Oud en nieuw met baby: 5 vragen en antwoorden
Nu je ouder bent geworden, zijn je plannen voor oud en nieuw misschien iets minder wild dan vroeger. Sterker nog, zelfs als je oudejaarsavond met familie of vrienden viert, moet je rekening met je baby houden. Hieronder vijf vragen en antwoorden over oud en nieuw met je baby.
1. Mijn baby om 12 uur wakker maken: wel of geen goed idee
Het is beter om je baby te laten slapen. Je kleine is namelijk gebaat bij regelmaat. Hem midden in de nacht wakker maken kan zijn slaapritme ontregelen. Je kindje is zich ook nog niet bewust van de jaarwisseling en heeft weinig behoefte aan vuurwerk of een gezellig feestje.
Het is begrijpelijk dat je oud en nieuw als gezin wilt vieren, helemaal als dit jullie eerste oudejaarsavond samen is. Geef je baby dan liever om twaalf uur een voorzichtig kusje op zijn voorhoofd terwijl hij slaapt, in plaats van hem wakker te maken.
2. Baby en vuurwerk, waar moet ik op letten?
Veel ouders zijn bang dat hun baby wakker wordt door vuurwerk. Begrijpelijk, maar in de praktijk blijkt dat veel baby’s rustig doorslapen ondanks alle knallen. Natuurlijk is het wel verstandig om de babyfoon extra goed in de gaten te houden. Als je baby toch wakker wordt, is het fijn als je snel bij hem bent om hem te troosten.
Wil je zelf vuurwerk afsteken? Neem dan geen risico’s. Als je baby tijdens de jaarwisseling toch wakker is, ga dan ook niet met hem naar buiten. Het is buiten koud en je baby zal alleen maar schrikken van het vuurwerk. Als je hem toch het vuurwerk wil laten zien, doe dit dan veilig en warm van achter het raam. En weet: babyvuurwerk bestaat niet! Samen vuurwerk afsteken is nooit een goed idee.
3. Hoe moet ik omgaan met alcohol tijdens oud en nieuw?
Hoe gezellig het feestje ook is, weet dat je baby ieder moment wakker kan worden. In dat geval is het prettig als jij of je partner nuchter is, ook voor het geval jullie onverwachts in de auto moeten stappen. Bovendien is het de volgende ochtend ook prettig als één van jullie een beetje fit is. Hier kan je samen goede afspraken over maken.
4. Hoe oud en nieuw vieren met baby?
Hoe je oud en nieuw ook gaat vieren, zorg voor een oplossing waarbij je zoveel mogelijk rekening houdt met de behoeftes van je baby. Hieronder vier veel gekozen opties:
- Bij vrienden of familie. Vier je oud en nieuw altijd bij familie of vrienden, dan kan dit natuurlijk nog steeds. Als je een campingbedje meeneemt kan je kleine gewoon slapen. Wil je je kindje liever niet na middernacht nog wakker maken? Je kan er dan ook voor kiezen om te blijven logeren.
- Met vrienden of familie bij jou thuis. Als je vrienden of familie bij jou thuis uitnodigt, kan je baby gewoon in zijn eigen bed slapen en hoef je hem niet wakker te maken. Dit wordt lastiger te regelen als meerdere stellen in je familie of vriendengroep kleine kinderen hebben. Je zou dan de locatie elk jaar kunnen rouleren, zodat ieder gezin een keer aan de beurt komt.
- Gezellig samen. Je kan ervoor kiezen om oudjaar samen thuis te vieren. Heerlijk op de bank met een film en hapjes, en om twaalf uur samen achter het raam naar het vuurwerk in de buurt kijken. Lekker knus en ideaal met een pasgeboren baby!
- Net zoals vroeger. Wil je het oude jaar dansend uit? Je kan er dan voor kiezen om je baby ergens te laten logeren of een oppas te regelen. Zo kunnen jullie oud en nieuw (net als vroeger) gezellig samen vieren en het nieuwe jaar misschien zelfs uitgeslapen inluiden
5. Goede voornemens met een baby, hoe pak ik dat aan?
Heb je tot nu toe elk jaar moeite gehad om je goede voornemens waar te maken? Met een baby heb je een extra motivatie om je slechte gewoontes achter je te laten. Zo lukt het dit jaar misschien wel om je nieuwe leefstijl vol te houden.
Heb je inspiratie nodig voor een goed voornemen? Bedenk dan van welke slechte gewoonte(s) je baby het meeste nadeel heeft. Dit is het moment om deze aan te pakken. Veel succes!
Top 5 goede voornemens:
- Gezonder eten/afvallen
- Meer bewegen/sporten
- Meer sparen en minder uitgeven
- Stoppen met roken
- Meer tijd met vrienden en familie doorbrengen