De eerste keer logeren: spannend, maar ook leuk
Als je baby voor het eerst gaat logeren is dat spannend. Toch is het ook fijn om even tijd voor jezelf te hebben. Wanneer laat je je kindje voor het eerst logeren en hoe pak je dit aan?
De eerste keer logeren
De eerste keer logeren is spannend voor je kleine. Je baby is dan voor het eerst wat langer zonder jou en je partner. Misschien vind je het zelf ook moeilijk. Je moet namelijk de zorg voor je kleine uit handen geven. Het is daarom goed om logeren rustig op te bouwen, bijvoorbeeld door te gaan ‘proeflogeren’. Meestal gaat een nacht slapen prima, maar misschien heeft jouw kind het de eerste keer wat zwaar. Heb geduld, dit komt vanzelf goed.
Als het dan goed gaat, kunnen jij en je partner weer genieten van een avond samen. Of je hebt eindelijk een avond voor jezelf. Misschien wil je wel een hele nacht dansen. Alles is mogelijk! Een extra voordeel is dat je de volgende dag heerlijk kan uitslapen. Opgeladen en wel heb je daarna weer helemaal zin om je kleine te knuffelen.
Vanaf welke leeftijd?
Wanneer je je kleine voor het eerst ergens laat logeren is een persoonlijke keuze. Er is geen vaste leeftijd voor. Voor sommigen is het heel makkelijk om hun kindje ergens anders te laten slapen. Voor de ander ligt deze drempel een stuk hoger. Niet alleen is weg zijn bij je kleine dan zwaar, ook de zorg uit handen geven is een uitdaging. Als je het moeilijk vindt om je kindje ergens anders te laten overnachten, kies dan eerst iemand die bij je in de buurt woont. Zo ben je snel bij je kindje, mocht er iets gebeuren.
Wat pak je in voor je baby?
Je baby heeft voor één nacht best wat nodig. Elke baby is anders, maar waarschijnlijk is het slim het volgende in te pakken:
- Een blad met informatie over je kind, denk aan hoeveel er wordt gedronken, wat het slaapritme is en hoelaat je kleine gaat slapen
- Melk (kunstmelk of afgekolfde melk)
- Een fles
- Luiers en billendoekjes
- Een knuffeltje, speeltje of lievelingsdoekje
- Schone kleren voor de volgende dag
- Extra kleding voor als er een ongelukje gebeurt
- Een babyslaapzak
- Een babyfoon
- Een tandenborstel en tandpasta, als je kleine al tandjes heeft
- Vitamine D (en K als dat nog nodig is)
- Toiletartikelen, zoals lotion, babyzeep, billenzalf of een zachte haarborstel
- Een campingbedje
- Een buggy of kinderwagen
Elke situatie en elk kind is dus anders. Je baby hoeft bijvoorbeeld niet elke dag in bad of ingesmeerd te worden. Ook is de logeerkamer van de verzorgers misschien vlakbij de andere kamers, waardoor een babyfoon thuisgelaten kan worden. Gaat je kleine meer dan één nacht weg? Dan zijn er natuurlijk meer kleren, luiers en flessen melk nodig.
Proeflogeren
Vind jij of vindt je kindje het lastig om ergens anders te slapen? Bouw het dan rustig op en blijf de eerste keer ook zelf slapen. Wel op een andere kamer natuurlijk! Spreek af dat de verzorger naar je kleine toegaat als het nodig is, bijvoorbeeld als je baby wakker wordt of iets nodig heeft. Dan kan jij lekker doorslapen en hebben zij een goede ‘oefennacht’. Bouw het logeren daarna rustig uit naar slapen zonder ouders.
Wat als het echt niet gaat?
Lukt het logeren bij iemand anders echt niet? Dan kan je ook vragen of iemand een keer bij jou thuis wil logeren. Op die manier is je kleine wel in een vertrouwde omgeving en kan jij alsnog een nachtje met je partner of vrienden weg. Bouw ook dit langzaam op en laat je baby stukje bij beetje thuis wennen aan andere verzorgers. Is je baby er echt nog niet aan toe? Soms is het gewoon beter om nog even met logeren te wachten.
Tips voor als je kind uit logeren gaat
Je wil het liefst dat de logeerpartij prettig en soepel gaat. De volgende tips kunnen jullie hierbij helpen.
- Geef iets mee dat naar jou of je partner ruikt. Denk bijvoorbeeld aan een shirt of knuffeltje. Dit geeft je baby een vertrouwd gevoel.
- Ga de eerste keer niet te ver weg. Dan kan je je kleine makkelijk ophalen, mocht dat nodig zijn. Moet je je kleine met de auto halen? Dan is het slim als jij of je partner niet drinkt. Op die manier kunnen jullie je kind makkelijk op elk moment ophalen.
- Bouw het rustig op. Laat de verzorgers eerst een keer overdag op je kleine passen en kijk of dat goed gaat. Laat je kind later pas logeren. Op die manier went je kleine rustig aan de verzorgers.
- Ga de eerste keer mee. Als je het echt spannend vindt, kan je de eerste keer meegaan. Dit is dan meer voor nood. Dus spring alleen bij als je kind het echt niet redt met de verzorgers.
- Spreek af dat je soms een foto of bericht krijgt. Dit willen de verzorgers vast doen als dat jou geruststelt. Maar ga niet de hele tijd bellen of videobellen. Dat is vervelend voor de verzorgers. Ook kan je kind ervan in de war raken.
- Houd het afscheid klein. Geef een kus en een knuffel, maak duidelijk dat je weggaat en zeg dat je de volgende dag weer terugkomt. Glip niet stiekem weg als je kind afgeleid is en even niet kijkt. Hier kan je kleine van schrikken.
- Geef alle informatie over je kind aan de verzorgers. Hoe laat gaat je kind naar bed? Welk verhaaltje lees je altijd? Hoeveel melk wordt er gedronken? Schrijf dit allemaal duidelijk op, zodat het schema en de routine voor je kleine hetzelfde blijft. Zo zorg je ervoor dat je baby zich veilig voelt.
Auteur Eline de Wit