In samenwerking met EHBO Bureau
Kind dreigt te vallen en EHBO nodig te hebben

Met een kind in huis zit een ongeluk in een klein hoekje. Wat moet je doen als je kind zich verbrandt, iets geks inslikt of op het hoofd valt? Ontdek de antwoorden op de 10 meest gestelde vragen over EHBO bij kinderen. Dit artikel is geschreven in samenwerking met een ervaren instructeur van EHBO Bureau.

EHBO bij baby’s en kinderen

Per dag komen in Nederland 120 kinderen in het ziekenhuis terecht door een ongeluk in of rond het huis. Je hoopt natuurlijk dat het jouw kind niet overkomt. Toch is het goed om te weten wat je moet doen als er iets met je kind gebeurt. Je kan hiervoor een EHBO-cursus volgen, bijvoorbeeld gewoon bij je thuis via EHBO Bureau met je partner, familie en/of vrienden. Dit zijn de 10 meest gestelde vragen over EHBO bij baby’s en kinderen.

1. Wat is het grootste fabel rondom EHBO bij kinderen?

Vaak wordt gedacht dat een brandwond gekoeld moet worden met koud water. Toch is dit niet zo. Koelen met koud water doet snel pijn en kan ervoor zorgen dat je kind onderkoeld raakt. Beter kun je de wond koelen met lauwwarm water.


Leer precies wat je moet doen als je kind zich bezeert

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker voor je onderzoekende baby. Met een EHBO-cursus weet jij precies wat je moet doen. Wel zo'n fijn idee. En ben je aanvullend verzekerd? Dan krijg je vaak (een deel van) de kosten vergoed!

Bekijk mogelijkheden

2. Wat moet je dan wel doen als je kind een brandwond heeft?

Heeft je kind een brandwond? Blijf rustig en volg deze stappen:

  1. Koel de brandwond minimaal 10 minuten onder lauw water dat zacht stroomt.
  2. Trek tijdens het koelen de kleding, schoenen en luier van je kind uit.
  3. Probeer alleen de brandwond(en) te koelen, anders koelt je kleine sneller af.
  4. Na 10 tot 20 minuten koelen bedek je de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.
  5. Smeer niets op de brandwond. Door zalf kan een arts de wond misschien minder goed behandelen.
  6. Wikkel je kind in een deken, zodat je kleine warmer blijft.
  7. Bel je huisarts of de Eerste Hulp bij blaren of een open wond. Bel 1-1-2 als de wond vijf keer zo groot is als de hand van je kind of als deze is ontstaan door elektriciteit of giftige stoffen.
  8. Is het nodig om naar een arts of de Eerste Hulp te gaan? Vervoer je kind dan het liefst zittend.

3. Hoe reageer je als je kind een koortsstuip heeft?

Als je kind een koortsstuip heeft, kan je flink schrikken. Gelukkig is het meestal niet ernstig en gaat het vaak vanzelf binnen een kwartier over. Doe het volgende:

  1. Draai je kind op de buik of zij, met het hoofd omlaag. Hierdoor kan je kind beter ademen en loopt speeksel makkelijker uit de mond.
  2. Zorg ervoor dat je kind zich geen pijn kan doen en maak knellende kleding los.
  3. Bel zo snel mogelijk je huisarts of (als deze niet te bereiken is) 1-1-2, ook als de koortsstuip al voorbij is.

4. Wat moet je doen als je kind op het hoofd valt?

Is je kind na een val op het hoofd nog goed bij kennis? Bel dan je huisartsenpraktijk en houd je kind ondertussen in de gaten. De doktersassistent stelt je vragen om te kijken of onderzoek door de huisarts nodig is.

In de volgende gevallen is het goed om 112 te bellen:

  • Je kind is bewusteloos (geweest).
  • Er komt bloed of vocht uit het oor van je kind.
  • Je ziet tekenen van shock, zoals een klamme en/of bleke huid, misselijkheid, dorst of sufheid.

5. Wat moet je doen als je kind zich verslikt?

Verslikt je kind zich en lukt hoesten nog? Dan hoef je niets te doen. Grote kans dat een hoestbui het probleem oplost.

