Jonge ouders bekijken hun pasgeboren baby om te zien of hij geboortevlekken heeft

Geboortevlekken zijn direct bij de geboorte aanwezig of ontstaan kort daarna. De meeste zijn gelukkig onschuldig, maar soms kan het goed zijn om langs de huisarts te gaan. Welke vlekjes kan je allemaal op de huid van je kindje aantreffen en waar moet je alert op zijn?

Geboortevlekken algemeen

Geboortevlekken komen vaak voor. Zo’n 80% van de baby’s wordt ermee geboren. Meestal zijn het goedaardige huidaandoeningen, waar je kindje geen last van heeft. In sommige gevallen ontstaan de vlekken pas een paar dagen tot weken na de geboorte.

Geboortevlekken horen niet te bloeden of te ontsteken. Als je twijfelt over een plekje op de huid van je baby, kan je dit altijd bespreken met het consultatiebureau of je huisarts.

Een baby met een ooievaarsbeet in zijn nek

Ooievaarsbeet

De ooievaarsbeet is een onschuldige huidaandoening die vaak voorkomt bij pasgeboren baby’s. De bloedvaatjes op deze plek zijn iets wijder, waardoor er meer bloed doorheen stroomt. Dit veroorzaakt een rode vlek. Deze geboortevlek zit meestal in het gezicht of in de nek van je baby en verdwijnt over het algemeen vanzelf, als de bloedvaatjes zich weer herstellen.

Lees meer over de ooievaarsbeet >>

Donkere babyhuid met mongolenvlek
Huidhuis

Mongolenvlek of archipelvlek

Een mongolenvlek is een blauwgrijze verkleuring die voornamelijk op de rug en de billen voorkomt. Deze geboortevlek wordt veroorzaakt door pigmentcellen die zich nog onder de bovenste huidlaag bevinden. Deze aandoening wordt ook wel een archipelvlek genoemd en komt het vaakst voor bij kinderen met een donkere huidskleur of een Aziatische afkomst. Meestal trekt de vlek binnen 4 jaar vanzelf weer weg.

Lees meer over de mongolenvlek >>

Wijnvlek op de rug van een patiënt
Huidhuis

Wijnvlek

Wijnvlekken komen voor bij ongeveer 0,5% van de kinderen. Het is een roze tot paarse verkleuring van de huid en bevindt zich meestal in het gezicht of de hals. De aandoening ontstaat omdat de bloedvaten op die plek meer uitgezet zijn door een vervorming. Hierdoor stroomt er meer bloed doorheen, wat de rode kleur veroorzaakt.

Meestal kan de vlek lichamelijk geen kwaad, maar in zeldzame gevallen kan het samenhangen met het syndroom van Sturge-Weber. In dat geval zijn er ook inwendig afwijkingen aan de bloedvaten, waardoor problemen als epilepsie, verstandelijke beperkingen en een verhoogde oogboldruk (glaucoom) kunnen ontstaan.

Daarnaast hebben sommige mensen last van de vlek omdat hij vaak op een duidelijk zichtbare plek zit. Er zijn verschillende behandelingen, zoals lasertherapie, maar die bieden geen garantie tot verbetering.

Lees meer over de wijnvlek >>

Aardbeienvlek in de nek van een baby
Huidhuis

Aardbeienvlek of hemangioom

Een aardbeienvlek of hemangioom is een goedaardige geboortevlek die een aantal dagen na de geboorte zichtbaar wordt. Het is een ophoping van een kluwen bloedvaatjes in de huid. Oppervlakkige vlekken zijn licht- tot dieprood van kleur, dieperliggende vlekken zijn blauw. Deze aandoening is meestal onschuldig.

Soms kan een hemangioom reden geven tot zorgen, waardoor hij behandeld moet worden. Als de vlek snel groeit, op een vervelende plek zit, gaat bloeden of ontsteken, of als je kindje er meer dan vier heeft, kan behandeling nodig zijn. In deze gevallen wordt de vlek behandeld met medicijnen, zoals bètablokkers.

Ook kan een operatie of lasertherapie helpen. Meestal verdwijnt de geboortevlek echter vanzelf, en blijft er na de tiende verjaardag van je kind alleen een klein litteken of lichte verkleuring zichtbaar.

Lees meer over de aardbeienvlek >>

Patiënt met geboortevlek: café-au-lait-vlek onder oksel
Huidhuis

Café-au-lait-vlek

De café-au-lait-vlek is een ronde of ovale geboortevlek met een lichtbruine kleur die aan koffie verkeerd doet denken. Het is een goedaardige aandoening, die geen invloed heeft op de gezondheid van je kindje. Heeft je kleine meer dan zes van deze vlekken, dan is het verstandig om langs je huisarts te gaan of te overleggen met het consultatiebureau. Meestal kan het geen kwaad, maar het kan een symptoom zijn van neurofibromatose.

Lees meer over de café-au-lait-vlek >>

Aangeboren moedervlek in knieholte
Huidhuis

Aangeboren moedervlek

Een moedervlek is een ophoping van pigmentcellen in de bovenste huidlaag. De meeste moedervlekken ontstaan pas op latere leeftijd, maar ongeveer 1% van de baby’s wordt geboren met een congenitale naevus, een aangeboren moedervlek. Deze ziet eruit als een roze tot bruine vlek, soms met een bobbelig oppervlak.

Ze verschillen in grootte. Over het algemeen kan deze geboortevlek geen kwaad, maar ze geven wel een verhoogd risico op een kwaadaardig melanoom (huidkanker) op latere leeftijd.

Meer informatie over huidaandoeningen vind je op Huidhuis.