Geitenkaas

In principe mag je geitenkaas eten als je zwanger bent. Maar let wel op welke geitenkaas je eet, niet alle soorten geitenkaas zijn even veilig. Lees hier meer over in dit artikel.

Geitenkaas tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap mag je geitenkaas eten. Er wordt echter wel verschil gemaakt tussen zachte en harde geitenkazen. De harde variant bevat weinig vocht en is gemaakt van gepasteuriseerde melk, wat het veilig maakt om te eten als je zwanger bent. De zachte variant is daarentegen niet altijd veilig tijdens de zwangerschap, omdat deze soms gemaakt wordt van rauwe melk.

Varianten geitenkaas

Soms wordt geitenkaas gemaakt van rauwe melk. In rauwe melk krijgt de listeria bacterie kans om te groeien. Deze bacterie kan schadelijke gevolgen hebben voor je zwangerschap. In het ergste geval kan het leiden tot een miskraam of doodgeboren kindje. Hoewel de listeria bacterie nooit is aangetroffen in geitenkaas, is het toch verstandig om geitenkaas, gemaakt van rauwe melk, te vermijden.

Herkennen veilige geitenkaas

Het is dus verstandig om geitenkaas te controleren, voordat je hem eet. Geitenkaas die je beter niet kan eten in je zwangerschap, herken je doordat er ‘au lait cru’ of ‘rauwe melk’ vermeld staat in de ingrediëntenlijst. Koop je deze kaas bij de kaasboer? Vraag het dan voor de zekerheid na.

Het eten van geitenkaas tijdens de zwangerschap is nuttig, omdat het een bron van zuivel is, je lichaam deze vetten minder snel opneemt en het lichter verteerbaar is dan gewone kaas.

Toch gegeten?

Heb je toch per ongeluk geitenkaas ‘au lait cru’ gegeten, geen paniek! Pas wanneer je klachten krijgt zoals koorts, diarree en misselijkheid is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

Andere kazen waar je over kan twijfelen:

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app