Je baby gaat tijgeren: daar kom ik dan!
Gedurende het eerste jaar van je baby ontwikkelt hij zich in een rap tempo. Het gaat zo snel dat zijn eerste glimlach wel gisteren lijkt en nu besluit hij ineens om de wereld verder te ontdekken. De fase van tijgeren is begonnen!
Wat is tijgeren?
Als jonge ouder verheug jij je op het moment dat je kleine zijn worsteling met de zwaartekracht overwint. Je baby begint te kruipen. Maar wist je dat er nog een fase voor kruipen zit? Dit heet ‘tijgeren’. Je mini-me ontdekt dan dat hij zijn lichaam kan inzetten om vooruit te komen.
Eerst schuift hij wat heen en weer op zijn buik. Later wordt het meer gecoördineerd. Vervolgens lukt het hem om rondjes om zijn as te draaien: het pivoteren. Daarna komt hij echt in beweging door zichzelf met zijn voetjes af te zetten en zichzelf met zijn armpjes vooruit te trekken.
Vanaf welke leeftijd begint mijn baby met tijgeren?
In de eerste maanden doet je baby al veel voorwerk om later te kunnen tijgeren en kruipen. Zijn ontwikkeling gaat dan heel hard. Gemiddeld begint een kind vanaf 7 maanden langzaam met tijgeren.
Maak je echter geen zorgen als je kleine spruit dan nog geen interesse heeft om deze stap te zetten. Ieder kind ontwikkelt zich namelijk op zijn eigen manier. Tijgert je kindje na 12 maanden nog niet of maak je je toch zorgen? Neem dan contact op met het consultatiebureau.
De ontwikkeling van je baby stimuleren
Vertrouw erop dat je baby zelf begint met tijgeren, wanneer hij daar klaar voor is. Forceer hem daarom nooit. Positief stimuleren kan natuurlijk wel altijd. Laat je baby bijvoorbeeld tijdens het spelen wat vaker op zijn buikje liggen. Deze tummy time zorgt ervoor dat de spieren in zijn rug sterker worden.
Motiveer hem om te bewegen door voor hem te gaan zitten met zijn favoriete knuffel. En voor alles geldt: oefen liever een paar minuutjes per keer dan te lang achter elkaar.
Tips voor (veilig) tijgeren
Je leven wordt een stuk drukker zodra je kleine koter begint met tijgeren. Wie had gedacht dat hij zo snel kon zijn? Voordat deze hectische fase zich aandient, kan je het huis alvast voorbereiden op de meters die je kleine gaat maken. Want tijgeren is ontzettend leuk en goed, maar het is wel raadzaam om hier van tevoren een veilige omgeving voor te creëren.
Zelf tijgeren
Maak je huis tijger-proof door de woonkamer zelf eens op handen en voeten te ontdekken. Zo zie je precies welke plekken nog even wat aandacht nodig hebben. Denk daarbij ook aan de ruimte boven je hoofd; voordat je het weet trekt je kind zich op aan de meubels. Lees meer over veiligheid in huis.
Een goede ondergrond
Wist je dat tijgeren makkelijker gaat op een gladde ondergrond, maar kruipen weer beter op tapijt? Probeer daarom de plek waar je kleine het bewegen ontdekt te voorzien van diverse ondergronden. Een woonkamer met laminaat en een vloerkleed werkt bijvoorbeeld perfect in deze fase. Er zijn ook hele leuke foam puzzelmatten te koop, waarop je baby naar hartenlust kan spelen, tijgeren en kruipen.
Huisdieren opgelet
Voor je lieve hond of kat kan deze nieuwe ontwikkeling van je baby even wennen zijn. Je tijgertje gaat namelijk ook de grond gebruiken om de wereld om hem heen te ontdekken. Houd daarom huisdieren goed in de gaten en zorg ervoor dat je baby niet richting de slaapplek of voerbak van je viervoeter kruipt. In het begin kan het ook helpen om het tijgeren met zijn drieën te oefenen. Zo kan jij je kindje stimuleren om vooruit te bewegen, terwijl iemand anders de hond of kat even bezighoudt.
Auteur Laura Miller-Sijm