Deze week
-
De eerste hapjes
Kijkt je baby al watertandend naar jouw eten? Dan is je kleine klaar voor de eerste hapjes vast voedsel. Binnenkort kan je hiermee beginnen.
-
Tijdelijke slaapproblemen
Met 4 maanden is de kans groot dat je baby tijdelijk weer slechter gaat slapen. Jullie zijn in de ‘4 maanden slaapregressie’ aanbeland.
-
Een nieuw seksleven
Je seksleven is vast anders dan voor je bevalling, net als je vagina. Dit is niet gek. Het hoort nu in ieder geval geen pijn meer te doen.
Mijlpalen
- Ontwikkelt een eigen willetje
- Rolt van buik of rug naar zij en terug
- Toont misschien interesse in jouw eten
- Kan het hoofd goed rechtop houden zonder steun
Ontwikkeling baby 16 weken
Je kleine is alweer bijna 4 maanden oud. Tot nu toe bestond het menu van je baby uit melk, melk en nog eens melk. Maar nu je baby 16 weken oud is, kan je binnenkort beginnen met de eerste hapjes vast voedsel. Heeft je baby genoeg controle over het hoofdje om deze goed rechtop te houden? En lukt het zitten met steun al aardig? Dan is de motoriek in ieder geval klaar voor de eerste hapjes.
De eerste hapjes
Is jouw kleintje (binnenkort) toe aan de eerste hapjes? De eerste hapjes van je baby kunnen een hoop vragen oproepen. Daarom heeft Mama Deli samen met Dr. Femke de Eerste Hapjes Box samengesteld om je kindje rustig te laten wennen.
Met deze oefenhapjes kan je kleine langzaam wennen aan andere smaken en structuren dan melk. Voorlopig zijn het eigenlijk niet meer dan een paar lepeltjes van geprakte, zachte groente of fruit. De oefenhapjes vervangen borst– of flesvoeding nog niet. De eerste zes maanden krijgt je kindje alles wat nodig is binnen via moedermelk of poedermelk. Pas als je kindje tussen de 6 en 8 maanden oud is, worden de hapjes kleine ‘maaltijden’. Ook kan je wanneer de oefenhapjes eenmaal goed gaan, een melkvoeding combineren met het aanbieden van pap van rijstebloem. Houd nu vooral in de gaten of je kleine al interesse heeft in jouw eten. Kijkt je smulpaapje het eten uit je mond? Dan weet je dat je kleine klaar is voor deze stap.
Eerste hapje? Start met een Bambix bio papje
Bambix Bio Rijstebloem is ideaal om je baby op een zachte manier te laten wennen aan vast voedsel. Biologisch, voedzaam, maar toch licht te verteren en glutenvrij. Met toegevoegde vitamine B1 en geen toegevoegde suikers.
Terwijl het eten een stap vooruit gaat, gaat het slapen juist even achteruit. De ‘4 maanden slaapregressie’ komt eraan. Een slaapregressie is een periode waarin je baby vaak tijdelijk weer slechter slaapt. Slaapregressies gaan samen met sprongen in de ontwikkeling. Die 4 maanden regressie is een bekende. Dan leert je baby een belangrijke nieuwe skill: het omrollen. ’s Nachts verwerkt en herhaalt je kind wat er overdag geleerd wordt. Zo’n regressie kan een aantal dagen tot weken duren. Eén troost: na deze fase slaapt je baby vaak dieper en wordt hij tussen twee slaapcycli minder snel wakker. Even volhouden dus!
Je baby van 16 weken oud
Elke baby is anders. Baby’s van dezelfde leeftijd kunnen er heel anders uitzien en verschillend gedrag laten zien. Ben jij benieuwd naar baby’s die even oud zijn? Deze drie baby’s van forumleden zijn ook 16 weken oud.
Jouw leven met een baby van 16 weken oud
Is jouw seksleven alweer op gang gekomen? Veel vrouwen zijn na de geboorte van hun kindje onzeker over hun vagina. Dit hoeft niet! Het is normaal dat je vagina na de bevalling wat groter is dan daarvoor. Of hij weer helemaal terugkeert naar de grootte van voor je bevalling hangt af van verschillende factoren. Genen spelen een rol, maar ook hoe groot je kindje tijdens de geboorte was en het aantal kinderen dat je gebaard hebt. Met het trainen van je bekkenbodemspieren heb je zelf wat invloed op het herstel. Dit is ook nog ergens anders nuttig voor: je kan incontinentie op latere leeftijd voorkomen.
Je vagina kan na de bevalling ook juist strakker zijn dan je gewend bent. Het is mogelijk dat je te strak gehecht bent, bijvoorbeeld na een episiotomie of ruptuur. Het litteken kan tijdens seks gevoelig zijn in het begin, maar meestal wordt de huid vanzelf weer wat soepeler. Door de verandering van je hormoonbalans kan je vagina ook droger zijn dan normaal. Gelukkig kan je de natuur een handje helpen met glijmiddel. Houd jij pijn tijdens de seks? Dit zou niet zo moeten zijn. Zoek dan hulp en neem contact op met je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een gynaecoloog of bekkenfysiotherapeut.
Wist je dat…?
Je baby kan pas zout proeven vanaf 4 maanden
Pas rond 4 maanden zijn de smaakpapillen genoeg ontwikkeld om zout te proeven. Je kan zout trouwens het beste nog even uit het dieet van je baby houden. De nieren kunnen het natrium uit zout nog niet goed verwerken.
Doen met je baby van 16 weken oud
Samen omrolspelletjes doen
Vindt jouw kleine omrollen lastig? Jij kan hierbij helpen. Leg je baby op de rug en leg een speeltje naast het hoofdje, net buiten het bereik. Je baby zal het proberen te pakken en rolt misschien pardoes naar het speeltje toe! Je kan wat helpen door het onderlijf voorzichtig de goede richting op te draaien. Ligt je baby een beetje op de zij? Dan kan je twee vingers het hoofdje lichtjes van de grond heffen. Het bovenlijfje draait dan meestal vanzelf mee en voor je het weet, heeft je kindje door hoe die beweging werkt. Rol je baby daarna rustig verder tot de rand van het kleed. Het is prachtig voor je kleine om de wereld vanuit een ander oogpunt te bekijken.
Poll
Deel jij foto’s van je kind op social media?
Meer over je baby en jij in deze week
Borstontsteking
Een borstontsteking is een pijnlijke kwaal bij borstvoedende mama’s. Het ontstaat als de borst niet goed leeg gedronken wordt. Ontdek wat je er zelf aan kan doen>>
Oorontsteking
Jonge kinderen krijgen gemakkelijk een oorontsteking. Je kindje heeft pijn in het oor, heeft koorts en voelt zich niet lekker. Gelukkig gaat het vanzelf weer over. Wel kan het flink pijn doen.
Eczeem
Zo’n 5 tot 10 procent van de baby’s heeft last van eczeem. Deze huidaandoening is niet besmettelijk, maar de jeuk die erbij komt kijken kan wel vervelend zijn.
Buikgriep bij je baby
Heeft je baby diarree of geeft hij veel over? Dan is de kans groot dat je kleine buikgriep heeft. Het is vooral belangrijk om erop te letten dat je kindje niet uitdroogt. Bekijk waar je precies op kan letten >>
Droomvoedingen
Een droomvoeding geef je, terwijl je baby nog half slaapt. Dit doe je meestal op het moment dat jij naar bed gaat. Je baby kan daarna weer lekker doorslapen met een volle buik. En jij daardoor ook.