Zorgverzekering baby
Laatst herzien op -Een zorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht, ook voor je baby. Je betaalt voor je kindje geen premie. Wel moet je hem binnen vier maanden na de geboorte aanmelden bij je zorgverzekeraar. Als je baby te laat wordt ingeschreven, moet je zelf de gemaakte zorgkosten betalen.
Zorgverzekering als je een baby hebt
Je baby moet binnen 4 maanden na de geboorte aangemeld zijn bij je zorgverzekering of bij die van je partner. Wanneer je dit te laat doet, moet je zelf de gemaakte zorgkosten betalen. Als je baby eenmaal is bijgeschreven, vallen bijna alle zorgkosten van je baby onder de basisverzekering.
Voor jou zijn er wel extra zorgkosten rond je zwangerschap, de bevalling en het herstel van je zwangerschap. Helaas is er niet een ‘beste’ zorgverzekering. Iedereen heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Het is daarom verstandig om zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan bijvoorbeeld via Independer.
Je baby aanmelden bij je zorgverzekering
Je baby aanmelden bij je zorgverzekering is vaak makkelijk te doen. Meestal kan je dit via de telefoon of website van je zorgverzekeraar doen. Houd tijdens het bijschrijven van je baby de gegevens van je kind en je eigen polis bij de hand, deze heb je nodig. Let na het bijschrijven van je baby goed op of je een polisblad voor je baby ontvangt.
Dezelfde zorgverzekering als jij
Je kan zelf beslissen of je baby wordt bijgeschreven bij jouw zorgverzekering of bij die van je partner. Het is verstandig om je kind aan te melden bij de ouder met de meest uitgebreide zorgverzekering. Je baby krijgt namelijk dezelfde zorgverzekering als de ouder bij wie hij wordt bijgeschreven. Hij heeft dus alleen een aanvullende verzekering als jij die ook hebt. Ook voor de aanvullende verzekering betaal je voor je baby geen premie. Hetzelfde geldt voor vrije zorgkeuze.
Basisverzekering voor je kind
Een basisverzekering vergoedt de meest voorkomende zorgkosten. Hierbij kan je denken aan medische zorg door huisartsen en medisch specialisten, de hielprik en de kosten voor het consultatiebureau.
Voor je kind is de basisverzekering uitgebreider dan voor jou. De basisverzekering van je kind vergoedt de volgende dingen, terwijl dit bij jou niet het geval is:
- Tandheelkundige hulp. De meeste tandheelkundige hulp wordt voor je kind vergoed. Bijvoorbeeld periodieke controles, het verwijderen van tandsteen, verdovingen en het vullen van gaatjes.
- Fysiotherapie. De eerste 18 behandelingen voor fysiotherapie per jaar krijgt je kind vergoed door de basisverzekering. Dit kan nodig zijn als de ontwikkeling van je baby achterloopt.
Eigen risico baby
Kinderen tot 18 jaar betalen geen eigen risico. De zorgkosten van je baby vallen dus niet onder het eigen risico.
Vrije zorgkeuze baby
Niet bij alle zorgverzekeringen heb je helemaal vrije zorgkeuze. Dit betekent dat je niet bij iedere zorgverzekeraar zelf kan kiezen waar of door wie je behandeld wil worden. Zeker bij een budgetpolis heb je minder mogelijkheden om uit te kiezen. Als jouw verzekeraar geen afspraak heeft met een zorgverlener, dan wordt de behandeling niet helemaal vergoed. Meestal vergoedt de verzekeraar dan maar tot 75% van de kosten.
Je baby heeft dezelfde vrije zorgkeuze als de ouder bij wie hij staat bijgeschreven.
Aanvullende zorgverzekering voor je kind
Het is verstandig om je kind bij te schrijven bij de ouder met de meest uitgebreide zorgverzekering. Je kind kan namelijk ook gebruik maken van de extra dekkingen uit dat aanvullende zorgpakket. Denk aan kosten voor alternatieve geneeswijze (zoals homeopathie en acupunctuur) of medische hulp in het buitenland boven het maximaal in Nederland geldende tarief (dit is bijvoorbeeld het geval in Amerika en Zwitserland).
Als je baby ouder wordt of als je oudere kinderen hebt, kunnen de volgende extra dekkingen ook interessant zijn:
- Orthodontie. Bijvoorbeeld de kosten voor kronen, bruggen en een beugel.
- Brillen en lenzen. De basisverzekering dekt deze kosten maar voor een deel.
Jouw zorgkosten rond de bevalling en daarna
Rond je bevalling en het eerste jaar na je bevalling zijn er een aantal kosten die niet worden gedekt in de basisverzekering, maar die je wel (voor een deel) aanvullend kan verzekeren:
- Kraamzorg. De eigen bijdrage voor de kraamzorg van €5,10 per uur (2024).
- Ziekenhuisbevalling. De eigen bijdrage voor een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak, meestal rond de €560,89.
- Fysiotherapie. Als je bijvoorbeeld last hebt van bekkeninstabiliteit. Fysiotherapie voor zwangerschapsincontinentie of urineverlies na de bevalling wordt wel vanuit de basisverzekering vergoed.
- Lactatiekundige zorg. Hieronder valt ook een borstvoedingscursus en vaak een vergoeding voor het huren of kopen van een kolfapparaat.
- Herstel na bevalling. Een programma om weer fit te worden na een zwangerschap
Speciale aanvullende verzekeringen voor gezinnen
Veel zorgverzekeraars bieden aanvullende verzekeringen aan die speciaal gericht zijn op gezinnen. In deze pakketten worden zorgkosten gedekt die vaker voorkomen bij (jonge) gezinnen, waaronder de kosten rond de zwangerschap en geboorte.
Dit betekent niet dat een ‘gezinsverzekering’ altijd de beste oplossing is. Er kunnen namelijk dekkingen bij zitten die jij niet nodig hebt, maar waar je wel premie voor betaalt. Een gezinsverzekering betekent ook niet dat jij en je partner dezelfde verzekering moeten kiezen. Meestal is dit zelfs niet verstandig. Iedereen heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Zoek dit dus altijd goed uit.
Tips voor zorgverzekering baby
Onderstaande tips zijn handig bij het kiezen van een zorgverzekering voor je baby.
- Meld je baby binnen vier maanden aan. Als je je baby later inschrijft, betaal je zelf de gemaakte zorgkosten.
- Schrijf je baby in bij de meest uitgebreide zorgverzekering. Je baby krijgt namelijk dezelfde vergoedingen als de ouder bij wie hij wordt bijgeschreven. Houd hierbij ook rekening met vrije zorgkeuze.
- Houd bij het kiezen rekening met je eigen wensen. Een gezinsverzekering is niet altijd voordeliger. Het ligt eraan welke zorg je nodig hebt.
- Andere zorgverzekering dan partner. Je partner hoeft niet dezelfde zorgverzekering af te sluiten als jij. Zo kan je partner alleen een basisverzekering nemen, maar kan jij ervoor kiezen om je aanvullend te verzekeren met zoveel mogelijk dekkingen rondom de zwangerschap.
- Vergelijk zorgverzekeringen. Het vergelijken van zorgverzekeringen kan honderden euro’s schelen per jaar. Dit kan bijvoorbeeld bij Independer.
Zorgverzekering tijdens je zwangerschap
Ben je zwanger van een volgend kind of wil je binnenkort weer zwanger worden? Bekijk dan alles over je zorgverzekering en zwangerschap.