Je baby in bad doen: een stappenplan
Gepubliceerd -De eerste keer dat je baby in bad gaat, is een bijzonder en spannend moment. Hij is nog zo klein en kwetsbaar en je moet aan veel zaken denken. Is het water niet te warm? Vat mijn baby geen kou? Hoe droog ik hem af? En wat heb ik allemaal nodig? Geen zorgen, met dit stappenplan genieten jij en je baby volop van zijn eerste badje!
1. (Bad)kamer verwarmen
Voordat je je baby uitkleedt, is het goed om wat voorbereidingen te treffen. Heb je een verwarming op de badkamer en de kamer waar je je kindje aan- en uitkleedt? Zet deze ongeveer een kwartier voordat je kindje in bad gaat aan. Zo kan de (bad)kamer alvast op temperatuur komen. De ideale kamertemperatuur is rond de 24 °C. Dit geldt vooral voor de koudere maanden. In de warme zomermaanden hoef je de verwarming hoogstwaarschijnlijk niet aan te zetten.
2. Spullen bij het badje klaarleggen
Het is handig om alles wat je tijdens het badderen nodig hebt alvast rondom het bad klaar te leggen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Zeep. Kies een product dat niet prikt en speciaal gemaakt is voor de babyhuid. Een milde zeep die de huid niet uitdroogt, is het beste.
- Een washandje. Hiermee kan je het lijfje van je baby gemakkelijk wassen.
- Een hydrofiele luier. Leg deze binnen handbereik voor na het badderen. Een grote variant waar je je baby lekker in kan wikkelen, is prettig.
- Eventueel: een badspeeltje. Is je baby al wat ouder en heeft hij wat vermaak nodig in bad? Er zijn verschillende speeltjes voor kleine kinderen die het badderen extra gezellig maken.
3. Kleding klaarleggen
Voordat je kleine in bad gaat, kan je bij het aankleedkussen alvast een schoon setje voor hem klaarleggen. Denk hierbij ook aan een schone luier en rompertje. Als je je baby baddert en aankleedt in dezelfde kamer kan je de hydrofiele luier alvast uitgespreid neerleggen. Leg ook zalf of olie naast het aankleedkussen, hiermee kan je na het badje je baby insmeren. Je kan eventueel ook een kammetje, nagelset en een speeltje om je baby tijdens het aankleden mee af te leiden klaarleggen.
In de winter kan je met een kruik de kleertjes opwarmen. Zo blijft je kleine lekker warm nadat hij uit bad komt. Dit doe je als volgt: giet een metalen kruik vol met heet water en rol de kleertjes in omgekeerde volgorde van aantrekken om de kruik heen. Je eindigt met de luier en hydrofiele luier die je bij het afdrogen gebruikt. Let bij het aankleden erop dat de ijzeren drukknoopjes van het rompertje niet heet zijn geworden.
4. Badje vullen
Vul het badje met water en zorg ervoor dat de temperatuur van het water rond de 37°C ligt. Dit kan je testen met een badthermometer of door je elleboog in het water te dompelen. Je kan het bad een paar graden warmer klaarmaken. Dan is het precies op de juiste temperatuur wanneer je klaar bent met je baby uitkleden. Controleer de temperatuur van het water altijd nog een keer voordat je baby het water ingaat.
Het badje kan op een standaard staan, of op de commode. Hierdoor kan je beter bij je kindje en hoef je niet ver te bukken. Een andere optie is om het babybad in bad of bij de douche te zetten en ernaast te gaan zitten. Zo kan je het water makkelijker laten weglopen als jullie klaar zijn.
5. In bad!
Nadat je je baby hebt uitgekleed, is het eindelijk zover. Tijd om in bad te gaan! Ondersteun je baby in bad door je arm onder zijn hoofdje te houden. Met je hand houd je het armpje vast dat het verste weg is van jou. Zo rust zijn hoofd op jouw onderarm en zorg je ervoor dat hij niet in het water wegglijdt. Met je vrije hand kan je hem wassen.
Blijf er altijd bij als je kindje in bad gaat, ook als hij wat ouder is. Zelfs in een klein laagje water bestaat namelijk verdrinkingsgevaar.
Een baby hoeft niet lang in bad, vijf à tien minuten is lang genoeg. Let er hierbij op dat het water niet te koud wordt. Was de haartjes pas op het laatst, dan koelt je kleine niet te snel af. Haren wassen hoeft overigens pas als je baby een paar maanden oud is.
6. Uit bad: afdrogen en aankleden
Haal je baby uit bad en wikkel hem in de hydrofiele luier. Let bij het afdrogen erop dat je geen plooitjes vergeet. Denk bijvoorbeeld aan de nekplooien, oksels, elleboogplooien, achterzijde van de knieën, liezen en navel. Wrijf je baby niet droog, maar dep voorzichtig met de hydrofiele luier. Zo voorkom je dat je de kwetsbare huid van je kleine beschadigt. Droog altijd eerst het hoofdje af, daar verliest je baby namelijk de meeste warmte.
Klaar met afdrogen? Dan volgt een goed moment om je baby te verwennen met een heerlijke massage. Druppel wat verzorgende olie op je handen en ga met vloeiende bewegingen over het lijfje van je kindje heen. Je kan hem tegelijkertijd vertellen wat je doet. Kijk lieverd, dit zijn je teentjes! Hier ontspant je baby van en hij krijgt meer besef van zijn lijfje. Grote kans dat hij hierna snel naar dromenland vertrekt.
Wanneer en hoe vaak in bad?
Het kan nog best lastig zijn om een badje goed te plannen. Je wil namelijk niet dat je baby te hongerig of moe is. Dan verandert de spetterpret al snel in een huilbui. Het beste moment voor een badje is ruim voor een voeding. Dan is je baby nog niet moe en is zijn maagje niet vol.
Je baby hoeft in het begin niet iedere dag in bad. De meeste ouders doen hun kindje om de paar dagen in bad. Hoe vaak je je baby wast, is vooral afhankelijk van je eigen voorkeur.
Babyproducten kopen: waar let je op?
Zeker in de eerste maanden is de huid van je baby erg kwetsbaar. Kies daarom het liefst voor milde producten die vooral natuurlijke ingrediënten bevatten.