Een baby met waterpokken

Waterpokken, wie heeft de rode jeukende bultjes niet gehad in zijn jeugd? Bijna iedereen krijgt als kind te maken met deze, over het algemeen, onschuldige kinderziekte. Maar hoe krijgt je kindje het? En wat als je pasgeboren baby er last van krijgt?

Wat is waterpokken?

Waterpokken is een infectieziekte, die vooral bekend staat om de rode jeukende vlekjes en blaasjes die ermee gepaard gaan. Het is één van de klassieke kinderziekten en verloopt meestal onschuldig.


Verminder de jeuk van waterpokken

Dermatoloog Marjolein Leenarts heeft speciaal voor waterpokken een verkoelende lotion ontwikkeld. De lotion vermindert de jeuk en laat de waterpokken indrogen. Hierdoor gaat je kindje minder krabben en verdwijnen de klachten sneller.

Lees hier meer

Het wordt veroorzaakt door een virus genaamd het varicella zoster virus. Bijna iedereen krijgt als kind een keer waterpokken. Daarna maak je antistoffen tegen de ziekte aan en ben je ertegen beschermd. Het is erg zeldzaam om het een tweede keer te krijgen.

Waterpokken van links naar rechts: vlekjes, blaasjes, korstjes
Van links naar rechts: vlekjes, blaasjes, korstjes

Symptomen waterpokken

Het begint vaak met hangerigheid, verkoudheid en keelpijn. Vervolgens ontstaan over het hele lichaam kleine rode vlekjes. Ze kunnen ook in het haar en in de mond voorkomen. Deze vlekjes veranderen in blaasjes, die erg kunnen jeuken.

Na enkele dagen verdrogen de blaasjes tot korstjes, die na een dag of tien verdwenen zijn. De vlekjes, blaasjes en korstjes kunnen tegelijkertijd aanwezig zijn. De huidaandoening gaat vaak gepaard met lichte koorts en zich niet lekker voelen, maar meestal zijn kinderen niet echt ziek.

Waterpokken bij pasgeboren baby’s

Als je kindje jonger dan 3 maanden is en waterpokken krijgt, kan de ziekte ernstiger verlopen. Dit is het geval als jij als moeder geen waterpokken hebt gehad. Heb jij wel ooit waterpokken gehad, dan heb je daar antistoffen tegen aangemaakt, die aanwezig blijven in je bloed. Via de placenta heeft je kindje deze antistoffen ook gekregen.

De antistoffen blijven na de geboorte nog zo’n 3 maanden in je baby’s bloed aanwezig. Omdat het afweersysteem van je kleine onder de 3 maanden nog niet naar behoren werkt, is het dus fijn dat hij dan nog even van jouw afweer kan profiteren. Hij krijgt dan slechts een milde vorm waterpokken.

Omdat je baby zelf nog geen antistoffen heeft aangemaakt en de jouwe na die 3 maanden verdwenen zijn, is de kans wel groot dat hij waterpokken op latere leeftijd nog eens zal krijgen.

Hoe krijgt mijn kind waterpokken?

Het virus bevindt zich in de keel en neus van een besmet persoon. Met praten, niezen en hoesten komen minuscuul kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Ongemerkt ademt je kind deze druppeltjes in en raakt zo besmet met het virus. Ook via contact met het vocht uit de blaasjes is besmetting mogelijk.

Het duurt na de besmetting meestal nog zo’n 10 tot 21 dagen voor je kind ziek wordt (de incubatietijd).

Besmettelijkheid

Waterpokken is zeer besmettelijk. Iemand die het virus opgelopen heeft is besmettelijk vanaf twee dagen voordat de vlekjes verschijnen totdat de blaasjes zijn ingedroogd. Dit duurt ongeveer tien dagen.

Wat kun je eraan doen?

Waterpokken gaat vanzelf weer over. De jeuk kan bestreden worden met een koelende vloeistof (lotion alba) verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Daardoor drogen de blaasjes ook sneller in. Mentholgel of menthol-talkpoeder kan bij oudere kinderen ook, maar wordt bij baby’s afgeraden.

Om krabben te voorkomen is het goed om de nagels van je kindje kort te houden en hem sokjes of handschoentjes om zijn handjes en voetjes te doen. Van krabben wordt de jeuk erger en kunnen er ontstekingen en littekentjes ontstaan.

Je baby wassen met lauw of koud water kan ook verlichting bieden. Warm water niet, dit verergert de jeuk juist. Als er plekjes in de mond of keel aanwezig zijn kan een waterijsje of koude drank tijdelijk de jeuk verlichten.

Mag mijn kindje met waterpokken naar het kinderdagverblijf?

Als je kleine zich goed voelt mag hij gewoon naar het kinderdagverblijf. Omdat hij al besmettelijk was voordat hij verschijnselen kreeg, is het kwaad waarschijnlijk al geschied. Besmetting is moeilijk te voorkomen.

Bovendien kun je het maar beter gehad hebben. Als kind heb je namelijk veel minder last van waterpokken dan als volwassene. Het is wel belangrijk om de leiding te informeren. Zij kunnen andere ouders hiervan op de hoogte brengen, zodat zij kunnen letten op verschijnselen bij hun kind.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer de plekjes gaan ontsteken, ga dan even langs. De huisarts kan een antibacteriële zalf voorschrijven. Ook als je zelf de ziekte niet hebt doorgemaakt of als je twijfelt, is het verstandig om met je kleine langs de huisarts te gaan.

Zeker ook bij ernstigere ziekteverschijnselen zoals hoge koorts, kortademigheid, sufheid, aanhoudende koorts (meer dan 3 dagen), slecht drinken, veel braken of een grauwe huidskleur kun je beter naar de huisarts gaan.

Bij jonge baby’s is het immuunsysteem nog volop in ontwikkeling en kunnen er bij waterpokken sneller complicaties optreden zoals een longontsteking. Gelukkig komt dit maar zelden voor omdat de meeste baby’s gebruik kunnen maken van mama’s antistoffen. In Nederland heeft namelijk 95% van de volwassenen de ziekte ooit gehad.