Baby 1 week oud

Babygeluk en babyblues

baby-silke-is-1-week-oud-en-ligt-gewikkeld-in-een-dekentje

Deze week

  • Babyblues

    Niet iedereen zit na de bevalling op een roze wolk. Je kan je in deze periode ook depressief voelen. Dit zijn de bekende babyblues.

  • Reflexen

    Je baby heeft twee belangrijke reflexen: de zoek- en de zuigreflex. Deze helpen je kleine om de tepel te vinden en te kunnen drinken.

  • Opstartproblemen

    Vind jij borst- of flesvoeding geven niet altijd even makkelijk? Maak je geen zorgen. Opstartproblemen horen erbij.

Mijlpalen

  • Ziet scherp op 20-25 cm afstand
  • Reageert op geuren
  • Heeft de eerste groeispurt
  • Lacht als reflex tijdens de slaap

Ontwikkeling baby 1 week

De eerste weken staan in het teken van elkaar leren kennen. Jullie zijn druk bezig om een weg te vinden in het voeden, de slaapjes en alle nieuwe verzorgingsrituelen. Knuffel en bekijk je baby in de tussentijd veel. Zo leer je steeds beter kennen welke geluiden, gebaren en gezichtsuitdrukkingen je baby maakt. En wat deze je vertellen.


Download gratis de 24baby app!

Met de 24baby app volg je de ontwikkeling van je kindje, kan je je ervaringen delen met andere ouders en krijg je dagelijks handige tips, informatie en weetjes.

Download hier

Je baby is niet alleen bezig om jou te leren kennen. Ook de wereld buiten de baarmoeder is een hele ontdekkingstocht. Deze nieuwe, grote omgeving vraagt om uitgebreid onderzoek. Daarbij helpen de zintuigen. Toch beleeft je kleine mensje de wereld heel anders dan jij. Het verschil zien tussen zichzelf en de rest van de wereld is voor je baby nog niet mogelijk. Alles is nog één geheel. Best ingewikkeld!

Gelukkig heeft je baby meteen na de geboorte een aantal reflexen. Deze helpen je kleine om buiten de baarmoeder te overleven. Zo helpt de zoekreflex je baby om je tepel of de fles te vinden. En de zuigreflex en slikreflex zorgen ervoor dat je kleine gelijk kan drinken. De reflexen zijn een manier van communiceren. Hoewel je baby nog niet kan praten, zijn er nog meer manieren waarop je kleine mensje je iets kan vertellen. Denk aan geluidjes, hikken, kleine gebaren maar ook verschillende manieren van huilen. Hoe langer je je baby kent, hoe beter je deze babytaal leert kennen.

Wat je aan het einde van deze week of het begin van volgende week ook leert kennen is de navel van je baby. Het zwart geworden navelstompje valt namelijk af in deze periode. Hallo mooi naveltje!

Je baby van 1 week oud

Elke baby is uniek. Baby’s van dezelfde leeftijd kunnen er heel anders uitzien en zich op verschillende manieren gedragen. Ben jij benieuwd naar baby’s van dezelfde leeftijd als jouw kindje? Deze drie baby’s van forumleden zijn ook 1 week oud.

Baby van 1 week oud
Baby 1 week oud
Baby 1 week oud

Jouw leven met een baby van 1 week oud

Jij en je kleine kennen elkaar nu een week. Dat betekent al zeven dagen genieten van je nieuwe familielid. Toch kan het zwaarder zijn dan je je had voorgesteld. Misschien ben je de hele tijd aan het huilen of voel je je niet zo gelukkig. Zo’n gevoel is heel normaal. Je noemt dit de babyblues.

Schaam je niet als je niet meteen die ‘band’ met je baby voelt en/of somber bent. 50 tot 80 procent van de vrouwen heeft hier last van na de bevalling. Het gevoel verdwijnt meestal vanzelf. Dus laat je lekker verwennen en laat die kraamtranen maar gewoon stromen. Een wandeling maken met je kleine kan ook helpen tegen een somber gevoel.

Tijdens je zwangerschap heb je waarschijnlijk al besloten of je borstvoeding of flesvoeding wil geven. In het begin kan je te maken krijgen met wat ‘opstartproblemen’. Zo ben je misschien bang dat je kleine niet genoeg drinkt aan de borst. Je bent niet de enige. Veel vrouwen twijfelen hierover. Is je baby tevreden, gaat de groei goed en zijn er genoeg volle poep- en plasluiers? Dan drinkt je baby waarschijnlijk voldoende. En vergeet niet: elke baby is anders. Er is geen vaste hoeveelheid melk die je baby moet drinken.

Het kost even tijd in inspanning om samen een prettig voedingsritme te vinden. Binnenkort zijn jullie helemaal op elkaar ingespeeld. Blijf je toch problemen houden? Stop dan niet meteen met het geven van borstvoeding, maar schakel de hulp in van een lactatiekundige. Met een paar aanwijzingen en tips kan zij je op weg helpen.

Podcast Samen Groeien afl. 05: kraamzorg en eerste keren


Samen Groeien is de podcast van 24baby die je meeneemt in de eerste zes maanden van je baby. Ivana moet wennen aan haar nieuwe rol, ook al voelt ze zich een echte moeder. Caroline van Naviva vertelt wat de kraamverzorgende allemaal doet en op hoeveel uur je recht hebt. Verder hebben we het over veel eerste keren: de eerste luier verschonen, de eerste keer in bad, de eerste keer poepen na de bevalling én de eerste keer ondergepoept worden door je baby… Deze aflevering wordt mogelijk gemaakt door Naviva Kraamzorg. Luister hem via Spotify, YouTube, Apple Podcasts of jouw favoriete podcastapp.

Tip

Eet noten voor extra energie

Je kan wel wat extra energie gebruiken. Eet daarom elke dag een handje noten. Deze zitten vol met nuttige voedingsstoffen, zoals gezonde vetten, eiwitten vezels en vitamines en mineralen.

Doen met je baby van 1 week oud

Oogappels

Houd je gezicht dicht bij het hoofd van je baby (20 – 30 cm) en beweeg langzaam heen en weer. Proberen die kleine ogen jou al te volgen? Met deze oefening traint je baby de oogspieren. Tegelijk kan je baby een favoriete activiteit doen: jouw gezicht bestuderen. Een win-winsituatie dus! Het is trouwens niet erg als het nog niet goed lukt. Er is nog alle tijd om te oefenen.

Poll

Ga jij bekkenbodemoefeningen doen na je bevalling?

Meer over jou en je baby in deze week

Volgende week

2 weken oud

Samen herstellen en elkaar leren kennen

Baby 2 weken oud
2

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app