Vind jouw babynaam
Karel
-
- 33 jongens kregen deze naam (#456)
-
- Vrije man (niet van adel)
Wat vind jij van Karel?
Deze kenmerken vinden jullie passen bij Karel
Wat vind jij?
Welke kenmerken vind je bij Karel passen?
Meerdere opties mogelijk
Herkomst en betekenis Karel
Karel is Germaanse jongensnaam. Het is een van de weinige Germaanse namen die oorspronkelijk als eenstammige, niet-samengestelde naam voorkwamen. De betekenis ervan is ‘man, vrije man (niet van adel)’.
De naam kwam in de middeleeuwen in veel Europese vorstenhuizen voor, maar pas in de veertiende eeuw werd de naam in de Lage Landen breder gebruikt.
Aantallen en varianten Karel
In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Karel als babynaam is gegeven.
Bijna 27.500 mannen dragen de naam Karel. Hij komt ongeveer even vaak als eerste naam en als volgnaam voor. Tot 1950 werd de naam vaker als eerste naam gegeven, daarna nam het gebruik ervan af en werd de naam eerder als volgnaam gebruikt. De Duitse vorm Karl komt in Nederland ongeveer 3.000 keer voor.
Na 1970 kwam de vrouwelijke variant Karlijn op, die vrij snel populair werd. In totaal komt deze naam 4.500 keer voor. Andere vrouwelijke vormen van de naam zijn Karolina, dat 1.700 keer voorkomt, en Karla, een naam die door bijna 900 vrouwen gedragen wordt.
Er zijn 32.000 vrouwen met de naam Carolina, bijna 21.000 vrouwen heten Caroline. Deze naam is veel later populair geworden dan Carolina, pas aan het eind van de jaren vijftig. Beide namen worden de laatste decennia steeds minder vaak aan kinderen gegeven.
Carolus, de Latijnse vorm van Karel, is een naam die door 14.500 mannen gedragen wordt. De Franse vorm is Charles, met als vrouwelijke variant Charlotte.
De laatste dertig jaar worden meisjes steeds vaker Charlotte genoemd. Inmiddels dragen bijna 28.000 vrouwen deze naam. De verkorte versie Charlie wordt zowel voor jongens als meisjes gebruikt en komt voor beide geslachten ongeveer 900 keer voor.
Er zijn nog veel meer varianten, zoals Carola, Carolien en Carlijn, Carlo en Carlos. Dit zijn vormen die, net als Charlotte, de afgelopen jaren populairder zijn geworden. Andere namen worden juist steeds minder vaak gegeven, zoals Carel, Carl en Charlotta.
Wetenswaardigheden Karel
Kunst
Karel Appel (1921-2006) was een bekende Nederlandse kunstschilder en beeldhouwer. Hij is vooral bekend geworden met zijn expressionistische schilderijen.
Aanvankelijk wordt zijn stijl in Nederland niet gewaardeerd. Appel krijgt nauwelijks de kans om zijn schilderijen te exposeren. Wanneer hij wel een grote opdracht krijgt, een muurschildering voor de kantine van het stadhuis van Amsterdam, zijn de ambtenaren zo geschokt door het resultaat dat het schilderij tien jaar lang onder behang bedekt wordt.
Internationaal krijgt Appel wel erkenning. Vanaf het begin is hij lid van de experimentele kunstenaarsgroep CoBrA (Copenhagen, Brussel, Amsterdam) en op zeker moment heeft hij tentoonstellingen in Parijs en New York. Pas eind jaren zestig begint hij in Nederland ook meer erkenning te krijgen.
Heersers en koningen
Er zijn bovendien heel wat heersers geweest met de naam Karel. De bekendste is wel Karel de Grote (747/748-814), koning van de Franken en keizer van het West-Romeinse Rijk.
Er waren zelfs zo veel Karels die over een deel van Europa hebben geheerst dat ze door middel van bijnamen van elkaar onderscheiden moesten worden. De grootvader van Karel de Grote heette bijvoorbeeld Karel Martel (689-741) en zijn kleinzoon was Karel de Kale (823-877).
Ook tegenwoordig komen varianten van Karel nog terug in het koningshuis. Carolina is de roepnaam van de jongste dochter van prinses Irene. Zij werd geboren in 1974.
Wetenschap
Een bekende arts en plantkundige is Carolus Linnaeus (1707-1778). Hij staat aan de basis van de systematische indeling van de flora en fauna in geslachten en families.