Het voorhuidje verzorgen: dit wil je weten
Is jouw eerste kind een jongetje? Dan vraag je je misschien af hoe je het voorhuidje moet schoonhouden. Het is gelukkig niet zo moeilijk. Er zijn een aantal dingen handig om te weten als het gaat over het verzorgen van het voorhuidje.
Wat is de voorhuid?
De voorhuid is het stukje huid dat over de eikel van de penis heen zit. De voorhuid werkt als een beschermend huidlaagje, omdat de eikel erg gevoelig is. Bij de geboorte zit de voorhuid nog verkleefd met de eikel. Het zit dus nog vast, maar in de loop van de jaren komt de voorhuid vanzelf los van de eikel. Niet-seksuele erecties overdag en ’s nachts die je kindje tijdens de groei krijgt, helpen hierbij.
Het verschilt per kind wanneer de voorhuid loskomt. Meestal gebeurt dit als je kindje tussen de 3 en 5 jaar, is en bijna altijd voor het tiende levensjaar. Omdat het loslaten vanzelf gaat, hoef je niet zelf actief de voorhuid naar achteren te trekken.
Hoe verzorg je de voorhuid?
De verzorging van de voorhuid is niet ingewikkeld. Omdat de voorhuid eerst vastgekleefd zit aan de eikel, verschilt de verzorging wel per leeftijd.
Verzorging tot 5 jaar
Je hoeft tijdens het wassen van je kleine geen extra aandacht te geven aan de voorhuid. Het is goed genoeg om de piemel alleen van de buitenkant met warm water te wassen. Je kan met een washandje of doekje zachtjes over de piemel gaan zonder de voorhuid te verschuiven. Zeep kan de gevoelige huid irriteren. Gebruik daarom alleen warm water of milde babyzeep wanneer je je kindje in bad doet.
Verzorging vanaf 5 jaar
Met 5 jaar is bij de meeste jongetjes de voorhuid losgekomen van de eikel. Maar het kan ook nog een aantal jaren duren voordat dit gebeurt. Maak je hier geen zorgen om, het komt meestal vanzelf goed. Wanneer je merkt dat de voorhuid loslaat van de eikel, kan je je kind leren om de voorhuid te verzorgen. Hierdoor blijft de voorhuid soepel. Hierbij zijn een aantal dingen waarop je kan letten.
- Doe het voor, papa. Als vader kan je bij jezelf voordoen hoe de voorhuid naar achter getrokken kan worden. Je kindje kan dit nadoen en ontdekt zo zelf hoe het moet. Als dit niet gaat, kan je uitleggen hoe het moet. Laat je kindje het wel zelf doen zodat hij hier zelfstandig in wordt.
- Laat je kind dit iedere dag doen. Het is slim om je kind iedere dag de voorhuid terug te trekken. Dit kan in bad of tijdens het douchen. Door dit iedere dag te doen houd je de voorhuid in beweging. Uiteindelijk kan je kindje de voorhuid over de eikel terugtrekken. Hiermee wordt de kans kleiner dat je kind op latere leeftijd problemen krijgt.
- Stop als het pijn doet. Je kind zal niet meteen de voorhuid helemaal over de eikel kunnen trekken. Forceer het niet, maar laat je kindje stoppen als het pijn doet. Je kind kan kleine littekens op de voorhuid krijgen als hij vaak het voorhuidje pijnlijk terug trekt. Hierdoor kan die zelfs nog strakker worden.
- Zorg dat de voorhuid terug over de eikel gaat. Leer je zoontje om altijd de voorhuid weer terug over de eikel te rollen. Als de voorhuid nog strak is en je dit niet doet, kan de voorhuid achter de eikel geklemd raken. Hierdoor kan de eikel te weinig zuurstof krijgen.
In principe is het nog niet nodig om onder de voorhuid te wassen als je kindje nog niet in de puberteit zit. De piemel aan de buitenkant wassen is dan nog voldoende. Maar het kan geen kwaad om voor die tijd je kindje te leren hoe de piemel verzorgd moet worden. Als hij het op jonge leeftijd leert, heeft hij er later profijt van.
Wist je dat...?
Een onbesneden piemel is net zo schoon als een besneden piemel
Sommige mensen laten hun zoontje besnijden omdat ze denken dat een piemel zonder voorhuid hygiënischer is. Dit is een fabeltje. Er zijn zelfs wetenschappers die zeggen dat bij kinderen de voorhuid de piemel schoonhoudt en dus schoner is dan een besneden piemel.
Tips om de voorhuid te wassen
Vanaf het moment dat je kind zelf de voorhuid kan terugtrekken, kan hij onder de voorhuid wassen. Vertel hoe het moet en laat je kind het zelf doen. Zo leert je kind zichzelf te wassen. Met deze tips houdt je kind zichzelf schoon.
- Was de piemel alleen met warm water
- Trek de voorhuid voorzichtig terug over de eikel
- Houd de eikel onder een stroompje water om te spoelen
- Rol de voorhuid weer terug over de eikel
En straks in de puberteit?
Het lijkt misschien ver weg, maar voor je het weet komt je kind in de puberteit. De zweetklieren gaan dan werken. Hierdoor kan zich smegma vormen onder de voorhuid. Een ophoping van smegma kan vies ruiken en soms tot een infectie leiden. Leer je kind dus op tijd aan om tijdens het douchen altijd de piemel en onder de voorhuid te wassen.
Problemen met de voorhuid
Soms kunnen er problemen ontstaan met de voorhuid. Meestal gaat het gelukkig goed. Je kan de volgende problemen tegenkomen.
- De voorhuid klemt de eikel af. Als je zoon de voorhuid te ver heeft teruggetrokken, kan die achter de eikel vast blijven zitten. Dit heet een Spaanse Kraag. Hierbij kan de eikel kan rood en opgezwollen raken. Koel de piemel met een natte doek of een ice-spack. Als de zwelling minder is, kan je kind de voorhuid zelf terugrollen. Lukt het daarna nog steeds niet om de voorhuid terug te rollen? Bel dan de huisarts.
- Een te strakke voorhuid. Bij een te strakke voorhuid (fimosis) lukt niet om de voorhuid helemaal over de eikel te trekken. Soms kan je zoontje dit al voor de puberteit merken als plassen moeilijk is of zelfs pijn doet. Het is goed te behandelen met rekoefeningen, een hormoonzalf of in het laatste geval een operatie. De huisarts kijkt samen met jullie wat de beste oplossing is.
- Een te kort toompje. Het toompje of frenulum is een riempje aan de onderkant van de eikel. Hieraan zit de voorhuid vast. Als het toompje te kort is, kan je kind de voorhuid niet over de eikel trekken of doet het pijn om dit te doen. Een kort toompje kan makkelijk opgelost worden door de uroloog. Deze snijdt namelijk het toompje door. Het is een kleine ingreep en na een paar weken is alles genezen.
Bij bijna alle kinderen laat de voorhuid los voor de pubertijd en kan die over de eikel getrokken worden. Lukt het bij je kind van twaalf nog niet om de voorhuid over de eikel trekken, of doet het pijn? Ga dan langs de huisarts. Misschien heeft je kind last van een te strakke voorhuid of een te kort toompje.
Auteur Esther Michielsen