Je gezin, relatie en de feestdagen: 5 tips voor een geslaagde feestmaand
De decembermaand is aangebroken. De bladen, films en reclames beloven ons veel gezelligheid en mooie momenten, maar in de hectiek van een jong gezin is dat niet altijd makkelijk. Hoe houd je je relatie gezellig en je gezin vrolijk tijdens de feestdagen?
Waarom is december zo druk?
In deze maand vallen veel ‘gewone’ dagen weg, omdat de feestdagen die tijd opslokken. Je normale dagelijkse routine wordt doorbroken. Dat kan heel fijn zijn, maar het vraagt ook om extra energie en actie. Daarnaast zijn de dagen korter: het is lang donker en vaak is het buiten grauw en schemerig. Dat kost energie en geeft je het idee dat je ‘minder tijd’ hebt.
En dan zijn er natuurlijk de feestdagen zelf, die automatisch drukte en stress met zich meebrengen. Want feest wil je vieren en dat vraagt om voorbereiding. Het kan best een uitdaging zijn om het leuk te houden in de drukke decembermaand. Het liefst wil je natuurlijk ongestoord kunnen genieten van elkaar. De volgende tips helpen je daarbij op weg.
Creëer rust
Jij, je partner en de kinderen komen op allerlei plekken meer prikkels tegen dan normaal en daar moet je van bijkomen. Zorg daarom voor een rustmoment tussendoor. Zet een kruis in je agenda op een zondagmiddag en een avond. Geen bezoek, geen verplichtingen, alleen tijd met elkaar. Binnen zitten, een spelletje doen, een wandeling maken: doe iets wat gemakkelijk is en waarvan jullie ontspannen.
Zorg voor me-time
Naast een rustig moment voor het gezin, kan je ook behoefte hebben aan wat tijd helemaal voor jezelf. Verlang jij in de drukke kerstperiode naar wat me-time? Besspreek dit met je partner. Wellicht heeft die hetzelfde. Jullie kunnen dan samen kijken hoe jullie in de agenda elk een moment kunnen blokken waarop de ander zich met de kinderen bezighoudt. Zo kan je allebei even tot rust komen.
Sta even stil
Sta eens echt stil bij hoe bijzonder dit moment is: misschien is dit wel de eerste Kerst met jullie kindje? Of de laatste keer dat je alleen bent met de oudste, omdat de tweede er volgend jaar ook is. In de drukte van het ouderschap, in combinatie met de decemberdrukte, ben je soms geneigd om door te rennen en vliegen en voorbij te gaan aan de mooie momenten.
Maak een verlanglijstje
Maak een wensenlijstje hoe jij de feestdagen in zou willen richten. Mijmer er lekker op los, het hoeft niet realistisch te zijn. Het is ook leuk om iets te willen en daarover te fantaseren. Vraag je partner hetzelfde te doen. Leg vervolgens de lijstjes naast elkaar en kijk wat de ander wil.
Het gaat er niet om dat het kán, het gaat om het moment zelf. Elkaar deelgenoot maken van je wensen verstevigt namelijk jullie band. ‘Ik zou wel naar een tropisch eiland willen, en daar alleen maar in de zon liggen.’ Of misschien denk je: ‘Ik zou wel willen gourmetten met de hele familie, maar dan ook echt met alle neven en nichten.’ Of: ‘Ik wil heel graag een van de Kerstdagen alleen met zijn drieën zijn’.
Maak een verplichtingenlijstje
Maak ook een lijstje met alle verplichtingen die je voelt. Misschien zijn het zaken die anderen van jou verwachten, of voel je juist sterke innerlijke verplichtingen. Sta ook eens stil bij wat dat gevoel van verplichtingen met je doet. Word je er gespannen van, zie je ergens tegenop, of krijg je het benauwd ervan? Of krijg je juist een adrenalinekick en wil je graag van alles regelen?
Doe dit ook samen met je partner. Wat heeft hij of zij op dit lijstje staan? Niet alleen het delen van wensen is verbindend, maar ook het delen van zaken waar je tegenop ziet. Leg de lijstjes eens naast elkaar en kijk of je zaken kan combineren.
Een voorbeeld:
Jullie willen allebei graag een dag of dagdeel alleen met het gezin, maar willen ook naar familie. Daarbij hebben jullie een gevoel van verplichting en zien jullie op tegen de drukte en de lange dag.
Misschien is het een idee om later op de dag te gaan, zodat je de ochtend met elkaar doorbrengt. Of stel voor om te brunchen met de familie, zodat je bijtijds thuis bent. Op deze manier kunnen de kinderen op hun normale bedtijd gaan slapen. Je kan dan vasthouden aan jullie gebruikelijke bedroutine. Dan hebben jullie zelf waarschijnlijk ook een rustige nacht.