een ananas
lichaam
Deze week
-
Stootkussenruil
Je baby is nu zo groot dat het vruchtwater geen echt stootkussen meer is. Gelukkig heeft je baby nu eigen schokdempers.
-
Een dag- en nachtritme
Je baby doet er na de geboorte nog niks mee, maar ontdekt nu langzaam het verschil tussen dag en nacht.
-
Vergeten, vergeten, vergeten
Ben jij het ene na het andere kwijt? Deze zwangerschapsdementie hoort er helaas bij. Gelukkig ben je er kort na de bevalling van af.
Je baby is zo groot als een
Ananas
1863
gram43,4
centimeterJe baby bij 33 weken zwanger
De zintuigen van je baby blijven zich ontwikkelen en werken steeds beter. Praat dus gerust tegen je buik. Je kindje hoort jouw stem en die van anderen steeds duidelijker. Je baarmoederwand en je huid worden wat dunner. Rond week 33 van je zwangerschap kan er dan ook licht van buiten in je baarmoeder komen. Je baby kan nu het verschil zien tussen dag en nacht. Reken er trouwens maar niet op dat je kleine iets doet met deze kennis in de eerste weken (of zelfs maanden) buiten de baarmoeder. Toch ontwikkelt je kleine nu al een eigen slaappatroon.
Na 33 weken zwangerschap is de hoeveelheid vruchtwater rondom je baby gegroeid tot ongeveer 1 tot 1,5 liter. Volgende week bereikt dit ‘zwembad’ zijn maximum en neemt het niet meer toe. Je baby neemt nu waarschijnlijk meer plek in je baarmoeder in dan het vruchtwater. Dit betekent dat de stootkussens langzaam verdwijnen. Die lieve schopjes lijken nu eerder op de harde trappen van een kickbokser. De bescherming van je baby wordt gelukkig wel beter nu er steeds meer eigen stootkussentjes (lees: vetlagen) op het lijfje komen.
Jij bij 33 weken zwangerschap
Heb je het idee dat je nu al niet meer weet waar de alinea’s hierboven over gingen? Dat is niet zo gek. Veel vrouwen worden tijdens hun zwangerschap plotseling vergeetachtig. Ben je normaal goed georganiseerd en heb je een olifantengeheugen? Nu kan je de simpelste dingen vergeten. Dit wordt ook wel zwangerschapsdementie genoemd. Best lastig als je voor de zoveelste keer op zoek moet naar je sleutels en ze uiteindelijk in de koelkast terugvindt. Het goede nieuws is dat het tijdelijk is. Een aantal maanden na de bevalling heb je je oude geheugen terug. Wist je trouwens dat je hersenvolume afneemt tijdens de zwangerschap? Lees meer over hoe je zwangerschap je hersenen verandert >>
Je buik kan na 33 weken zwangerschap zo groot zijn, dat lopen moeilijker wordt. Je lijkt misschien wel een waggelend eendje. Met het extra gewicht en veranderde zwaartepunt verlies je ook eerder je evenwicht. Een lekkere houding vinden om in te zitten of liggen wordt een steeds grotere uitdaging. Laten we het over het slapen nog maar niet hebben. Wees gerust, je bent niet de enige. Gelukkig duurt het niet (heel) lang meer!
Je buik bij 33 weken zwanger
Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er deze week uitziet? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 33 weken zwanger >>
Jij als partner bij 33 weken zwanger
Om de rug van de verloskundige en de kraamverzorgende te sparen, moet jullie bed op klossen staan. Ook als je partner van plan is om in het ziekenhuis te bevallen. Je kan klossen bij verschillende zorgorganisaties huren. Regel dit nu alvast, zodat je het bed op tijd (het liefst met 37 weken) kan verhogen.
To do
Speuren naar de hartslag van je baby
De hartslag van je baby is nu met een stethoscoop te horen aan de buitenkant. Ook als je partner het oor op je buik legt, kan hij of zij de hartslag met een beetje geluk horen. Speuren maar!
Ontdekken wat informed consent is
Als er medische handelingen nodig zijn bij je bevalling, hebben zorgverleners daar toestemming voor nodig. Dit gebeurt via informed consent. Het is goed om te weten wat dit inhoudt.
Fit je bevalling in gaan
Hoe fitter je de bevalling in gaat, hoe soepeler je bevalling vaak gaat. Een goede mentale en lichamelijke voorbereiding kan je dus helpen. Met deze tips ga jij zo fit mogelijk je bevalling in >>
Het autostoeltje klaarzetten in de auto
Waarschijnlijk heb je nog wel een aantal weken te gaan. Toch is het slim om alvast het autostoeltje in je auto klaar te zetten. Je weet maar nooit wanneer je bevalling begint.
Oppas regelen?
Heb je al een kindje rondlopen? Dan is het goed om alvast te regelen waar hij of zij wordt opgevangen wanneer jij gaat bevallen. Dit geeft rust voor jou én je kind.
Zwanger zijn is...
In je eentje lachen, omdat je je afvraagt of je baby de boel aan het verbouwen is daarbinnen