Bijtring: wat zijn de voordelen en welke kies je?
Wanneer je baby tandjes krijgt, zorgt dit vaak voor ongemak. Een bijtring kan de pijn van doorkomende tanden verminderen. Welke soorten bijtringen zijn er en waar kan je op letten als je kindje er een gebruikt?
Wat is een bijtring?
Een bijtring is een siliconen, rubberen of houten ring waarop je kindje kan bijten. Ze zijn zo ontworpen dat je baby dit veilig kan doen, zonder zijn mond of het speelgoed te beschadigen. Het bijten verlicht de pijn van doorkomende tanden.
De eerste tandjes komen meestal door als je baby tussen de 4 en 7 maanden oud is. Dit zorgt vaak voor ongemak en pijn aan het tandvlees van je kindje. Het is een nieuw en onprettig gevoel waaraan hij moet wennen. Sabbelen en bijten op een bijtring kan hem hierbij helpen. De tegendruk die dit op zijn tandvlees geeft, verlicht de pijn. Ook kan een bijtring ervoor zorgen dat de tanden sneller doorkomen.
Op veel bijtringen zitten bobbels of noppen. Deze masseren het tandvlees van je baby als hij hierop bijt. Dat is extra fijn voor je kindje. En omdat een bijtring vaak een leuke kleur of vorm heeft, kan hij er tegelijkertijd fijn mee spelen.
Vanaf wanneer een bijtring?
Een bijtring kan de ongemakken van doorkomende tandjes verminderen. Je merkt aan de volgende dingen dat je baby behoefte heeft aan een bijtring:
- Veel kwijlen
- Huilerig zijn
- Gezwollen tandvlees
- Speelgoed en handjes naar de mond brengen
- Op alles bijten, kauwen en zuigen
- Onrustig slapen
- Over zijn wangen wrijven en aan zijn oren trekken
- Minder goed drinken en eten
Om een bijtring te kunnen gebruiken moet je kleine het grijpen onder de knie hebben. Dit gebeurt meestal wanneer hij ongeveer 4 maanden oud is. Je kleine moet de bijtring namelijk kunnen vasthouden en naar zijn mondje kunnen bewegen. Een bijtring kan zo ook een goede training zijn voor de grijpgrage handjes van je baby.
Leeftijd en bijtring
Op de verpakking van een bijtring staat vaak aangegeven voor welke leeftijd deze geschikt is. Sommige bijtringen zijn geschikt vanaf 0 maanden, andere pas vanaf 2 maanden of ouder. Zorg ervoor dat deze leeftijd overeenkomt met de leeftijd van je kindje. Zo weet je zeker dat de bijtring je baby zo goed mogelijk helpt bij zijn ontwikkeling.
Je baby kan ook te oud zijn voor sommige bijtringen. Zijn de eerste tandjes doorgekomen? Geef hem dan geen koelbijtring. Hij zou deze kapot kunnen bijten, waardoor de bijtring kan gaan lekken.
Soorten bijtringen
Bijtringen zijn in verschillende vormen, kleuren en maten te koop:
- Siliconen bijtring. De meeste bijtringen zijn gemaakt van siliconen. Dit materiaal is stug en stevig, wat ervoor zorgt dat een siliconen bijtring niet snel kapot gaat. Je baby kan er dus flink op los bijten.
- Bijtring van natuurrubber of latex. Het gebruik van natuurrubber is beter voor het milieu dan siliconen. Deze bijtringen zijn wat zachter dan siliconen bijtringen. Sommige kindjes vinden dit prettiger om op te bijten.
- Houten bijtring. Ook het gebruik van hout is een verstandige keuze wat betreft het milieu. Een houten bijtring is erg stevig en gaat niet zomaar kapot. Door het gebruik van beukenhout splintert een houten bijtring niet. Een nadeel van deze bijtringen is dat je ze wat minder makkelijk kan schoonmaken.