Als je kind niet meer kan hoesten, betekent dit dat er geen lucht meer in en uit het lichaam kan gaan. Vaak gaat ook verstikking na een paar seconden vanzelf over. Maar is dit niet zo? Bel dan meteen 112 en volg de stappen die in het artikel over verslikking en verstikking beschreven staan.

6. Hoe behandel je kleine wondjes bij je kind?

Als je kind een schaafwond of snijwond heeft, is het belangrijk om de wond eerst goed schoon te maken. Doe dit met water of ontsmettingsmiddelen. Daarna plak je een pleister op de wond. Gebruik liever geen pleisterspray. Dit sluit de wond teveel af, waardoor hij minder snel kan herstellen.

Heeft je kind een diepe wond, stopt de wond niet met bloeden of zie je tekenen van een infectie? Bel dan je huisarts.

7. Wat te doen als je kind iets inslikt dat gevaarlijk kan zijn?

Slikt je kind iets in, zoals een muntje, knikker of klein speelgoed? Dan hoef je je meestal geen zorgen te maken. Probeer het voorwerp niet te verwijderen door bijvoorbeeld op de rug van je kind te slaan. Bel in plaats daarvan je huisarts. Deze kan je vertellen wat je verder moet doen.

Neem meteen contact op met je huisarts als het voorwerp een (knoop)batterij is. Als deze niet binnen 24 uur het lichaam van je kind verlaat, moet een arts deze verwijderen.

8. Wat kan je doen als er iets in het oog van je kind zit?

Als je kind een vuiltje op het oogwit heeft, kan je dit verwijderen met een gaasje of een schone zakdoek. Zit het vuiltje op het gekleurde deel van het oog? Laat je kind dan knipperen, zodat het vuiltje zich verplaatst naar het oogwit.

Soms is het beter om naar de huisarts te gaan als je kind iets in het oog heeft. Doe dit als je kind een gevaarlijke stof in het oog heeft gekregen, of als het om een scherp voorwerp gaat.

9. Welke hulpmiddelen zijn goed om in huis te hebben?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dit is al helemaal zo als je een kind in huis hebt. Zorg er daarom voor dat je een goedgevulde EHBO-doos in huis hebt. Hierin zit alles wat je nodig hebt bij het geven van eerste hulp aan je kind. Denk aan pleisters, ontsmettingsmiddelen, verband en een tekenpincet.

10. Wanneer moet je met je kind naar de huisarts?

Soms twijfel je misschien wat je moet doen als er iets aan de hand is met je kind. In deze tabel zie je een handig overzicht:

Wat is er aan de hand? Je huisarts of 112 bellen?
Je kind is op het hoofd gevallen Bel je huisarts.
Je kind bloedt Bel 112 als het om veel boedverlies gaat dat je niet kan stoppen. Bel anders je huisarts of stelp het bloeden zelf.
Een dier heeft je kind gebeten of gekrabd Bel je huisarts. Mogelijk heeft je kind een prik of hechting nodig.
Je kind heeft zich verbrand Bel je huisarts bij blaren of een open wond. Bel 112 bij een grote brandwond of als deze komt door elektriciteit of giftige stoffen.
Je kind heeft het benauwd Bel 112 als je kind naar adem hapt, blauw of bleek wordt of niet reageert.
Je ziet bultjes of pukkeltjes bij je kind Houd het in de gaten en bel je huisarts als je je zorgen maakt.
Je kind heeft koorts Bij een kind jonger dan 3 maanden bel je meteen de huisarts. Bij een ouder kind bel je als je je zorgen maakt.
Je kind blijft overgeven Bel je huisarts als je tekenen van uitdroging ziet.
Overzicht: wanneer moet ik de huisarts of 112 bellen voor mijn kind?

EHBO Cursus

Je weet nu iets meer over wat je kan doen als je kleine een ongeluk heeft. Om echt precies te weten hoe je kan handelen, is een EHBO cursus verstandig. Bij EHBO Bureau leer je de theorie direct toe te passen op speciale oefenpoppen. Zo weet jij zeker dat je er voor je kind kan zijn in geval van nood.