Een babyzonnebril: waarom is het belangrijk?
Dat de zon schadelijk kan zijn voor de huid, is algemeen bekend. Maar je vergeet gemakkelijk dat ook de ogen van je kindje beschermd moeten worden. Een babyzonnebril of kinderzonnebril doet dus niet alleen dienst als zomeraccessoire, maar is ook heel nuttig!
Waarom is een zonnebril voor je baby of kind nodig?
Zonlicht bevat ultraviolet licht, ook wel uv-licht of uv-straling genoemd. Overmatige blootstelling aan deze straling kan het hoornvlies beschadigen. Te veel zonlicht kan zelfs leiden tot permanente schade aan de ogen. Daar merk je nu nog weinig van, maar het vergroot de kans op oogziektes op latere leeftijd, zoals staar (cataract) en netvliesaandoeningen.
Zelf vinden we het normaal om een zonnebril te dragen, maar bij kinderen wordt dit vaak vergeten. Volgens het Oogfonds draagt maar 18% van de kinderen een zonnebril op een zonnige dag. Terwijl de ogen van je kind juist kwetsbaarder zijn voor de zon dan die van jou. Zijn pupillen zijn groter, waardoor er meer schadelijk licht in valt. Ook bevat de ooglens van je kleine minder beschermend pigment. Een babyzonnebril of kinderzonnebril zorgt ervoor dat zijn ogen tegen uv-straling worden beschermd.
Wanneer een zonnebril dragen?
De hoeveelheid uv-straling verschilt per seizoen en hangt ook af van het moment. Hoe hoger de zon staat, hoe meer uv-straling er is. De zon is het felst in de zomermaanden tussen 12.00 en 15.00 uur. Tijdens die uren kan je je kind dus het beste een zonnebril opzetten.
Goed om te weten: temperatuur heeft geen invloed op de uv-straling. Het is dus niet zo dat de zon op een koelere dag minder schadelijk is. Ook als het bewolkt is, kan uv-straling je ogen binnenkomen.
Oogartsen adviseren om ook in de schaduw de ogen van je kindje met een zonnebril te beschermen tegen de zon. Het zonlicht weerkaatst namelijk tegen de grond en de muren, waardoor de uv-straling je kind zelfs kan bereiken als je hem bewust uit de zon houdt. Een petje of hoedje beschermt niet tegen dit weerkaatsende licht.
Een zonnebril op vakantie
Hoe dichter bij de evenaar, hoe schadelijker de zon is. De uv-straling is daar namelijk hoger. Ga je deze zomer op vakantie naar Zuid-Europa, dan moet je dus extra goed opletten. Vooral op het strand, in het water en in de bergen is het verstandig dat je kindje een zonnebril draagt. Op deze plekken weerkaatst het zonlicht, waardoor de uv-straling intensiever de ogen binnenkomt. Dit geldt trouwens ook voor sneeuwrijke gebieden.
Ophouden van de babyzonnebril
Het kan best een uitdaging zijn om je kindje de zonnebril te laten ophouden. Bij baby’s is het mogelijk om een elastisch bandje aan de bril te bevestigen die om het hoofd vastzit. Een ouder kindje vindt het vaak leuk om de zonnebril zelf uit te kiezen en samen met jou te kopen. Het helpt daarnaast als je zelf het goede voorbeeld geeft en je zonnebril regelmatig draagt.
Wil je kindje de zonnebril echt niet op? Probeer hem dan een petje of hoedje te laten dragen zodat de ogen in ieder geval worden beschermd tegen direct zonlicht. Vooral tussen 12.00 en 15.00 uur is dat belangrijk. En houd hem zoveel mogelijk in de schaduw.
Welke zonnebril voor je baby of kind kopen?
Wat is nu een goede zonnebril voor je kindje? Dat kan je zien aan de CE-markering op de bril. Een CE-markering gaat gepaard met een cijfer van 0 tot 4. Dit getal duidt op de kleurintensiteit van de glazen en daarmee de bescherming tegen uv-licht. In onderstaande tabel vind je de verschillende categorieën.
Hoe meer lichtabsorptie, hoe beter de bescherming. Voor de zomer wordt een zonnebril met markering CE-3 of CE-4 geadviseerd.
Tips bij babyzonnebril of kinderzonnebril kopen
Bij de aanschaf van een zonnebril voor je kindje kan je de volgende tips in gedachten houden:
- 100% uv-bescherming. Let erop dat de zonnebril 100% uv-bescherming geeft. Deze aanduiding vind je terug op een sticker of in de beschrijving van de zonnebril als 100% UV of UV400.
- Kies de juiste CE-markering. Bij fel zonlicht, in de sneeuw of op het water kan een zonnebril met markering CE-4 goed werken. Voor een bewolkte dag zijn deze glazen misschien te donker.
- Aansluiting op gezicht. De glazen en het montuur moeten goed op het gezichtje van je kind passen: let op dat er geen licht aan de boven-, onder- of zijkanten binnenkomt. Een opticien kan de zonnebril op de juiste manier afstellen.
- Breekbaarheid. Vraag bij de verkoper na of de glazen onbreekbaar zijn; niet onverstandig bij kinderen. Als ze van polycarbonaat gemaakt zijn, is dit het geval.
- Polariserende glazen. Voor een optimaal beschermende werking, kan je kiezen voor polariserende glazen. Deze filteren schitteringen weg.