Ouders moeten babynaam kiezen voor blije baby

Eén van de leukste, maar misschien ook moeilijkste taken voor jullie tijdens de zwangerschap is het kiezen van dé naam. Je wilt natuurlijk die ene leuke, originele naam bedenken, die helemaal bij jullie past. Een hele uitdaging dus! Op deze 13 dingen kan je letten bij het kiezen van de babynaam.

1. Begin op tijd en neem de tijd

Tip nummer één, wacht niet te lang met het verzinnen van namen. Niet alleen zal het wellicht even duren voor jullie een naam hebben waar je beiden enthousiast over bent, ook heb je dan tijd om aan de naam te wennen, hem vast uit te proberen op je buik en te zien of hij stand houdt. Houd lijstjes bij, zodat je leuke babynamen niet vergeet als ze je te binnen schieten.


Swipe babynamen met je partner in de 24baby-app

Op zoek naar dé naam voor je baby? Swipe samen met je partner door duizenden namen, ontdek jullie matches en vind de perfecte naam voor je kindje.

Swipe samen

2. Maak van de voorletters geen rare combi

Als je je kindje meerdere voornamen wilt geven let dan even op de combinatie die de voorletters zullen vormen. Het is namelijk niet zo leuk als je hem bijvoorbeeld Kevin Adam Kaspar Bakker noemt en hij overal te boek staat als K.A.K. Bakker.

3. Een naam is voor het hele leven

Een naam als Bickeltje of Flipje vind je misschien leuk klinken voor je kleine mannetje, maar is het nog steeds zo leuk als hij straks een grote stoere vent is? Als hij bijvoorbeeld naar voren wordt geroepen bij zijn afstuderen of directeur is van een groot bedrijf? Houd er dus rekening mee dat de naam ook nog prettig is als volwassene.

4. Geen rare betekenis?

Je doet er goed aan altijd even de betekenis op te zoeken van je favo naam. De meeste namen hebben een betekenis, gebaseerd op een religieuze of historische achtergrond. Je hebt het met onze namentool zo opgezocht en zo voorkom je een naam met een betekenis die totaal niet bij jullie past.

Kaartje2go

Jouw babynaam op een geboortekaartje

Vul jouw favoriete babynaam in en bekijk hoe deze eruit ziet op een geboortekaartje.

5. Je babynaam over de grens

Het hangt er wellicht van af hoe vaak je in het buitenland komt, maar het kan handig zijn om te bedenken hoe je naam in het Frans of Engels wordt uitgesproken. En of het niet een vervelende betekenis heeft. Dick Kok zal in Amerika niet blij zijn om zichzelf voor te stellen.

6. De afgekorte variant van je babynaam

Langere namen worden vaak afgekort. Bedenk of je deze afkorting ook leuk vindt. Als je de naam Suzanne heel mooi vindt, maar Suus verschrikkelijk, moet je misschien nog even verder zoeken.

7. Een te uitdagende spelling of uitspraak

Een aparte schrijfwijze kan er mooi uitzien. Maar als je kind in de klas straks elke keer zijn naam moet spellen of de uitspraak drie keer moet voordoen, is dat op den duur geen pretje meer. Kies dus voor een niet al te ingewikkelde spelling en uitspraak.

8. Pestgevoelige namen?

Je wilt natuurlijk niet dat je kind later gepest wordt. Controleer daarom of je lievelingsnaam niet lijkt of rijmt op schunnige woorden. Bedenk ook hoe dat zit voor de afgekorte variant van de naam.

9. Te populaire babynamen?

Trends beïnvloeden iedereen, bewust of onbewust. Misschien ben je verliefd op een naam die je onbewust al meerdere keren bent tegengekomen. Het kan zinvol zijn de babynaam op te zoeken om te zien of het een populaire naam is. Misschien vind je hem dan wel té populair. Dan wordt het straks in de klas Sem B. of Anna 3.

10. Vernoemen naar de Groten der Aarde

Misschien ben je een fervent aanhanger van Gandhi, een jarenlange bewonderaar van Rembrandt of groot fan van Prince en wil je jouw kleine daar dolgraag naar vernoemen. Bedenk dan even of het voor de eigen identiteit van je kind leuk is als iedereen één bepaalde associatie heeft bij zijn naam.

11. Aansluiting met de achternaam

Als jullie een naam bedacht hebben spreek die dan regelmatig uit met de achternaam erachter. Let eens goed op de klank en het ritme. Klinkt het goed samen? Loopt het soepel of wordt het een ware tongbreker? Ook kan de voor- en achternaam een ongelukkige woordcombinatie worden zoals Anna Nas of Peter Selie. Dat wil je je kind ook niet aandoen.

12. De voorletters maken de naam

In aanvulling op punt 2, 10 en 11: kijk ook eens naar de combinatie tussen de voorletters en de achternaam. Dit zou zomaar per ongeluk een lachwekkend woord kunnen worden zoals W.C. Pot, K. Bouter, S.M. Kelder of P.Enis (deze bestaan allemaal echt!). Ook dit kun je beter van tevoren bedenken dan wanneer je partner erachter komt bij het gemeentehuis.

13. Allebei tevreden

Met de naam van jullie kind hebben jullie je hele leven nog te maken. Zorg ervoor dat jullie de naam allebei leuk vinden. Je kunt beter even samen verder zoeken dan dat één van beiden zich schikt in een naam die niet helemaal goed voelt.