Baby 22 maanden oud
Samen spelen, samen delen...?
Je baby van 22 maanden oud krijgt steeds meer interesse in andere kindjes, maar samen spelen is nog een tikkeltje te lastig. Bij volwassenen kan je dreumes zich ontpoppen tot ware hartendief, als hij niet van verlegenheid achter jouw benen duikt. Zijn jullie al op een grote vakantie geweest met de nieuwe samenstelling van jullie gezinnetje?
Mijlpalen baby
- Kan zelf op een laag krukje gaan zitten
- Houdt een beker vast om uit te drinken
- Maakt duidelijk wanneer hij moe is tijdens het lopen (bijvoorbeeld gaan zitten)
- Laat merken dat zijn luier vies is (bijv. aan luier krabben)
Wist je dat...
…peuters hebben wel 10 keer meer smaakpapillen dan volwassenen, dus hun eten smaakt veel intenser dan dat wij proeven!
Ontwikkeling baby 22 maanden
Je baby van 22 maanden oud krijgt steeds meer interesse in andere kindjes en zoekt hen actief op. Dit betekent niet dat hij al samen kan spelen, laat staan dat hij zijn speelgoed wil delen. Je dreumes begrijpt de concepten ‘tijd’ en ‘om de beurt’ nog niet. Hij leeft in het hier en nu en kan nog niet bedenken dat hij zijn speelgoed terugkrijgt nadat zijn vriendje ermee gespeeld heeft. Dit kan dan ook de nodige frustraties opleveren: je kindje zou niet de eerste zijn die een ander kindje bijt of slaat. Je hoeft dit natuurlijk niet goed te keuren, maar word niet al te boos. Je baby kan met woorden gewoon nog niet goed duidelijk maken hoe hij zich voelt, maar wil zich wel uiten. De meeste kinderen kunnen overigens pas ‘echte vriendjes’ maken als ze tussen de 2 en 3 jaar oud zijn.
Als je baby rond de 22 maanden oud is, vindt hij het erg interessant om te onderzoeken hoe volwassenen op hem reageren. Jouw casanova is dan ook een echte flirt! Aan de andere kant kan je dreumes juist ook angstiger worden voor vreemden. Dat is eigenlijk niet zo gek als je bedenkt dat ze veel groter zijn dan hij! De bekende verlegenheid kan in deze periode om de hoek komen kijken. Je kijkt allang niet meer raar op als je kleine onder je rok duikt of achter je benen gaat staan en zijn hoofdje tegen je aan drukt. Geef je kindje rustig de tijd om te wennen aan nieuwe mensen. Deze fase gaat meestal vanzelf weer over.
Hoeveel tandjes heeft jouw baby nu hij 22 maanden oud is? Waarschijnlijk is zijn gebit het afgelopen jaar flink uitgebreid! De meeste kindjes hebben bijna hun hele melkgebit bij elkaar gespaard als ze bijna 2 jaar oud zijn. Zijn voor-, snij- en hoektanden zitten al op hun plek en ook de eerste melkkiesjes vinden hun weg naar buiten. Vergeet je niet met je dreumes naar de tandarts te gaan als hij 2 jaar oud is?
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Jouw leven met een baby van 22 maanden oud
Je baby is alweer 22 maanden oud, misschien is het wel tijd voor de eerste grote vakantie met je gezinnetje. En dat is toch nét even anders dan vroeger ‘op de bonnefooi en we zien wel waar we terechtkomen’. Je moet namelijk veel dingen regelen en staat voor heel wat meer keuzes (lees: dilemma’s). Hieronder een korte checklist waar je aan kan denken en wat je moet regelen als je met je baby op vakantie gaat:
- Bestemming. Blijf je in Nederland, of ga je naar het buitenland? Als je de grens over gaat, heeft je baby een geldig reisdocument nodig.
- Locatie. Probeer een locatie uit te zoeken die ook leuk is voor je baby. Bijvoorbeeld een plek waar ze een babyzwembadje hebben, een speeltuintje of een animatieteam. Backpacken door Azië is natuurlijk ook hartstikke leuk, maar met een baby wellicht niet de meest praktische keuze.
- Vervoer. Als jullie naar de andere kant van de wereld gaan, is vliegen natuurlijk de enige optie, maar als jullie dichterbij huis blijven, is de auto ook een mogelijkheid. Beide opties hebben voor- en nadelen, streep ze tegen elkaar af. Zo kan je gemakkelijk pauzeren en even de benen strekken bij een autorit, maar is vliegen meestal sneller.
- Accommodatie. Kamperen, een hotelovernachting of in een huisje: het is allemaal een wereld van verschil met een kleintje erbij. Houd hier rekening mee voordat je de vakantie boekt! (Met je rolletje onder de arm over de camping wandelen staat niet in verhouding tot met een krijsende baby in je armen over de camping rennen).
- Vaccinaties. Gaan jullie echt een verre reis maken? Check dan of en welke inentingen je baby nodig heeft, net als jijzelf.
- Bagage ravage. Hadden jullie voorheen genoeg aan handbagage en een kleine koffer, nu wordt de auto zó volgestouwd dat je net aan kan zitten. Koop bij een vliegreis extra handbagage én kofferruimte. Met een baby heb je nu eenmaal twee keer zoveel spullen nodig (potjes, flesvoeding, slaapzak, luiers, buggy, knuffels, speelgoed, babykleding etc…). Met deze checklist vergeet je niets >>
- Geen stress. Begin ruim van tevoren al met inpakken, dan kan je nog 30x ‘check check dubbelcheck’ doen en weet je zeker dat je alles bij je hebt. Vergeet je iets? Geen probleem! Zolang je jullie paspoorten, pinpas, goede humeur én de favoriete knuffel van je kindje maar bij je hebben. De rest is overal wel te koop. Probeer te genieten!
Zoeken jullie het warme zonnetje graag op? Let dan extra goed op je baby. Kindjes zijn erg gevoelig voor de zon. Smeer je baby regelmatig in met factor 50, blijf lekker veel in de schaduw en zet je kleine een zonnehoedje en zonnebril op (als hij die er niet direct weer aftrekt). Als het warmer is dan gedacht, bekijk dan ons hitteplan voor je baby. En nu genieten geblazen!
Handig; een extra groot knijpzakje!
In samenwerking met Little RocketsSamen met je peuter onderweg, hoe leuk is dat! Je hoeft steeds minder mee te nemen, maar een snack ‘on the go’ is altijd handig. Speciaal voor jouw peuter is er een extra groot knijpzakje. Zo is zijn buikje lekker gevuld.
Doen met je baby van 22 maanden oud
Heb je een dagje veel tijd? Leg het ‘lot’ dan eens volledig in handen van je baby en ‘volg de leider’! Ga samen naar een veilige, maar avontuurlijke omgeving en laat je kindje ‘bepalen’ wat jullie doen. Loopt hij ergens heen? Volg hem. Wil hij uren een insect bestuderen? Laat hem dit doen, of ga naast je dreumes op je hurken zitten en bestudeer het samen. Loopt je kindje naar rechts? Ga dan ook naar rechts. Het is niet alleen leuk voor je kleine, maar ook voor jou. Zo zie je de wereld vanuit een heel ander perspectief en zie je dingen die je anders niet (meer) zou zien. Daarnaast leert en ziet je kindje veel dingen zo ‘zelf’, in plaats van uit een boekje. Veel ontdekplezier!