Gelukkig stel op vakantie met baby

Op vakantie gaan met je baby is een hele onderneming vol uitdagingen. Pas wanneer je voor het eerst eropuit gaat met je kleine, merk je hoe supereenvoudig het was met zijn tweetjes. Maar met een goede voorbereiding kom je een heel eind.

Op vakantie met je baby: even wennen

Een vakantie met je baby vergt heel wat meer denkwerk en een zorgvuldige planning. Je wilt alles goed geregeld hebben en natuurlijk niks belangrijks vergeten.

Voor je baby is een vakantie een ware rollercoaster: alles wat vertrouwd was, is ineens verruild voor een totaal nieuwe omgeving met andere geluiden, luchtjes en een andere temperatuur. Je kleine zal hier best even aan moeten wennen. Geef hem hier de tijd voor en doe de eerste dagen rustig aan.

Land van bestemming

Waar ga je naartoe? Dat is natuurlijk de eerste vraag. Als je een geschikte bestemming voor je baby uit wilt kiezen, is het goed om te letten op de veiligheid, hygiëne, kwaliteit van de gezondheidszorg, en de aanwezigheid van degelijke basisvoorzieningen en een goede infrastructuur. Landen waar malaria voorkomt kan je bijvoorbeeld het beste vermijden met een klein kindje.

Houd rekening met het klimaat van je vakantiebestemming. Baby’s kunnen minder goed tegen warmte en extreme kou. Een tropisch zonneoord of een vakantie op grote hoogte is niet erg fijn voor je kindje. Ook de afstand kan een rol spelen bij je keuze. Wil je niet te lang reizen, kies dan voor één van de omringende landen of een zonbestemming waar je maar een paar uur voor hoeft te vliegen.

Reizen met kinderen: het vervoersmiddel

Vakantie baby met de auto

Met de auto

Als je met de auto reist, rij dan niet langer dan 1,5 à 2 uur achterelkaar. Geef je kindje even de tijd en ruimte om zich te bewegen en uit te razen. Dan houdt je kleine actieveling het daarna weer even vol in de auto. Zorg ervoor dat de temperatuur in de auto niet te warm, maar ook niet te koud is.

Is je kleine geen fan van lange autoritten? Dan is het slim om je bestemming hierop af te stemmen. Zo voorkom je dat je vakantie begint met een urenlange en stressvolle roadtrip. Afleiding bieden met leuke speeltjes, boekjes, muziek of cadeautjes kan ook een uitkomst zijn.

Vakantie baby met de trein

Met het vliegtuig

Als je met het vliegtuig op stap gaat, zit je kindje tot 2 jaar bij je op schoot, of bij langere vluchten in een bassinet voor de stoelen. Daarna moet je een eigen stoel voor hem boeken. Je kan ervoor kiezen om het autostoeltje als handbagage mee te nemen en in de vliegtuigstoel te laten bevestigen. Huur je liever op locatie een autostoeltje? Controleer dan goed of een autostoeltje van de juiste groep leverbaar is en of het aan de veiligheidsnormen voldoet.

Neem in je handbagage genoeg spullen mee om een paar dagen uit de voeten te kunnen met je baby. Denk aan babyvoeding, kledingsetjes, zetpillen, zonnebrandcrème en billenzalf. Je weet nooit wat er kan gebeuren. Als je op een vliegveld strandt of je koffer raakt kwijt, kan je in ieder geval even vooruit. Een buggy mag je overigens bij de meeste vliegmaatschappijen gratis als extra stuk ‘handbagage’ meenemen. Je kan hem dan tot de gate nog gebruiken, daarna gaat hij het ruim in.

TIP: Laat je kindje tijdens het opstijgen en dalen wat drinken, zo voorkom je oorpijn door de drukverandering in de cabine. Op een speentje zuigen kan de druk op de oortjes ook verlichten.

Vakantie baby met de trein

Met de trein

Per trein naar je vakantiebestemming reizen kan heel ontspannen zijn. Je hebt allebei je handen vrij en kan je volledig op je kindje richten. Het in-, uit- en overstappen kan even stressvol zijn, zorg dus dat je je reisschema goed in je hoofd (of op papier) hebt, zodat je weet waar je heen moet. De beperkte bagageruimte kan wel een nadeel zijn.

Bij verre treinreizen zijn er vaak speciale voorzieningen zoals een kindercoupé waar de kinderwagen bij de zitplaatsen kan staan en waar een uitklapbare verschoontafel aanwezig is. Soms zijn er leuke extra’s zoals kinderspeelruimtes.

