Baby verkouden: hoe komt het en wat kan je doen?

Een verkoudheid bij je baby is bijna altijd onschuldig. Dit neemt niet weg dat je kindje er veel last van kan hebben. Waardoor wordt je baby verkouden en wat kan je doen om de klachten te verminderen?
Wat is verkoudheid?
Een verkoudheid is een ontsteking van het neusslijmvlies, de keel en de bijholten. Hierdoor wordt het slijmvlies dikker en maakt het meer snot (slijm). Daardoor kan de neus dicht gaan zitten en kan er een loopneus ontstaan. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn veel verschillende virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken. Als je baby meerdere keren achter elkaar verkouden wordt, dan is het steeds een ander virus.
Een verkoudheidsvirus verspreidt zich via vochtdruppels in de lucht of via je handen. Je baby kan bijvoorbeeld besmet worden wanneer hij of zij besmette vochtdruppels inademt of omdat je kind speelgoed aanraakt waar een verkouden kindje mee gespeeld heeft.
Je baby heeft nog niet veel weerstand tegen verkoudheidsvirussen opgebouwd, omdat je kleine er nog niet veel mee in contact is gekomen. Je baby kan daardoor wel tien keer per jaar verkouden worden, maar bouwt daardoor wel afweer op tegen deze virussen.
Symptomen bij verkouden baby
Als je baby verkouden is, heeft hij of zij last van dezelfde verschijnselen als jij. Je kan dit herkennen aan de volgende symptomen:
- Hoesten
- Verstopte neus
- Snotneus of snotoogjes (die bij het wakker worden dichtzitten)
- Tranende ogen of ontstoken ogen
- Niezen
- Hangerigheid
- Veel huilen
- Koorts
- Schor zijn
Pasgeboren baby’s kunnen extra veel last hebben van een verkoudheid. Dit komt doordat zij nog niet goed door hun mond kunnen ademen. Als je baby verkouden is, kan je kind ook keel- en hoofdpijn hebben. Deze symptomen kan jij niet zien, maar je kan het wel merken in het gedrag van je baby. Het kan ook voorkomen dat je baby weinig last heeft van een verkoudheid.
Wist je dat...?
De weerstand van je baby wordt sterker van een verkoudheid
Een baby heeft nog maar weinig weerstand opgebouwd in het eerste jaar. Daardoor wordt je kind snel verkouden van alle verkoudheidsvirussen. Die verkoudheden zorgen ervoor dat je kleine weerstand opbouwt. Dus hoe vervelend het soms ook is, het afweersysteem van je kleine wordt er sterker van!
Wat kan je doen als je baby verkouden is?
Een gewone verkoudheid gaat vanzelf over. Het is daarom het belangrijkste om je baby goed te verzorgen. Je kan de volgende dingen doen om de symptomen van een verkoudheid minder te maken en je baby te helpen snel beter te worden.
- Zorg dat je baby genoeg drinkt. Tijdens de verkoudheid verliest je kind meer vocht dan normaal. Dit kan voor uitdroging zorgen. Zorg ervoor dat je kleine genoeg vocht binnenkrijgt.
- Zet de warme douche aan als je baby verkouden is. Je kan je baby nog niet laten stomen. Een andere mogelijkheid hiervoor is het aanzetten van een warme douche. Wanneer je samen met je baby in de stoom gaat zitten, kan dit klachten verminderen. Houd je kind nooit te dicht bij het warme water om te voorkomen dat hij of zij zich verbrandt.
- Geef je baby neusdruppels. Bij de drogisterij of apotheek kan je neusdruppels of neusspray speciaal voor baby’s kopen. Hierin zit alleen zoutwater en geen xylometazoline of oxymetazoline. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor kinderen onder de 2 jaar. Vraag eventueel de drogist of apotheker om advies.
- Gebruik een neuszalf op basis van natuurlijke zouten. De zouten brengen het neusslijmvlies tot rust en de zalf maakt snot zachter, waardoor het makkelijker wordt de neus van je kleine vrij te maken. Je koopt het bij de drogist of de apotheek.
- Zorg voor frisse lucht. Lucht de ruimtes waar je baby komt regelmatig. Let er hierbij op dat je kindje niet op de tocht ligt en zorg ervoor dat de temperatuur fijn is: niet te warm, maar ook niet te koud.
