Baby is aan het buiten slapen

Je baby buiten laten slapen: in Scandinavische landen is het heel normaal. In Nederland is het buiten slapen voor baby’s nog wat minder bekend. Toch kan buiten slapen juist heel goed zijn voor je kindje. Dit is waarom.

Waarom buiten slapen?

Buiten slapen is gezond! In het daglicht maakt je baby meer vitamine D aan, wat goed is voor de weerstand van je kindje en bijdraagt aan de ontwikkeling van de botten en tandjes van je baby. Je baby moet extra vitamine D slikken, omdat hij hier nog niet genoeg van binnenkrijgt.

Daarnaast is buitenlucht goed voor de luchtwegen van je baby. Als je baby last heeft van allergieën of luchtweginfecties, dan kan frisse lucht hem veel goed doen. De lucht buiten is vaak beter dan de lucht binnen.

Bovendien slapen veel kindjes langer en dieper wanneer zij buiten liggen, onder andere dankzij de rustgevende geluiden van de vogels, wind of regen.

Vanaf het moment dat je kindje 2 weken oud is, kan je geleidelijk beginnen met het buiten slapen. Je kindje kan in een buitenslaaphuisje slapen tot hij ongeveer 2 jaar oud is.

Hoe ziet een buitenslaaphuisje eruit?

Op het eerste gezicht ziet een slaaphuisje er misschien wat gek uit: het heeft wat weg van een konijnenhok.

De huisjes zijn overdekt, zodat je baby beschermd is tegen de zon en tocht. Ze staan op pootjes, zodat de bodem niet nat kan worden. De voorkant van het huisje heeft een deurtje met gaas. Zo heeft je kindje geen last van muggen of andere beestjes en kunnen honden en katten er niet bij.

Deze baby slaapt buiten in een slaaphuisje

Wat als het slecht weer is?

Misschien is het even wennen om je kindje buiten neer te leggen wanneer het regent of koud is, maar dit kan geen kwaad. In Scandinavische landen kan het veel kouder zijn dan hier en zelfs daar slapen de kindjes ’s winters buiten. De buitenslaaphuisjes zijn weerbestendig.

Wees niet bang dat je baby verkouden wordt door het buiten slapen: een verkoudheid ontstaat niet door kou, maar door bacteriën en virussen.

Natuurlijk moet je de kleding wel goed aanpassen aan de weersomstandigheden, want je baby mag het niet koud krijgen. Pak je kindje in de winter goed in, doe hem wantjes aan en een mutsje op. Eventueel kan je gebruik maken van een kruikje en een extra dekentje.

Pas wel op dat je niet overdrijft, want te warm is ook niet goed! Als je baby’tje ligt te zweten of als zijn nekje heel warm aanvoelt, heb je hem iets te goed ingepakt. Zijn lichaamstemperatuur wordt dan te hoog.

Het is dus belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken bij het buiten slapen. Schat de situatie in en bepaal of je je kindje buiten wil laten slapen en wat je hem aantrekt. Is het echt heel warm of vriest het meer dan 10 graden, laat je kindje dan binnen slapen. Ook als je kindje erg ziek is, is het beter om hem binnen te laten slapen.

Waar moet ik op letten bij buiten slapen?

Als je baby buiten slaapt, moet je op de volgende zaken letten:

  • Zet het buitenslaaphuisje op een veilige plek. Zet het huisje niet pal naast de weg of op een plek die makkelijk bereikbaar is voor mensen van buitenaf.
  • Zorg dat je je kindje makkelijk kan zien en horen. Zet het huisje daarom zo dicht mogelijk bij het raam en maak eventueel gebruik van een babyfoon.
  • Neem af en toe een kijkje bij je slapende baby. Net zoals je ook doet als hij binnen slaapt.

Buitenslaaphuisje kopen

Enthousiast geworden? Op verschillende plekken in Nederland zijn buitenslaaphuisjes te koop. Ook kan je er eentje huren, voor als je het buiten slapen eerst een maandje wil uitproberen. Een tweedehands slaaphuisje is ook een optie: op Marktplaats worden er een aantal te koop aangeboden. En als je een beetje handig bent, kan je er natuurlijk zelf eentje maken!

Mocht je zelf geen ruimte hebben voor een buitenslaaphuisje: verschillende kinderdagverblijven hebben de mogelijkheid om je kindje buiten te laten slapen. Dus mocht je al op zoek zijn naar opvang voor je kindje, dan kan je een kinderdagverblijf uitkiezen waar je kindje lekker buiten kan slapen.