Deze week
-
Kletsen met je kleine
Veel samen praten en zingen zorgt voor een goede taalontwikkeling van je baby. Jouw mondbewegingen zijn voor je baby in deze periode erg interessant.
-
Alweer een nieuwe kledingmaat
Groeit jouw baby ook zo hard? Soms is het bijna niet bij te houden. Het lijkt wel alsof je kind elke week weer een grotere kledingmaat nodig heeft.
-
Je verlof zit er bijna op
Moet jij binnenkort weer aan het werk of blijf je thuis? De keuze is aan jou. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je er helemaal achter staat.
Mijlpalen
- Reageert sociaal op jou met geluiden en lachjes
- Kan misschien vier tot zes uur achter elkaar slapen
- Kent het verschil tussen bekende en onbekende geluiden
- Doet jouw mondbewegingen na
Ontwikkeling baby 9 weken
Wauw, je baby is alweer twee maanden oud en wordt steeds nieuwsgieriger. Je kleine onderzoeker is enorm benieuwd waar geluiden vandaan komen. Het valt je misschien op dat er steeds meer interesse komt voor je mond. Dus daar komen al die interessante geluiden vandaan! Je lippen en mondbewegingen worden aandachtig bestudeerd. Ook probeert je baby ze na te doen. Eerst zonder geluid, maar dit verandert gauw. Je zegt iets en krijgt ‘ooh’, ‘aah’ of een andere schattige klank als antwoord. Je beseft nog niet helemaal dat dit geluid uit je baby komt. Maar dat kleine mensje gaat met steeds meer geluiden reageren op jouw stem. Praat dus vooral terug. Voor je het weet zitten jullie gezellig samen te ‘kletsen’. Is er iets schattiger dan dat lieve stemmetje?
Meer voor Mama's cadeaupakket
Vraag nu gratis het 'Meer voor Mama's'-cadeaupakket aan en ontvang een pakket met leuke cadeaus voor jou en je kind. O.a. tijdschriften, kortingsbonnen en cadeaukaarten. Wees er snel bij, want op=op!
Hoewel het gehoor al helemaal ontwikkeld is, hoort je kleine nog niet zoals wij. De hersenen moeten zich eerst verder ontwikkelen om geluiden goed op te slaan en te begrijpen waar ze vandaan komen. Wel is het belangrijk om het gehoor nu al op weg te helpen. Dit speelt namelijk een grote rol bij de taalontwikkeling. Praat dus lekker veel tegen je kleine, lees boekjes voor en zing liedjes. De basis voor de taal wordt nu al gelegd.
Niet alleen de interesse in jouw geluiden wordt groter. Je baby groeit zelf ook als kool. Soms past een kledingstuk de ene week nog goed, maar lijkt het een week later alweer te klein. De meeste baby’s hebben maat 56 als ze 2 maanden oud zijn. Toch is het niet gek als jouw kindje nog maat 50 of misschien al maat 62 draagt. Elke baby is uniek.
Je baby van 9 weken oud
Elke baby is anders. Baby’s van dezelfde leeftijd kunnen er heel anders uitzien en verschillend gedrag laten zien. Ben jij benieuwd naar baby’s die even oud zijn? Deze drie baby’s van forumleden zijn ook 9 weken oud.
Jouw leven met een baby van 9 weken oud
Jullie zijn nu al zo’n twee maanden een gezinnetje. Dag en nacht zijn jullie samen, maar daar komt binnenkort mogelijk verandering in. Je hebt namelijk recht op tien tot twaalf weken bevallingsverlof en dit zit er bijna op. Dat betekent dat je weer moet werken. Of heb jij ervoor gekozen om thuis bij je kleine te blijven? Thuisblijven of werken heeft allebei voor- en nadelen. Je moet vooral doen wat het beste past bij jouw situatie.
Wist je trouwens dat je verschillende rechten als het gaat over borstvoeding op het werk? Zo moet je werkgever voor een geschikte kolfruimte zorgen. Ook mag je een kwart van je werktijd gebruiken voor kolven en/of voeden. Bespreek van tevoren met je werkgever dat je borstvoeding geeft of wilt kolven. Dan kunnen ze daar op je werk het een en ander voor regelen. Bekijk hier alle rechten die je na je bevallingsverlof hebt op de werkvloer. Nog een tip: oefen thuis alvast met kolven. Dit gaat namelijk niet bij iedereen gelijk gemakkelijk.
Als je weer gaat werken is fijne kinderopvang belangrijk. Je hebt vast al gekeken de verschillende mogelijkheden. Het belangrijkste is dat jij je goed voelt bij de opvang en dat je je kleine met een gerust hart achter kan laten. Maak jij je zorgen over de kosten voor de opvang? Bekijk dan of je recht hebt op kinderopvangtoeslag.
Podcast bij baby 9 weken oud
Samen Groeien is de podcast van 24baby die je meeneemt in de eerste zes maanden van je baby. In deze aflevering bespreken we je leven met een baby van 9 weken oud. Ize, de dochter van Ivana, heeft de huilpiek bereikt en huilt gerust een uur achter elkaar. Maar ook als Ize niet huilt, hoort Ivana haar: oftewel ‘phantoomhuilen’. We bespreken de nachtelijke wakkermomenten, Ize is aan de duim geslagen en Lucy vertelt waarom borstvoedingsbaby’s zo hard groeit. We hebben het over het bevallingsverlof, lachen om (het gebrek aan) foto’s met je baby, nemen je kolfrechten onder de loep en discussiëren of opa en oma alles precies zo moeten doen zoals jij dat wil.
Lifehack
Maak een kolfbeha van een sportbeha
Dit doe je door op tepelhoogte twee verticale knipjes te zetten. Hier kan je de schelpen doorheen steken, zodat je je handen vrij hebt. Scheelt ook weer een dure kolfbeha kopen.
Doen met je baby van 9 weken oud
Een baby fotoshoot
Een baby verandert met de dag. Ook zijn er in het eerste jaar heel veel mijlpalen, van de eerste glimlach tot het eerste hapje. Wil jij deze herinneringen zo mooi mogelijk vastleggen? Dan kan je een baby fotoshoot (laten) doen. Let daarbij altijd goed op de veiligheid van je kindje. Neem de foto’s overdag zodat er natuurlijk licht is. Een rustige achtergrond staat ook vaak mooier. Op zoek naar meer tips? Bekijk hier meer tips voor prachtige babyfoto’s >>
Vergeet niet om deze week weer een (groei)foto te maken! Lees bij de tip in baby 4 weken oud nogmaals wat dit ook alweer was.