Baby 8 maanden oud
Verlatingsangst: laat me niet alleen!
Als je baby 8 maanden oud is, werken zijn hersenen op volle toeren. Verlatingsangst en eenkennigheid kunnen nu flink de kop op steken. Je kindje ontwikkelt objectpermanentie en kan objecten en personen nu opslaan in zijn geheugen. Met deze ontwikkeling komt ook ineens het besef dat mama en papa de kamer uit kunnen gaan, zonder hem…help!
Mijlpalen baby
- Objecten en gezichten onthouden (objectpermanentie)
- Brabbelen op verschillende toonhoogtes en volumes
- Simpele gebaren gebruiken om iets duidelijk te maken
- Zijn eigen naam herkennen
Wist je dat...
…meisjes geboren worden met 1 miljoen eicellen? Rond de puberteit is daar nog maar 10% van over.
Ontwikkeling baby 8 maanden
De eerste maanden van zijn leven had je baby nog niet door dat objecten en mensen ook nog bestonden als hij ze niet zag. Uit het zicht, uit zijn gedachte, weg. Nu hij 8 maanden oud is, ontdekt hij dat objecten en mensen nog wél bestaan, ook als hij ze niet ziet. Met andere woorden: hij gaat dingen onthouden. Dit heet ook wel objectpermanentie. Hij slaat steeds meer op in zijn slimme hoofdje.
Vanaf zijn geboorte voelde je baby zich één met de wereld, en dus ook met jou. Hij krijgt nu door dat jullie van elkaar ‘gescheiden’ zijn en beseft dat jij hem dus ook kan verlaten. In combinatie met zijn verbeterde geheugen (mama/papa bestaat ook nog als ik ze niet zie), is het ineens heel eng als jij ook maar aanstalten maakt om de kamer uit te lopen. Wees niet verbaasd als je kleine brulaap het op een krijsen zet. Dit is de welbekende verlatingsangst. Een hele normale stap in de emotionele ontwikkeling van je baby. Gelukkig gaat deze periode vanzelf weer over. Door veel kiekeboe met je baby te spelen, leert hij dat je ook altijd weer terugkomt.
Tegelijk met verlatingsangst, kan je baby als hij 8 maanden oud is ook eenkennig worden. Hij kan gezichten steeds beter herkennen en beseft dat niet iedereen papa of mama is. Hij kent al die andere gezichten eigenlijk helemaal niet! En dat is best even schrikken… Eenkennigheid wordt daarom ook wel vreemdenangst genoemd. Daarnaast hecht je baby zich nu nog meer aan de personen waar hij vertrouwd mee is, waarschijnlijk aan jou en/of je partner. Hij wil alleen nog maar bij mama en/of papa zijn!
Jouw leven met een baby van 8 maanden oud
Nu je baby geen moment van je zijde wil wijken, kan tijd voor jezelf vinden nóg lastiger zijn. Toch blijft het belangrijk om ook aan jezelf te denken en af en toe lekker te ontspannen. Je hoeft geen uren weg, maar even lekker de stad in, een kop koffie drinken in je favoriete café of een wandeling door het park (of relaxen op een bankje in het park) kan je goed doen.
Trekt je kleine zijn keel wagenwijd open als je er even niet bent? Probeer dan een vast ‘afscheidsritueel’ te creëren. Vertel hem iedere keer bijvoorbeeld rustig dat je zo weggaat, dat je ook weer terugkomt en geef hem een kus. Dit geeft hem na verloop van tijd het vertrouwen dat je ook daadwerkelijk weer terugkomt. Sluip nooit zomaar weg. Dit bevestigt juist zijn angst, namelijk dat mama/papa hem ineens heeft verlaten!
Doen met je baby van 8 maanden oud
Potten, pannen, deksels, doosjes… Laat je baby zien hoe je geluid kan maken door met je handen op de potten en pannen te slaan, of gebruik een houten spatel. Je kan lekker samen jammen, of je kan je baby in zijn eentje de sterren van de hemel laten drummen en er zelf bij zingen. Hij ontdekt zo dat zijn bewegingen geluid kunnen maken. Laat ook eens zien en horen dat grote pannen een ander geluid maken dan kleine bakjes: dat is (te) gek!