Moeder en peuter bij peuterzwemmen

Peuterzwemmen is een goede manier voor je kindje om wat extra beweging te krijgen. Hij kan heerlijk spelen en spetteren in het water. Ondertussen wordt hij 'watervrij' en leert hij de basis van overlevingszwemmen, een geruststellend idee! Hoe gaat peuterzwemmen precies in zijn werk?

Wat is peuterzwemmen?

Bij peuterzwemmen raakt je kindje spelenderwijs bekend met zwemmen. Het is nog geen echte zwemles, want je peuter krijgt nog geen les in officiële zwemslagen. Bovendien zwem je als ouder meestal mee, wat bij zwemles niet het geval is. Het water is meestal iets warmer dan bij ‘normaal’ zwemmen, zodat je kindje niet te veel afkoelt.

Wat doe je bij peuterzwemmen?

Peuterzwemmen is vooral bedoeld om jonge kinderen vertrouwd te maken met het water. Dat noem je ‘watervrij maken’. Dit gebeurt door middel van spelletjes op muziek. Hierbij leert je kleine dat water leuk is, in plaats van eng. Er wordt geoefend met kopje onder gaan en je kindje kan wennen aan de weerstand van het water.

Daarnaast wordt aandacht besteed aan simpele technieken, zoals op de rug en buik drijven en bellen blazen onder water. Als ouder loop of zwem je met je kindje door het water.

Begeleiding

De lessen worden begeleid door een gediplomeerd zweminstructeur. In sommige gevallen gaat deze mee het water in, bij andere lessen blijft de instructeur op de kant staan. Dit verschilt per zwembad en per cursus. Jij begeleidt je eigen kindje in het water.

Waarom is peuterzwemmen goed voor je kind?

Peuterzwemmen is een goede manier om aan water te wennen. Je peuter zal hierdoor op latere leeftijd minder bang zijn om te leren zwemmen. Daarnaast is het een goede manier om in beweging te zijn. Zwemmen versterkt de spieren van je kleine zonder zijn gewrichten te belasten.

Samen zwemmen met je kindje creëert een hechtere band tussen jullie. In het water zijn jullie vrijer om te bewegen en je kleine voelt dat jij hem letterlijk ondersteunt. Bovendien heb je tijdens het peuterzwemmen een uurtje onverdeelde aandacht voor je kleine.

Tot slot is het belangrijk dat je kindje leert zichzelf te redden in het water. Jaarlijks verdrinken er in Nederland acht tot tien kinderen, waarvan de meeste onder de 4 jaar oud zijn. Het is dus verstandig om je kleine zo snel mogelijk wat overlevingstechnieken aan te leren, mocht hij ooit per ongeluk in het water belanden.

Levensreddend zwemmen: de self rescue-techniek

Vanuit Amerika is de self rescue-techniek overgewaaid en deze wordt ook hier steeds populairder. De methode is erop gericht om verdrinken bij baby’s en peuters te voorkomen. Kinderen vanaf de kruipleeftijd leren hoe ze zichzelf om moeten draaien als ze met hun gezicht naar beneden in het water komen te liggen. Vervolgens leren ze om op hun rug te blijven drijven om te wachten op hulp.

Vanaf ongeveer 12 maanden kan je kindje ook leren om naar een veilige plek te zwemmen. De self rescue-techniek wordt aangeleerd tijdens een intensieve cursus van vier of vijf weken. Er zijn momenteel nog niet zoveel aanbieders van deze zwemles in Nederland, maar er komen er steeds meer bij. In de onderstaande video zie je hoe een les in zijn werk gaan (Engels gesproken):

Waar kan je peuterzwemmen?

Vrijwel ieder zwembad biedt lessen aan voor baby’s en peuters. Online kan je kijken welke zwembaden er bij jou in de buurt zijn en op welke dagen zij peuterzwemmen aanbieden. De tarieven verschillen per gemeente, maar liggen meestal tussen de € 5 en € 8 per losse les. Kinderen onder de 2 jaar mogen vaak gratis zwemmen. Je hoeft dan alleen je eigen toegangskaartje te betalen.

Andere peutersporten

Zwemmen is een fijne manier voor je peuter om te bewegen en zorgt dat hij wat essentiële overlevingstechnieken aanleert. Vind je je kindje nog wat jong voor het zwembad of doe je liever iets anders? Er zijn steeds meer sporten die speciale peuterlessen aanbieden. Voorbeelden zijn peuterjudo, peuteryoga, peuterdans of peutergym.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app