Huilende baby zorgt voor gebroken nachten

Iedere kersverse ouder krijgt ermee te maken: nachten waarin je bijna geen oog dicht doet. Na de zoveelste slapeloze nacht kan de moed je behoorlijk in de schoenen zinken. Hoe overleef je die gebroken nachten?

Je baby en slapen

Je pasgeboren baby heeft een heel ander slaapritme dan jij. Iedere drie tot vier uur wordt hij wakker, omdat hij een voeding nodig heeft. Misschien moet je je baby hiervoor wakker maken. Ook is de kans groot dat hij je ’s nachts regelmatig laat weten dat hij een schone luier kan gebruiken.

De eerste maanden van zijn leven zal je kindje daarom waarschijnlijk nog niet doorslapen. Ook jouw nachten zijn daardoor met minder slaap gevuld. De volgende tips maken het wat makkelijker om deze gebroken nachten te overleven.


Slaapt jouw baby slecht?

Met de slaapcoaches van Slaaptipsvoorbabys heeft 24Baby dé Slaapwijzer voor je baby geschreven. Een e-book met alle basisinformatie over slapen en slaaproutines van 8 weken oud t/m 4 jaar.

Meer informatie

1. Wissel elkaar af

Wanneer je een partner hebt, kunnen jullie de zorg voor jullie kleine afwisselen. Spreek bijvoorbeeld af dat jij de ene nacht uit bed gaat en de andere nacht je partner. Of gun elkaar af en toe een ochtend uitslapen door om de beurt even alleen voor je baby te zorgen. Hierdoor krijg je regelmatig de kans om bij te tanken en kan je er met frisse energie tegenaan.

Als je borstvoeding geeft, kan je wat afgekolfde melk in de koelkast of vriezer bewaren. Zo kan je partner ook de nachtvoedingen op zich nemen. Kolf je liever niet, vanwege stuwing of uit angst voor het teruglopen van de voeding? Vraag je partner dan of hij je baby uit bed haalt, bij jou legt en na de voeding weer terug legt in zijn bedje. Dan hoef jij je bed niet uit en val je misschien makkelijker weer in slaap.

2. Schakel hulptroepen in

Worden de wallen onder je ogen steeds groter en ben je toe aan een moment voor jezelf? Wees dan niet bang om de hulp van anderen in te schakelen. Misschien willen opa en oma wel een nachtje oppassen op je kleine. Of misschien heb je een buurvrouw of vriendin die de zorg voor je baby even op zich wil nemen. Maak gebruik van deze hulp, zodat jij goed kan uitrusten. Wie weet kan je eindelijk eens verder met die serie of dat boek waar je niet meer aan toe komt.

3. Doe zoveel mogelijk dutjes

Tijdens de eerste maanden slaapt je kindje zo’n 12 tot 17 uur per dag. Probeer deze tijd niet te vullen met allerlei klusjes die je in huis kan doen. In plaats daarvan is het slim om deze uren te gebruiken om bij te slapen.

Als je later op je kraamtijd terugkijkt, denk je waarschijnlijk niet aan je schone en opgeruimde huis. De kans is groot dat je vooral terugdenkt aan de mooie tijd die jullie als kersvers gezin samen beleefden. Een uitgerust gevoel zorgt ervoor dat je beter kan genieten en helpt zo bij het vormen van fijne herinneringen.

4. Maak je kindje moe

Samen met je baby leuke dingen doen kan ervoor zorgen dat hij wat sneller in slaap valt. Ga bijvoorbeeld babyzwemmen en geniet van het ontspannende water. Grote kans dat hij na afloop heerlijk in slaap valt.

Als je baby wat ouder is, kunnen jullie ook genieten van een bezoek aan de kinderboerderij. Neem je kleine mee in de draagzak of de wandelwagen en laat hem kennismaken met de dieren die er te vinden zijn. Dit zorgt niet alleen voor een betere slaap, maar verbetert ook de band met je kleine. Dubbel genieten!


Vragen over het slaapritme van je baby?

