Imiteren: je baby gaat je emoties na-apen!
Vanaf 7 maanden begint je baby met het imiteren van jouw gemoedstoestanden. Als jij lacht, lacht hij, en als jij huilt, betrekt zijn gezichtje ook meteen. Zorg vanaf die tijd dus maar dat je een goed humeur hebt!
Waarom imiteren?
Imitatie is één van de belangrijkste manieren van leren voor je baby. Je kleine kijkt op tegen de mensen in zijn omgeving en leert nieuwe dingen door hen te imiteren. Jij bent een groot voorbeeld voor hem, dus je baby zal jou maar wat te graag na-apen.
Zo zal je kindje geluidjes die jij maakt (oh-oh…) na gaan doen om van jou te leren op het gebied van taal. En een aantal maanden later gaat hij je handelingen imiteren en wil hij je met alles ‘helpen’. De was doen, schoonmaken, koken, de kat voeren: je kleine helper neemt jou graag wat werk uit handen! In de praktijk werkt het niet helemaal, maar de bedoeling is goed…
Sociale imitatie
Rond 7 maanden is het voor je kleine tijd om van jou te leren op sociaal-emotioneel vlak. Dit doet hij door jouw gemoedstoestanden te imiteren. Dit noemen we sociale imitatie.
Wat leert je kindje door sociale imitatie?
- Door jouw emoties te imiteren, legt je baby een basis voor zijn sociale vaardigheden voor als hij later groot is. Hij leert op anderen te reageren en leert hoe hij de emotionele toestand van zijn ‘gesprekspartner’ moet interpreteren.
- Je baby leert hoe hij gebruik kan maken van zijn emoties. Vanaf zo’n 9 maanden kan hij overdreven duidelijk gaan maken hoe hij zich voelt. Het is ook mogelijk dat je kleine imitator extra lief gaat doen om iets voor elkaar te krijgen…
- Je baby wordt gevoeliger voor de gemoedstoestand van anderen. Hij kan bijvoorbeeld gaan huilen als een ander kindje huilt.
- Je baby leert zich inleven in anderen. Als hij denkt dat iemand verdrietig is of pijn heeft, zal hij op een gegeven moment willen troosten. In het begin zal hij bijvoorbeeld zijn knuffel troosten als die valt. Later zal hij ook andere mensen gaan troosten.
Jij bent het grote voorbeeld voor je baby
Dat je baby jouw gemoedstoestanden nu imiteert, wil niet zeggen dat je altijd alleen maar vrolijk moet zijn. Er is ruimte voor al je emoties, ook boosheid en verdriet. Op die manier zal je baby kennismaken met allerlei soorten gemoedstoestanden en leert hij dat je boosheid en verdriet ook mag uiten.
Doe wel je best om een goed voorbeeld te zijn voor je kindje. Daarmee leg je eigenlijk al een basis voor zijn opvoeding. De beruchte peuterpubertijd voorkom je er misschien niet mee, maar het kan geen kwaad om je kleine nu alvast te laten zien dat de wereld niet vergaat als iets niet gaat zoals hij of jij wil.
Probeer dus je emoties onder controle te houden. Boos zijn mag, maar laat het stampvoeten en deuren smijten achterwege. Je wilt dat je baby leert hoe hij met zijn gevoelens om kan gaan, zonder dat elke kleine irritatie zich in een driftbui ontaardt. Beter voor hem, beter voor jou.
Troosten
Ook is het belangrijk dat je kindje leert dat er altijd weer rust komt na heftige emoties. Word zelf rustig, en troost je baby liefdevol als hij overstuur is geweest. Hier leert je baby veel van! Over een tijdje (rond de 13 tot 15 maanden) zal je zien dat hij anderen wil troosten als ze verdrietig zijn. Hij zal dat doen op de manier waarop jij hem altijd troost, bijvoorbeeld met een dikke knuffel. Zo lief!