- Plastic of kunststof bijtring. Ook plastic of kunststof wordt vaak gebruikt bij het maken van bijtringen. Het voordeel hiervan is dat deze makkelijk schoon te maken zijn.
- Koelbijtring. Sommige rubberen of siliconen bijtringen zijn tegelijkertijd een koelelement. Deze bevatten gezuiverd water of gel. Leg je hem even in de koelkast? Dan wordt de bijtring koud, wat de pijn sneller verzacht.
- Bijtring met tandenborstel. Aan een bijtring met een tandenborstel zit een borstelkop met zachte haartjes. Ze zijn zo ontworpen dat je baby veilig op het borsteltje kan bijten. Zo maakt je kindje spelenderwijs kennis met tanden poetsen.
- Bijtring met speeltje. Veel bijtringen zijn niet alleen bedoeld om de pijn van doorkomende tanden te verlichten. Vaak kan je kindje er ook mee spelen. Denk hierbij aan een bijtring waar een rammelaar of knuffeldoekje aan vast zit.
- Bijtring met naam. Wil je jouw kindje een persoonlijke bijtring geven? Kies dan voor een bijtring met zijn naam. Dit is ook een leuk kraamcadeau om aan kersverse ouders te geven.
Tips bij het gebruik van een bijtring
De volgende tips kunnen van pas komen als je kindje een bijtring gebruikt.
- Blijf in de buurt. Een bijtring is zo gemaakt dat je kindje er veilig op kan bijten. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje. Laat je baby dus niet alleen als hij met een bijtring speelt en laat hem er niet mee slapen. Je kan dan gelijk ingrijpen als dit nodig is.
- Let op de veiligheid. Een veilige bijtring bevat geen kleine onderdelen of schadelijke stoffen. Let er daarom op dat de bijtring het CE-keurmerk en/of TÜV-label heeft. Dit betekent dat de veiligheid van de bijtring onderzocht is.
- Let op het materiaal. Het is belangrijk dat de bijtring gemaakt is van veilig materiaal. Kies het liefst voor een bijtring die gemaakt is van natuurlijke materialen en die hypoallergeen is. Ook mag in de bijtring niet de chemische stof BPA zitten.
- Leg hem niet in de vriezer. Leg een bijtring met koelelement niet in de vriezer, maar in de koelkast. Een bevroren bijtring kan aan de huid of lippen van je baby blijven plakken. Dit kan voor vrieswonden zorgen, die je kan vergelijken met brandwonden.
- Koop geen elektrische bijtring. Sommige bijtringen werken op batterijen, waardoor ze kunnen trillen. Deze kunnen gevaarlijk zijn voor jonge kinderen. Je kan dus beter voor een bijtring zonder batterijen kiezen.
- Maak hem regelmatig schoon. Omdat je baby de bijtring in zijn mond stopt, is het belangrijk dat je deze goed schoonhoudt. Sommige bijtringen kunnen in de vaatwasser of was je af onder de kraan met wat afwasmiddel. Zit er een gaatje in de bijtring? Neem hem dan af met een schoon vochtig doekje. Zo voorkom je dat er water in komt. Kijk op de website van de fabrikant hoe je de bijtring van je kindje kan schoonmaken.
- Kies voor een bijtring uit één stuk. Een bijtring die uit één stuk gemaakt is, heeft geen naden en groeven. Hierdoor wordt hij minder snel vies en is hij makkelijker schoon te maken.
- Gebruik eventueel een alternatief. Is je baby geen fan van bijtringen? Of heeft hij last van zijn tandjes en is er geen bijtring in de buurt? Geef hem dan een koud washandje of koud eten om op te kauwen. Bevroren fruit kan ook helpen. Geef dit alleen als je in de buurt blijft en kies fruit zonder ronde, gladde vorm. Dit geeft verstikkingsgevaar. Druiven en cherrytomaten zijn bijvoorbeeld niet geschikt.