Download de 24baby-app en deel het slaapschema van je baby in onze community. Er is altijd wel iemand die met je mee wil kijken. Plus ontvang iedere dag leuke updates over de ontwikkeling van je baby.

Download gratis de app

5. Zorg voor een rustige en veilige babykamer

Een rustige babykamer kan gebroken nachten helpen voorkomen. Door voor natuurlijke kleuren en rustig behang te kiezen, krijgt je baby minder prikkels binnen en slaapt hij beter. Verduisterende gordijnen helpen je kindje bij het aanmaken van melatonine. Dit stofje verbetert zijn slaapritme. Heeft je kleine graag een knuffel in de buurt? Leg dan maximaal één knuffel in zijn bedje, zodat hij niet overprikkeld raakt.

Daarnaast is het belangrijk dat de kamer van je kindje een veilige slaapomgeving is. Zorg bijvoorbeeld voor goede ventilatie en een aangename temperatuur. Leg je baby op zijn rug te slapen, zodat zijn gezichtje vrij is en hij goed kan ademhalen. Ook kan je hem het beste in een baby slaapzak laten slapen. Dit zorgt voor een kleinere kans op adembelemmering of warmtestuwing.

6. Laat je baby bij je slapen

Slaapt je kindje op zijn eigen kamer en komen gebroken nachten regelmatig voor? Dan kan je overwegen om hem in zijn eigen bedje bij jou op de kamer te laten slapen. Volgens het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid is dit de meest ideale slaapsituatie tot je kindje 6 maanden oud is.

Door deze vorm van samen slapen (rooming in) weet je baby dat jij in de buurt bent. Dit zorgt er mogelijk voor dat hij rustiger slaapt. Bovendien kan jij snel op zijn signalen reageren. Heeft hij een voeding of een schone luier nodig? Dan heb jij dit snel in de gaten. Hoe korter je kindje huilt, hoe sneller hij weer rustig is en in slaap valt. Fijn voor je baby en fijn voor jou!

7. Praat erover

Ben je het grootste deel van de nachten bezig met je baby in slaap sussen? Dan kan dit je behoorlijk uitputten. Misschien word je er onzeker van en vraag je je af of je het wel goed doet. Erover praten kan helpen om dit onzekere gevoel te verminderen. Bel je moeder op, nodig een vriendin uit voor een kop koffie of doe je verhaal op ons forum. Dat lucht mogelijk een beetje op.

Trek je het echt niet meer, bijvoorbeeld omdat je een huilbaby hebt die voor veel gebroken nachten zorgt? Laat dit dan weten aan je huisarts of bespreek het bij het consultatiebureau. Deze kunnen je helpen en advies geven.

8. Blijf gezond eten

Door vermoeidheid kan je de neiging hebben om ongezonder te gaan eten. Probeer hier niet aan toe te geven, maar zorg ervoor dat je dagelijks de voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Hierdoor krijg je meer energie, die je juist nu zo hard nodig hebt.

Hiermee geef je gelijk je kindje het goede voorbeeld. Hoop je dat hij netjes zijn portie groente en fruit zal eten wanneer hij toe is aan vaste voeding? Dan helpt het om nu al te laten zien dat jij dit zelf ook doet. Goed voorbeeld doet goed volgen!

9. Probeer het te accepteren

Na de zoveelste slapeloze nacht heb je misschien weleens zin om een potje te huilen. Geef hier gerust aan toe, maar probeer ook positief te blijven. Het slaapritme van je baby gaat steeds meer op dat van jou lijken. De gebroken nachten zullen dus op een gegeven moment verleden tijd zijn. En je kan het je nu waarschijnlijk niet voorstellen, maar wie weet ga je die nachtelijke knuffelsessies met je kleine dan wel missen.

Nachtrust door routines

De beste oplossing is natuurlijk dat je baby beter gaat slapen. Wat daar enorm bij kan helpen, is dat jij begrijpt wat je baby nodig heeft. Samen met de slaapcoaches van Slaaptipsvoorbabys heeft 24Baby daarom de ‘Slaapwijzer baby – Nacht(rust) door routine’ geschreven.