Accommodatie en faciliteiten

Kijk bij de keuze voor een accommodatie of deze ‘babyproof’ is. Is er een babybedje aanwezig? Zo niet, dan moet je een campingbedje en matrasje meenemen. Het is handig als er een kitchenette met fornuisje aanwezig is, zodat je flesvoeding kan opwarmen en de fles kan uitkoken. Een veiligheidscheck is ook aan te bevelen: is er een traphekje? Zijn de stopcontacten beveiligd? Is het zwembad afgeschermd met een hek en zijn er zwemvestjes beschikbaar? Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

Ook de ligging van de accommodatie is het onderzoeken waard. Zit er bijvoorbeeld een luidruchtig uitgaanscentrum om de hoek, dan kan de nachtrust van je baby (en van jullie) weleens flink verstoord worden. Een kindvriendelijke accommodatie, waar gedacht wordt aan de allerkleinsten is sowieso een pré. Zeker als je kleine al wat ouder is en graag kruipend of lopend op avontuur gaat. Heb je een waterratje, dan is het aan te raden om een accommodatie met een speciaal peuterbad uit te zoeken. Zo kan je kindje veilig spetteren.

Op zoek naar een perfecte baby accommodatie in eigen land of een buurland? Bekijk hier de top 5 vakantieparken.

Basisvoorzieningen

Het is prettig als je in de nabije omgeving wat basisvoorzieningen voor handen hebt. Denk aan een supermarkt op loopafstand, voor als je toch dat pak luiers vergeten bent. Of een restaurant, strand en/of zwembad wat te voet bereikbaar is, zodat je kindje niet nog een heel stuk in de auto moet zitten na een inspannend vakantiediner. Een huisarts of kliniek in de buurt is ook een prettig idee, je weet tenslotte maar nooit.

Omgeving en activiteiten

Geen leukere voorpret dan je oriënteren op wat er allemaal te doen is op je vakantiebestemming. Met een baby kijk je echter naar andere activiteiten dan wanneer je als stel vakantie viert. Natuurlijk kan je nog stadjes bezoeken, door natuurparken wandelen en een boottochtje maken, maar een avontuurlijke rafttocht, een mountainbike-trip of pittige bergwandeling zijn misschien wat minder geschikt.

Het loont ook zeker de moeite om te bekijken wat er voor jouw mini-vakantieganger aan leuke activiteiten te doen is. Een baby of peuter is al snel tevreden: een peuterbad, zand, een speeltuintje met glijbaan. Een kinderboerderij is ook een hele belevenis voor je kindje. En wie weet is er op jouw accommodatie zelfs een ‘babyclub’ met speciaal entertainment voor de allerkleinsten. Lees eens online de reviews van andere bezoekers van de accommodatie, zo kom je een hoop te weten.

Checklist vakantie: wat neem je mee?

Een hoop! Tenzij je heel stoer bent en in je vorige leven (lees: pré-babytijdperk) een backpacker was. Het kan natuurlijk heel beperkt, maar de meeste ouders nemen toch een auto vol spullen mee wanneer ze op vakantie gaan met hun jongste aanwinst. Houd deze vakantiechecklist bij de hand en je vergeet niks. In ieder geval niks belangrijks.

Top 5 kindvriendelijke vakanties

Natuurlijk zijn er tal van leuke en fijne vakantiebestemmingen om met je baby te bezoeken. De één is kindvriendelijker dan de ander. Hieronder onze top 5 vakantiebestemmingen met je baby.

