Deze week
-
Dag papa of mama!
Het zicht van je baby gaat met grote stappen vooruit. Je baby herkent vanaf nu jouw gezicht. Dat wordt de hele dag verliefd naar elkaar staren.
-
Van verkoudheid naar verkoudheid
Baby’s kunnen in het eerste levensjaar wel tien keer verkouden worden. Gelukkig is het meestal onschuldig en gaat het vanzelf weer voorbij.
-
Eropuit met je baby
Het kan soms best lastig zijn: uitstapjes met een baby. Maar met een goede planning komt het meestal goed. En vergeet die luiertas niet! Of je baby…
Mijlpalen
- Ziet meer kleuren en tinten
- Herkent jouw gezicht
- Beweegt vloeiender
- Strekt en duwt met benen in buikligging
- Houdt hoofd zelf rechtop bij optillen
Ontwikkeling baby 11 weken oud
Het zicht van je baby is nog volop in ontwikkeling en wordt de komende maanden steeds beter. Je baby van 11 weken oud kan verschillende kleuren nu beter uit elkaar halen. Vrolijke, felle kleuren vallen daarom goed in de smaak. Ook werken de ogen beter samen. Het richten op één punt wordt daardoor makkelijker. En het allerleukste: je baby herkent vanaf nu jouw gezicht! Je kleine ontdekker krijgt meer oog voor detail en ziet je ogen, neus en de rest van je gezicht steeds duidelijker. Hallo mama/papa, zó zie jij er dus uit! Die grote voorkeur voor jou wordt nu nog sterker.
Download gratis de 24Baby app!
Wist je dat 24Baby een gratis app heeft? Volg de ontwikkeling van je kindje, deel je ervaringen met andere ouders en krijg handige tips en informatie.
Hoewel je baby sterker wordt en zich snel ontwikkelt, blijft dat kleine lijfje nog kwetsbaar. Grote kans dus dat je baby regelmatig ziek is. Vooral een verkoudheid komt veel voor. Je kleine heeft nog maar weinig weerstand opgebouwd tegen verkoudheidsvirussen. In het eerste levensjaar kunnen baby’s daarom wel tien keer verkouden worden. Gelukkig is het bijna altijd onschuldig en gaat het vanzelf over. Toch kan een verkoudheid erg vervelend zijn. Zorg daarom voor goede hygiëne, let erop dat je kleine genoeg drinkt en lucht de ruimtes waar je baby komt goed. Zo is je zieke kind er snel weer bovenop.
Er zijn ook klachten die minder onschuldig zijn: blauwe lippen, benauwdheid, niet of nauwelijks plassen, geelzucht en sufheid zijn hiervan voorbeelden. Bekijk de hele lijst met klachten die je niet mag negeren. Zo weet je waar je op moet letten. Heeft jouw baby hier last van? Bel dan zo snel mogelijk je huisarts. Is er een levensbedreigende situatie? Bel dan gelijk 112 en probeer rustig te blijven.
Je baby van 11 weken oud
Elke baby is uniek. Baby’s van dezelfde leeftijd kunnen er heel anders uitzien en verschillend gedrag laten zien. Ben jij benieuwd naar baby’s van dezelfde leeftijd als jouw kindje? Deze drie baby’s van forumleden zijn ook 11 weken oud.
Jouw leven met een baby van 11 weken oud
Even snel de deur uit voor een boodschap zit er niet meer in sinds de komst van je kleine. Alles moet van tevoren gepland worden en dan nog komt er soms niets van die plannen terecht. Voordat je de deur uit bent, is er minstens een uur voorbij: je baby verschonen, de kinderwagen klaarzetten en de luiertas inpakken. Luiers? Check! Extra setje kleding? Check! Flesje, knuffel, billendoekjes, hydrofiele luiers, speentje…? Check! Eindelijk kan je gaan.
En dan… oeps, baby vergeten! Je hoort het regelmatig. Hiervoor hoef je je niet te schamen. Je schommelende hormoonhuishouding (oorzaak van zwangerschapsdementie), de slapeloze nachten en de stress van het ouderschap kunnen ervoor zorgen dat je een beetje vergeetachtig bent. Genoeg rust en tijd nemen voor jezelf blijft daarom erg belangrijk.
Een wandeling met je kleine kan ook ontspannend zijn. Neem hier de tijd voor en sta af en toe even stil. Zo kunnen je baby en jij de omgeving in jullie opnemen: fluitende vogels, de wind in jullie gezicht en de vormen van bomen. Het is meteen een nieuwe ervaring voor je kindje. En lijken die dansende blaadjes niet net een reusachtige babymobiel?
Minder rustgevend zijn de ongewenste adviezen die je soms van andere mensen krijgt. “Als ik jou was zou ik…”, “Je moet echt nooit…” of “Het beste voor je baby is…”. Haal even rustig adem of tel tot tien en probeer te bedenken dat iedereen het goed bedoelt. Je kan eruit halen wat nuttig is voor jou en verder doen wat jou het beste lijkt. Twijfel je over sommige dingen? Vraag dan advies bij het consultatiebureau of je huisarts.
Podcast bij baby 11 weken oud
Samen Groeien is de podcast van 24baby die je meeneemt in de eerste zes maanden van je baby. In deze aflevering bespreken we je leven met een baby van 11 weken oud. Ize is weer wat rustiger, waardoor Ivana en Elias ook wat meer rust hebben. Helaas moet Ivana weer naar school en aan het werk. En dat voelt dubbel. Verder heeft Ivana een bijzondere aankoop gedaan: ze heeft het potje al in huis gehaald. Maar kan je kindje nu al zindelijk worden?
Micky bespreekt de grootste blunders van ouders uit de community. Verder hebben we het over het slaapritme van je baby en het aanwijzen van een voogd. Want waarom is dat belangrijk?
Wist je dat…
Je baby kan het eigen gewicht een paar uur achter elkaar dragen
Dit kan je kindje al vlak na de geboorte door de aangeboren grijpreflex. Klein krachtpatsertje!
Doen met je baby van 11 weken oud
Samen boekjes lezen
Nu je baby kleuren goed ziet, is het moment om te beginnen met boekjes daar. Het lijkt misschien vroeg, maar dit helpt nu al bij een goede taalontwikkeling. Kies een boek met veel kleurrijke plaatjes of foto’s en vertel je kleine wat er allemaal te zien is. Wijs alles aan en laat het boekje voelen (en proeven). Je baby kan het verhaal nog niet volgen. Wel kan je kleine boekenwurm er enthousiast tegen slaan. Ook wordt het boekje al snel naar het mondje gebracht. Een lange concentratieboog heeft je kleine nog niet, maar dat is niet erg. Geniet vooral van dit moment samen, zo hebben jullie de grootste lol.