- Kleed je baby niet te warm aan. Bij een verkoudheid heeft je baby vaak wat verhoging of koorts. Door te warme kleding kan je kleine het te warm krijgen.
- Ga liever niet naar de kou in als je baby verkouden is. Wanneer je kindje verkouden is, kan je beter niet samen naar buiten gaan. Doe je dit wel, zorg dan dat je kleine goed op het weer gekleed is.
- Zet het hoofdeinde van het bedje wat hoger. Is je baby verkouden en zorgt dat voor slecht slapen? Doe dan het hoofdeinde van het matras iets omhoog met een opgerolde handdoeken onder het matras. Snot hoopt zich op bij plat liggen. Dit helpt soms om het slijm naar beneden te laten zakken. Leg deze nooit bij je kindje in het bed om verstikkingsgevaar te voorkomen.
- Leg een doorgesneden ui naast het ledikant. Wanneer je een ui doorsnijdt, komt er een stof vrij die de lucht zuivert en ademhalen makkelijker maakt. Een doorgesneden ui naast het bedje van je baby kan daarom helpen.
- Zorg voor een goede hygiëne. Verschoon je baby’s bed regelmatig en houd het gezicht goed schoon.
- Gebruik een snotzuiger bij veel snot. Als het neusje van je kind verstopt raakt, wordt ademen, eten en slapen moeilijk. Een snotzuiger, of neuspeer, zuigt op een voorzichtige manier het snot van je verkouden baby uit de neus.
- Geef je kindje extra aandacht. De laatste, maar misschien wel de belangrijkste tip: liefde. Dit helpt de genezing van je kleine enorm. Praat met of zing voor je baby, knuffel samen en houd je kindje dichtbij je, als je kindje dit wil.
- Gebruik geen menthol. Menthol kan de slijmvliezen irriteren. Is je kindje onder de 2 jaar? Dan mag je het helemaal niet gebruiken. Het kan namelijk zorgen voor problemen met ademhalen.
Kan je een verkoudheid voorkomen?
Verkoudheidsvirussen verspreiden zich gemakkelijk, bijvoorbeeld via vochtdruppels in de uitgeademde lucht of via je handen. Doordat je baby de neus niet kan snuiten, komt het snot vaak aan de handen. Dit zorgt ervoor dat je kleine een andere baby gemakkelijk kan besmetten. Dit gebeurt vooral in ruimtes waar veel mensen bij elkaar zijn. De kans is hierdoor groot dat je baby een verkoudheid oploopt op de crèche. Bovendien zorgt dit er voor dat je een verkoudheid bij je baby moeilijk kan voorkomen. Wel kan je met de volgende voorzorgsmaatregelen de kans op een verkoudheid kleiner maken:
- Was regelmatig je handen en veeg ze het liefst af aan een papieren handdoek die je daarna weggooit.
- Wees voorzichtig met hoesten in de richting van je baby wanneer je verkouden bent.
- Snuit je neus het liefst in een papieren zakdoek die je na gebruik weggooit.
- Hoest en nies in je elleboog. Dit kan je een ouder kind ook leren.
Wanneer contact opnemen met de huisarts?
Een verkoudheid gaat normaal gesproken binnen 1 à 2 weken vanzelf over. Medicijnen zijn niet nodig. Je hoeft met je verkouden baby dus niet langs je huisarts. Neem wel contact op als je baby verkouden is en last heeft van de volgende klachten:
- Minimaal 24 uur een temperatuur van boven de 38 graden
- Veel minder drinken dan normaal
- Sufheid
- Benauwdheid
- Een piepende ademhaling
- De verkoudheid gaat niet over binnen een paar weken
Is je kindje jonger dan 3 maanden en heeft je kind koorts ? Dan is het ook altijd slim om even de huisarts te bellen. Is het koorts van een prik? Dan hoef je niet meteen te bellen.
Is je kind ouder dan 3 maanden mét koorts? Dan is het vooral goed om te letten op bepaalde klachten. Sommige klachten kunnen namelijk een teken zijn van een ernstigere oorzaak. In ons artikel over koorts, vind je alle symptomen.
De kosten van een bezoek aan de huisarts worden vergoed door de zorgverzekering waarbij je baby is aangemeld. Voor de zorgkosten van je baby betaal je geen eigen risico.