10 manieren om je zwangere vrouw te ontlasten
In negen maanden tijd groeit in het lichaam van je vrouw een klompje cellen uit tot een volwaardig mens. Dat vergt zowel mentaal als lichamelijk veel van je geliefde. Als partner zijn er tal van manieren om je zwangere vrouw te ontlasten. Vaak gaat het om kleine dingen, maar die maken juist het verschil. Met deze 10 tips help jij haar enorm.
1. Geef haar rust
Elke vrouw reageert anders op haar zwangerschap. Sommige hebben energie voor tien, anderen zijn negen maanden misselijk en moe. Er is van tevoren geen peil te trekken op hoe je vrouw reageert. Maar voor elke zwangerschap geldt dat rust goed is voor de aanstaande moeder en de groeiende foetus. Draag bij aan die rust en zorg ervoor dat – met name in het laatste trimester – je geliefde geen stress of druk hoeft te ervaren.
2. Wees vaker thuis, of juist niet
Je bent niet samen zwanger, maar een zwangerschap onderga je wel samen. Je vrouw heeft waarschijnlijk een lager energieniveau en kampt met haar hormonen. Daardoor is ze misschien meer thuis. Heb je een druk sociaal leven en ben je het liefst vijf avonden per week op stap? Probeer dat wat meer te doseren.
Als de baby er straks is, ben je ook meer thuis. Door samen veel tijd door te brengen, creëer je een goede beginbalans. Heeft je vrouw juist veel behoefte aan avonden voor haarzelf? Zorg er dan voor dat ze die tijd ook krijgt.
Vader op komst
Willem Bisseling bereidt mannen op een eerlijke en geestige manier voor op het vaderschap. Vader op komst staat boordevol handige tips, checklists en grappige verhalen.
3. Neem taken over, ook al ben je er niet goed in
De meeste huishoudens in Nederland hebben de taken in huis verdeeld. De een kookt meer, de ander doet vaker de vaat. De een regelt de financiële zaken, terwijl de ander de hond uitlaat. Toch kan het geen kwaad wat extra taken op je te nemen gedurende de zwangerschap. En dan het liefst vanuit jezelf, zonder dat je geliefde erom hoeft te vragen. Neem letterlijk wat lasten weg.
4. Accepteer stemmingswisselingen
Een zwangere vrouw ontkomt niet aan een nieuwe hormoonbalans. Jij als partner van een zwangere vrouw overigens ook niet, hoewel die hormoonschommelingen minder intens zijn. Hoe heftig je geliefde reageert op haar hormonen is niet te voorspellen, maar weet dat er een grote kans is op stemmingswisselingen en onbedaarlijke scheld- en driftbuien. Vaak niet per se op iets groots gebaseerd. Ga daar niet al te veel tegenin en besef dat dit onderdeel van het proces is. Accepteer het en wees gewoon lief. Bekijk tips om om te gaan met de mood swings van je zwangere vrouw.
5. Ga er niet vanuit dat zij altijd de BOB is
Je geliefde zal negen maanden niet drinken. Veel mannen zien dit als een uitstekend excuus om hun zwangere vrouw negen maanden de BOB te laten zijn. Bruiloft aan de andere kant van het land? Mijn vrouw rijdt wel, die is zwanger. Feestje tot een uur of twee waar je niet met OV kunt komen? Mijn vrouw rijdt wel, die is zwanger.
Het klinkt aanlokkelijk, maar ga er niet blind vanuit. Bespreek het en stel zelf ook voor om zo nu en dan te rijden. Het feit dat je vrouw niet drinkt betekent niet automatisch dat ze altijd je chauffeur is.
6. Doe af en toe iets liefs en onverwachts
Het mooie van de hormoonhuishouding van een zwangere vrouw is dat ze, net als jij, over het algemeen weker wordt. Doe af en toe iets liefs en spontaans en ze zal zondermeer ontroerd zijn. Niet alleen scoor je hier punten mee, maar je spreekt ook je waardering uit voor de negen maanden dat ze jouw kind draagt. En dat versterkt jullie relatie weer.
7. Lees je in en bereid je voor
Voor de partner is een zwangerschap – zeker het begin – vaak moeilijk te bevatten. Jij voelt nu eenmaal niet dat er iets in je buik groeit. Het gevolg hiervan is vaak dat je geliefde zich veel meer verdiept in de materie. Ze leest zich beter in over wat ze de komende negen maanden en daarna kan verwachten. Doe dit zelf ook.
Wees betrokken, doe informatie op en zorg dat je begrijpt wat er met je geliefde en in haar lichaam gebeurt. Volg bijvoorbeeld de vaderschapskalender. Zwangere vrouwen hebben meer aan een goed voorbereide man dan aan een die alles maar op zich af laat komen.
8. Zorg dat ook jij weet wat er in het zwangerschapsdieet past
De meeste zwangere vrouwen zullen hun dieet moeten aanpassen. Geen rood vlees, geen gerechten waarin rauw ei is verwerkt, geen alcohol, geen ongepasteuriseerde zachte kazen en ga zo maar door. Gelukkig er nog steeds veel wat een zwangere vrouw wel mag eten en drinken. Toch moet ze steeds bedacht zijn op producten die schadelijk kunnen zijn voor de foetus.
Het is voor je vrouw prettig als jij daarvan ook op de hoogte bent. Laat haar dat niet altijd zelf uit zoeken en wees op de hoogte van de no go’s op het gebied van eten en drinken.
9. Wees assertief wanneer nodig
Je kan niet voelen wat er in het lichaam van je vrouw gebeurt. Je hebt geen idee hoe harde buiken voelen, wat het effect weeën straks zal zijn en of dat er pijnbestrijding moet plaatsvinden bij de bevalling. Je kan wel aanvoelen of je vrouw zich zorgen maakt en of ze ergens meer last van lijkt te hebben dan normaal. Wees assertief tijdens de gehele zwangerschap. Als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt of niet goed gaat, dan kan jij ook altijd contact opnemen met de verloskundige of de (huis)arts.
10. Blijf betrokken
Veel aanstaande vaders zitten niet te wachten op tuttige informatieavonden in buurthuizen, borstvoedingsavonden, wekelijkse afspraken bij de verloskundige of zwangerschapscursussen. Veel zwangere vrouwen overigens ook niet. Ga toch zoveel mogelijk mee. Je betrokkenheid verlicht de zwangerschap van je geliefde. Ze voelt zich gesteund en heeft dan niet het gevoel dat ze het allemaal alleen hoeft te doen.
Willem Bisseling
Dit artikel is geschreven door Willem Bisseling. Willem is literair agent, schrijver en vader van Bente en Doris. Hij schreef hét boek voor (aanstaande) vaders: Vader op komst.