  1. Menorca
    Dit Spaanse eiland wordt het ‘buggy-eiland’ genoemd, het is namelijk één van de meest kindvriendelijke vakantieoorden. De kindjes staan hier echt op de eerste plaats. Met een aangenaam klimaat, langzaam aflopende strandjes, prachtige natuur en een groot aanbod aan zeer kindvriendelijke accommodaties is dit met stip de nummer 1.
  2. Waddeneiland
    Een vakantie in eigen land hoeft niet saai te zijn! Zodra je de boot op rijdt ben je al in de vakantie mood. Op de eilanden is het vaak rustig, er is weinig verkeer en de stranden zijn heerlijk. Ook een fiets met zitje of een bakfiets huren levert veel eilandplezier op. Een veilige en ontspannen familievakantie dus.
  3. België
    Met slechts een paar uur rijden ben je al in een totaal andere omgeving. In de Belgische Ardennen is het prima vertoeven en er zijn veel kindvriendelijke campings en bungalowparken.
  4. Frankrijk
    Een familievakantie in Frankrijk is eigenlijk altijd een succes. Niet al te ver reizen, meestal goed weer, lekker eten, mooie natuur en over het algemeen goede voorzieningen. Ook in Frankrijk barst het van de kindvriendelijke campings en andere accommodaties.
  5. Oostenrijk
    Frisse lucht opsnuiven tijdens een wandeling tussen de bergen, spetteren in rustige meertjes of een heerlijke fietstocht maken met je kleine: Oostenrijk heeft genoeg te bieden. Het is bovendien een erg schoon land met een prima infrastructuur. Bij uitstek een kindvriendelijke vakantiebestemming!
Moeder en baby zwemmen op vakantie in bergen

Tips voor een geslaagde vakantie met je baby

Wil je ervoor zorgen dat jullie een geslaagde familievakantie tegemoet gaan? Met bovenstaande punten en met onderstaande tips kom je een heel eind. Een goede voorbereiding is immers het halve werk!

  • Zon. Bescherm het kwetsbare huidje van je baby goed tegen de zon. Pijnlijke verbrandingen zijn erg naar, dus voorkom dit door goed te smeren. Een zonnebrandcrème factor 50, speciaal voor kinderen is het beste. Houd daarnaast je kindje tussen 12.00 uur en 15.00 uur uit de zon.
  • Vaccinaties. Gaan jullie een verre reis maken? Controleer dan van tevoren of jullie extra inentingen nodig hebben, zowel voor jezelf als voor je kindje. Informeer hiernaar bij de GGD. Voor sommige vaccinaties geldt een minimale leeftijd.
  • Vermaak onderweg. Als je een lange vlieg- of autoreis voor de boeg hebt, zorg dan voor voldoende vermaak. Leuke boekjes, speeltjes, kindermuziek, eventueel kan je een paar kleine cadeautjes inpakken en deze gedurende de reis geven.
  • Drinken. Zorg dat je kindje voldoende drinkt, zeker op warme bestemmingen. Je baby zweet veel, dus wat extra vocht is dan geen overbodige luxe. Dit geldt overigens ook voor jullie zelf.
  • Relax en go with the flow. Accepteer dat het anders gaat dan thuis en dat het dagschema van je kleine wat minder strak gevolgd wordt dan je misschien gewend bent. Je zal merken dat je kindje hier weinig last van heeft. Zorg voor een globaal ritme en laat het verder los, dan kan jij ook genieten!
  • Tweevoud aan favorieten. Zorg dat je van de favo knuffel en dito speen van je baby een reserve-exemplaar bij je hebt. Als je er eentje kwijtraakt, is er dan geen man overboord.
  • Bedritueel. Hebben jullie een slaaproutine thuis? Houd deze dan op vakantie ook aan. Je baby moet al wennen aan de nieuwe omstandigheden, een vertrouwd ritueel is dan extra fijn.
  • Proviand in je handbagage. Sla voldoende etenswaren in voor onderweg, zoals fruit, drinken, gezonde snack of koekjes. Bak bijvoorbeeld havermoutmuffins voor vertrek en neem deze mee onderweg. Voedzaam, gezond én lekker!
  • Be prepared. Wees voorbereid op eventuele ongemakken zoals reizigersdiarree of een verkoudheid (door de airco) bij je baby. Jonge kinderen zijn hier gevoelig voor. Zorg dat je de benodigde hulpmiddelen zoals een neusspray en baby ORS bij je hebt.
  • Hygiëne. Let extra op de hygiëne rondom je kindje. Was zijn handjes regelmatig en zorg dat je schoon drinkwater bij je hebt.
  • Muggen. Zijn er veel muggen in het land van bestemming? Bescherm je kindje dan met DEET tegen insectenbeten. Let wel even goed op de concentratie DEET. Bij kinderen jonger dan 2 jaar kies je voor een antimuggenmiddel met maximaal 30% DEET erin. Vergeet ook niet een tekentangetje in te pakken.
  • Neem voldoende rust. Lekker voor jou en je partner om te ontspannen, maar je kindje heeft het helemaal nodig. Op zijn eerste vakantie doet hij ontzettend veel nieuwe indrukken op. Die moet hij verwerken. Regelmatig en dagje relaxen is voor iedereen prettig.

Geniet ervan!