Sprongetjes baby: mentale groeispurten van je kind
De hersenen van je baby ontwikkelen zich ontzettend snel. Dit gaat niet in een rechte lijn, maar met sprongen. Hoe herken je deze sprongetjes bij je baby? En welke sprongen maakt je kindje mogelijk mee?
Wat zijn sprongetjes bij je baby?
Sprongetjes bij je baby zijn een soort groeispurten van de hersenen. De ontwikkeling van het babybrein begint al in de baarmoeder. Na de geboorte gaat deze ontwikkeling verder. Op sommige momenten gaat dit langzaam, op andere momenten snel. De momenten waarop de hersenen zo’n snelle groeispurt doormaken, noem je sprongetjes bij je baby.
Oei, ik groei! sprongetjes
De verschillende sprongetjes die je baby meemaakt, zijn beschreven in het boek Oei, ik groei!. Volgens de Oei, ik groei! sprongetjes-methode leren alle baby’s op ongeveer hetzelfde moment nieuwe dingen. Zo zijn er tien sprongen beschreven, verdeeld over de eerste twee jaar.
Deze sprongen in de ontwikkeling zouden zorgen voor onrust bij je kindje. Wanneer deze onrust voorbij is, heeft je baby volgens de methode een nieuwe skill onder de knie.
Betrouwbaarheid van sprongetjes
Over de betrouwbaarheid van de sprongetjes-theorie bestaat discussie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat baby’s grote sprongen maken in hun ontwikkeling. Maar dit gebeurt niet bij iedere baby op precies dezelfde momenten. Ook is er geen bewijs voor het idee dat periodes van huilen en hangerig zijn veroorzaakt worden sprongetjes.
Wil je gebruik maken van de sprongetjes-theorie? Dan is het goed om te onthouden dat je baby eerder of later door een sprong kan gaan. De kans bestaat dat de ontwikkeling van je kind niet helemaal gelijk loopt met deze theorie. Wel is de sprongetjes-theorie een leuke en interessante manier om de ontwikkeling van je baby in de gaten te houden.
Hoe herken je sprongetjes bij je baby?
Je kan sprongetjes bij je baby herkennen aan het gedrag van je kindje. Is je kleine plotseling hangerig, huilerig en humeurig? Dan is het mogelijk dat hij door een sprongetje gaat. Iets nieuws leren kost je baby veel energie. Hierdoor gaat je kindje volgens de Oei, ik groei! sprongetjes-methode een paar dagen tot een paar weken door een lastige periode. Hierna zou je kunnen zien dat je kleine nieuwe mijlpalen in zijn ontwikkeling behaald heeft.
Verschil tussen regeldag en sprong
Dat je baby hangerig en huilerig is, hoeft niet altijd door een sprongetje te komen. Misschien is hij moe, voelt hij zich ziek of heeft hij gewoon zijn dag niet. Je kindje kan ook een regeldag hebben. Het verschil tussen een sprong en een regeldag is soms lastig te herkennen.
Tijdens regeldagen heeft je baby meer voeding nodig dan normaal. Dit zorgt ervoor dat hij onrustig is en meer huilt. Merk je dat je kleine meer honger heeft dan je gewend bent? Geef je borstvoeding en voelen je borsten leeg en beurs? Dan is de kans groot dat je baby geen sprongetje, maar een regeldag heeft. Omdat je kindje meer drinkt dan normaal, kunnen je borsten op deze dagen leger en wat beurs aanvoelen.
Wat als je geen sprongetjes bij je baby ziet?
Iedere baby ontwikkelt zich op zijn eigen manier en in zijn eigen snelheid. Het is dan ook goed mogelijk dat je kindje wat eerder of later door een sprong gaat dan andere kinderen. Vergelijk hem dan ook niet met andere leeftijdsgenoten. Ieder kind is uniek en de een krijgt een mijlpaal sneller onder de knie dan de ander.
Herken je sommige sprongetjes bij je baby niet? Dan hoef je je niet meteen zorgen te maken. De kans is groot dat jouw kindje een bepaalde mijlpaal gewoon wat later onder de knie krijgt. Wanneer je je toch zorgen maakt, kan je altijd contact opnemen met het consultatiebureau.