerste keer water en bij anderen duurt het wat langer. Neem hier de tijd voor, net zoals je bij de eerste hapjes doet.
Waarom kan je jonge baby’s beter geen water geven?
Wanneer je baby jonger is dan 6 maanden kan je beter geen water geven. Als jij je baby namelijk water geeft, wordt de maag van je kind hiermee gevuld. Hoe meer water je geeft, hoe minder melk je baby drinkt. De eetlust wordt daardoor minder. Hierdoor loopt je kind veel belangrijke voedingsstoffen mis. En deze heeft je baby nu juist zo hard nodig voor de groei en ontwikkeling. Daarnaast is het lichaam van je kindje er nog niet klaar voor. Zo zijn de nieren bijvoorbeeld nog niet volledig ontwikkeld. Water is daarom nog lastig te verwerken.
Wat kan ik doen als mijn kindje onder de 6 maanden erg dorstig is?
Ben je toch bang dat je kindje te weinig vocht binnenkrijgt, bijvoorbeeld bij warm weer? Leg je baby dan wat vaker aan de borst. De melk wordt vanzelf wateriger als het warmer is. Vergeet niet om zelf dan ook meer water te drinken.
Geef je geen borstvoeding, maar flesvoeding? Dan kan je een klein beetje extra water toevoegen aan de fles, maar verdun het niet teveel. 10 ml extra per 100 ml is meer dan genoeg.
Tips om zelf genoeg water te drinken
Geef je borstvoeding of heb je gewoon meer behoefte aan vocht? Dan is het extra belangrijk dat je meer water drinkt: zo’n 2 tot 2,5 liter per dag. Vind je het lastig om voldoende water te drinken? Onderstaande tips kunnen helpen.
- Zet een fles water naast je bed. Begin de dag met het drinken van water. In de nacht droog je uit en op deze manier vul je dit vochttekort meteen weer aan. Door een fles water op je nachtkastje te zetten, kan je het bijna niet vergeten.
- Download een waterdrinkapp. Zo kan je goed bijhouden hoeveel je drinkt. Vind jij een app niet fijn? Koop dan een schriftje waarin je opschrijft hoeveel water je per dag ongeveer drinkt.
- Geef je water een smaakje. Vind jij water niet lekker of maar saai? Geef het dan een smaakje. Voeg bijvoorbeeld komkommer, takjes munt of schijfjes citroen aan je drinken toe. Dit ziet er ook nog eens leuk uit.
- Drink op vaste tijden. Dan onthoud je het beter. Goede momenten om te drinken zijn: na het wakker worden, een half uur voor het eten én na een toiletbezoek.
Poll
Lukt het jou om elke dag genoeg water te drinken?
Auteur Eline de Wit