Zwemluiers: zorgeloos zwemmen met je baby
Als je gaat zwemmen met je baby kan je natuurlijk geen gebruik maken van een normale luier. Zwemluiers zorgen ervoor dat je zorgeloos kan zwemmen met je kleine waterrat! Wij hebben de mogelijkheden voor je op een rij gezet, plus een handig stappenplan voor jullie zwembaduitje.
Wat is een zwemluier?
Een zwemluier is een luier speciaal om mee te zwemmen. Waar normale luiers zich helemaal volzuigen met vocht, zwellen zwemluiers minder op. Hierdoor kan je baby heerlijk spetteren in het water zonder dat de luier te zwaar wordt of afzakt. De zwemluier zorgt er daarnaast voor dat ongelukjes binnenboord blijven, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je opeens iets in het water ziet drijven.
Wegwerp-zwemluier of wasbare zwemluier?
Er zijn verschillende opties als jullie gaan babyzwemmen: wegwerp-zwemluiers of wasbare zwemluiers.
Voordelen wegwerp-zwemluiers
Wegwerp-zwemluiers hebben vaak hersluitbare zijkanten en speciale anti-lekrandjes. Over de luier heen kan je je kindje ook een zwembroek of zwempak aantrekken, maar dat hoeft niet. Het grote voordeel van deze luiers is dat je ze eenvoudig weggooit nadat jullie samen het water in zijn geweest.
Voordelen wasbare zwemluiers
Een alternatief voor een wegwerp-zwemluier is de wasbare zwemluier. Deze is gemaakt van een waterdichte en ademende buitenkant, met aan de binnenkant nylon gaas dat de functie van een normale zwemluier op zich neemt. Een wasbare zwemluier heeft ook elastiek zodat het mooi aansluit op het lijfje van je kleine. De meeste wasbare zwemluiers zijn door drukknopen verstelbaar, waardoor ze een tijdje meegaan. Wel zo handig!
Een ander groot voordeel van de wasbare zwemluier, is dat je hem na een wasbeurt opnieuw kan gebruiken (de naam zegt het al). Daarmee is dit dus een stuk duurzamer dan je baby elke keer een nieuwe zwemluier aantrekken.
Wat kost een zwemluier?
De wasbare luier is iets duurder dan een pak wegwerp-zwemluiers. Maar als je elke week met je baby gaat zwemmen, heb je een wasbare luier er met een paar maanden al uit. Een pak van 12 wegwerp-zwemluiers kost namelijk meestal tussen de 6 en 8 euro, terwijl een wasbare luier tussen de 10 en 12 euro kost.
Tip: Zwemluiers zijn regelmatig in de aanbieding. In onze luiertool check je waar je de beste luier aanbieding vindt. Je kan hierin ook specifiek zoeken op ‘zwemluiers’.
Omkleden en verschonen in het zwembad
Als je met je baby naar het zwembad gaat, is het in het begin even zoeken naar hoe je hem het beste verschoont en klaarmaakt voor zijn waterpret. Deze tips kunnen je een eindje op weg helpen:
- Autostoeltje mee de kleedkamer in. Een autostoeltje wordt je nieuwe beste vriend als je samen met je kindje gaat babyzwemmen. Hij kan hier namelijk even in zitten zodat je je handen vrij hebt om jezelf om te kleden. En geen zorgen, het autostoeltje kan je later makkelijk aan de rand van het zwembad achterlaten.
- Eerst zelf omkleden. Voordat je je kleine voorbereidt op zijn spetterpret, is het handig om jezelf om te kleden. Trek je zwempak thuis al aan, dan ben je zo omgekleed en klaar om naar het bad te gaan. Je zal namelijk snel genoeg merken dat je kleine in een pashokje weinig geduld heeft.
- Makkelijke kleding. Trek zowel jezelf als je baby makkelijke kleding aan als jullie gaan zwemmen. Zo ben je zelf snel weer omgekleed na het zwemmen en zit je bij het aankleden van je kindje niet met twintig knopen te hannesen terwijl alles nog een beetje nat is van het zwemmen.
TIP: Het is altijd tropisch warm in het zwembad. Pas daar de kleding van jezelf en je kindje op aan. Soms kan het bijvoorbeeld net wat aangenamer zijn om pas bij de uitgang zijn jasje en sokjes aan te trekken.
- Aankleedkussens aan het water. De meeste zwembaden hebben aankleedkussens aan de rand van het zwembad waar je je baby op kan omkleden. Deze zijn meestal wel wat hard en nat, dus neem een extra hydrofiele luier mee waar je kleine op kan liggen. Onder de aankleedkussens is vaak ook plek voor jullie zwemtas en het autostoeltje.
- Schone luier in het zwembad. Doe je kindje pas in het zwembad zijn zwemluier om en verschoon hem dus niet al thuis. Een zwemluier houdt namelijk alleen ontlasting tegen. Zo zorg je ervoor dat de zwemluier helemaal schoon (en leeg) is als jullie het water in gaan. En dat je zelf niet onnodig nat wordt.
- Na het spetteren. Uitgezwommen? Ga lekker samen douchen (let erop dat het stromende water niet te warm is) en kleed je baby weer op het aankleedkussen aan. Smeer hem in met een lekkere crème, dat is fijn voor zijn huidje. Als hij aangekleed is, kan je hem weer in zijn autostoeltje zetten zodat je daarna jezelf kan omkleden.
Zwembad stappenplan
Voor het gemak hebben we alle stappen nog even in chronologische volgorde gezet:
- Ga eerst jezelf omkleden, terwijl je kindje even geduldig (ahum) in zijn autostoeltje wacht.
- Loop naar het bad en kleed je baby om op het aankleedkussen. Trek hem nu pas zijn zwemluier aan.
- Spetter, pieter, pater, lekker in het water!
- Ga na het zwemmen lekker samen douchen (neem een handdoek voor jezelf en een hydrofiele luier voor je kleine waterrat mee).
- Loop terug naar het aankleedkussen, sla jezelf een handdoek om en kleed je kindje aan.
- Zoek een pashokje of kleedkamer op en kleed jezelf aan, terwijl je kleine in zijn autostoeltje zit.
- Ga eventueel samen nog wat eten (bijvoorbeeld als je baby een flesje nodig heeft) voordat je naar huis gaat. Grote kans dat je baby na dit avontuur op weg naar huis in slaap valt!
Auteur Laura Miller-Sijm