Voor het eerst je baby's haar knippen

In sommige culturen is het traditie om het hoofd van je baby kaal te scheren. In weer andere culturen wordt gewacht tot een kindje begint te praten, voor hij zijn eerste knipbeurt krijgt. Doorgaans ga je pas je baby’s haar knippen als je zelf vindt dat dat nodig is. Doe je het zelf, of ga je naar de kapper?

De haargroei van iedere baby verschilt. De één geniet langer van zijn zachte nesthaartjes, terwijl de ander al snel ‘echt haar’ krijgt. De één heeft een wilde krullenbos, terwijl de ander juist dunne sluike lokken heeft hangen. Dit is genetisch bepaald, net als de haarkleur. Er is dan ook geen voorgeschreven moment waarop de haren van je baby voor het eerst geknipt moeten worden.

Wanneer is jouw baby er klaar voor?

Bij de meeste baby’s, of ze nou geboren zijn met veel of weinig haar, valt het haar in de eerste maanden na de geboorte uit. Tot die tijd is haar knippen meestal nog niet nodig. Als je kleine 9 tot 12 maanden oud is, begint zijn echte haar pas te groeien.

Het kan zijn dat jouw baby al veel eerder lange lokken voor zijn ogen heeft hangen, of dat er een moment komt waarop je denkt: Dit kan echt niet meer. Dan is het misschien tijd voor zijn eerste knipbeurt. Wel is het handig als je baby in ieder geval zijn hoofdje omhoog kan houden. Dit kan hij als hij ongeveer drie maanden oud is.

Zelf je baby’s haar knippen

De eerste keer haar knippen zal nog niet heel uitgebreid zijn. Het blijft waarschijnlijk beperkt tot het bijpunten van de pony of het afknippen van sprieterige plukken. Dit kan je prima zelf doen, lekker in de vertrouwde omgeving van je kleine. Bovendien bespaar je er nog flink op ook. Om je baby’s haar te knippen, vraagt de kapper namelijk al snel 10 euro.

Tips voor als je zelf aan de slag gaat

Als je besluit zelf de kapper uit te hangen, is het aan te raden om dit goed voorbereid te doen:

  • Scherpe schaar. Zorg ervoor dat je een schaar hebt, die makkelijk door je baby’s haren snijdt. Een botte schaar kan ervoor zorgen dat haartjes tussen de snijbladen blijven hangen en uitgetrokken worden. Auw! Pas uiteraard altijd op met een schaar in de buurt van je baby. Je wilt natuurlijk niet dat hij per ongeluk naar de scherpe randen grijpt.
  • Samen doen. Het is handig als je het knipklusje met z’n tweeën klaart. De één knipt, de ander houdt het hoofdje van je baby vast en kan voor afleiding zorgen.
  • Handdoek. Hang een handdoek over de schouders van je kindje en zet deze vast met een knijper of clipje. Zo voorkomt je dat die kleine kriebelhaartjes overal gaan zitten en je baby (en jij) de rest van de dag gek wordt van de jeuk.
  • Plantenspuit. Je kan beter zien wat je doet, als het haar van je baby nat is. Houd een plantenspuit bij de hand om het haar van je baby licht te bevochtigen. Denk er wel aan dat vochtig haar door het gewicht omlaag zakt en dus langer lijkt dan droog haar. Houd dus altijd iets meer lengte aan dan je eigenlijk wilt, om te voorkomen dat je baby straks met een te kort koppie zit. En als dat toch gebeurt: ach, het groeit wel weer aan.
  • Ontspannen in bad. Nog makkelijker is om de knipbeurt in bad te doen. Vaak is je baby dan meer ontspannen en zit je ook niet meteen met haren die alle kanten opvliegen.
  • Slapend. Stribbelt je kleine erg tegen? Probeer dan voorzichtig wat bij te punten als hij slaapt. Leg dan wel eerst een handdoek of hydrofiele luier onder zijn hoofdje. Dit kan je overigens ook proberen met het knippen van zijn nageltjes.

Naar de kapper

Als je het niet aandurft om zelf met de schaar aan de slag te gaan, kan je er ook voor kiezen om het aan de kapper over te laten. Een kapper kan je baby een echt kapsel aanmeten, waarbij sluike lokken in model geknipt worden.

Je kan een kapper aan huis laten komen. Dan is je kleintje lekker in zijn vertrouwde omgeving. Als je naar een kapper buiten de deur wilt, is het handig om van tevoren te bellen om te vragen of die kapper ook baby’s knipt. Sommige kappers knippen namelijk geen kinderen onder een bepaalde leeftijd.

Kinderkapper

Er zijn kappers die zich specifiek richten op kinderen. Het voordeel van zo’n kinderkapper, is dat ze gespecialiseerd zijn in beweeglijke peuters en bange kleintjes. Ze weten precies hoe ze hiermee om moeten gaan en kunnen snel knippen.

Vaak is een sessie bij de kinderkapper een ware beleving voor je kleine. Zo is er van alles om mee te spelen, zijn er speciale stoelen waarbij je kindje bijvoorbeeld in een auto of koets zit, en hangen er televisies met kinderprogramma’s ter afleiding.

Voorbereiding op de knipbeurt

Voor het eerst je baby’s haar knippen is leuk, maar het kan ook best spannend zijn. Gelukkig kan je jezelf en je kleine wel een beetje voorbereiden:

  • Proefknipbeurt. Zet je kindje in een stoel en knip met je vingers door zijn haartjes, alsof het een schaar is. Zo kan je alvast feeling krijgen met de beweging, als je het zelf gaat doen, of je baby voorbereiden op het ‘gefriemel’ van de kapper.
  • Plan de knipbeurt vroeg op de dag. Je kleine is dan lekker uitgeslapen en dus op zijn best.
  • Afleiding. Leid je kindje tijdens het knippen af met zijn favoriete speelgoed.
  • Vertrouwde kapper. Als je naar de kapper gaat, kies dan voor een vertrouwde kapper. Als jij er vertrouwen in hebt, voelt je baby dat aan en zal hij meer ontspannen zijn.

Oh ja, vergeet niet een plukje haar te bewaren! Je kleine zal later, als hij eenmaal een volle bos grote-mensen-haar heeft, moeten lachen om de sprietjes die ooit op zijn hoofd groeiden.