Innestelingsbloeding: wanneer kan je deze verwachten?
Als je probeert zwanger te worden, is bloed het laatste dat je in je onderbroek wil zien. Toch betekent een lichte bloeding vaak dat je zwanger bent. Dit kan namelijk een innestelingsbloeding zijn. Wanneer gebeurt dit en hoe herken je het?
Wat is een innestelingsbloeding?
Een innestelingsbloeding is een kleine bloeding die kan ontstaan wanneer de bevruchte eicel zich vastzet aan de baarmoederwand. Een aantal cellen van het vruchtje ‘boren’ zich in de wand van de baarmoeder. Het prille embryo hecht zich zo vast en graaft zich diep in het baarmoederslijmvlies in. Dit wordt de innesteling genoemd.
Tijdens de innesteling kan een bloedvaatje in het baarmoederslijmvlies geraakt worden. Dit zorgt voor een kleine bloeding. Tijdens je vruchtbare periode staat je baarmoedermond een beetje open. Daarom vloeit dit bloed via je vagina naar buiten.
Wanneer de innesteling gebeurd is, gaat het embryo hCG maken. Vanaf dat moment ben je zwanger. Een innestelingsbloeding is dus eigenlijk een van de eerste zwangerschapssymptomen.
Wanneer is mijn innestelingsbloeding
Lengte van mijn cyclus in dagen
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Wanneer innestelingsbloeding?
Een innestelingsbloeding volgt een paar dagen tot een week na de innesteling van de bevruchte eicel. Bij een regelmatige menstruatiecyclus gebeurt de innesteling tussen de vijf en twaalf dagen na de bevruchting. Verlies je tussen de vijf en twaalf dagen na je eisprong bloed? Dan kan dit de innestelingsbloeding zijn. Gemiddeld is het proces van innestelen klaar rond dag acht of negen na je eisprong.
Innesteling berekenen: wanneer innestelingsbloeding?
Heb je een regelmatige menstruatiecyclus? Dan kan je berekenen wanneer je de innestelingsbloed ongeveer kan verwachten. Als je een innestelingsbloeding krijgt, gebeurt deze tussen de vijf en twaalf dagen na de bevruchting.
Het precieze moment van innestelen verschilt per persoon en per cyclus een aantal dagen. Je kan de innesteling berekenen, wat een redelijke inschatting geeft. Je doet dit door vijf dagen af te trekken van de dag dat je ongesteld moet worden. Rond deze datum vindt de innesteling ongeveer plaats. Als je rond dit moment bloedverlies hebt, kan het om een innestelingsbloeding gaan.
Een andere manier om de innesteling te bepalen is door negen dagen op te tellen bij je laatste eisprong. Dit kan je alleen doen als je weet wanneer je eisprong is, bijvoorbeeld omdat je het duidelijk voelt of door een ovulatietest. Je kan je ovulatie ook berekenen met deze ovulatietool.
Hoelang duurt een innestelingsbloeding?
Een innestelingsbloeding houdt minder lang aan dan een menstruatie. De tijd dat je innestelingsbloed verliest, kan wisselen van enkele uren tot een paar dagen. Meestal duurt het niet langer dan twee dagen.
Innestelingsbloeding symptomen
Je kan innestelbloed herkennen aan een aantal kenmerken:
- De hoeveelheid. De hoeveelheid bloed die je verliest, is meestal klein. Het kunnen een paar druppels zijn, maar een lichte menstruatieachtige bloeding komt ook voor.
- De kleur. De kleur kan wisselen van roze/rood tot bruin innestelingsbloed. Een donkere kleur komt vaker voor. Dit wijst op ‘oud bloed’. Het kan namelijk wat langer duren voordat de bloeddruppels je vagina verlaten. Bloed wat niet ‘vers’ meer is, kleurt bruin.
- Lichte krampen. Je kan een krampachtige pijn rond de innesteling voelen, de innestelingspijn. Als je in de dagen hierna licht bloedverlies hebt, kan dit wijzen op een innestelingsbloeding. Het is ook mogelijk dat je de innestelingspijn verwart met menstruatiepijn. Innestelingspijn is vaak minder heftig en duurt korter. Toch kan jij een van de vrouwen zijn die een hevige innestelingsbloeding heeft.
- Geen stolsels. Innestelbloed met stolsels zal je niet snel tegenkomen. Bij menstruatiebloed kunnen vooral vanaf de tweede dag flink wat stolsels zitten. Innestelingsbloed bevat juist weinig tot helemaal geen stolsels.
Geen innestelingsbloeding? Geen nood!
Niet alle zwangere vrouwen krijgen een innestelingsbloeding. Het komt vaker niet voor dan wel. Slechts 20 tot 30 procent van de zwangere vrouwen ervaart dit symptoom.
Het is ook mogelijk dat je de bloeding niet opmerkt. Soms zijn het maar enkele druppels lichtroze of lichtbruin bloed die je verliest. Dat kan je gemakkelijk missen. Merk je geen innestelingsbloeding op, of weet je zeker dat je deze niet hebt gehad? Geen zorgen, dit zegt niets over wel of niet zwanger zijn.
Innestelingsbloeding of menstruatie?
Je kan twijfelen of je te maken hebt met je menstruatie of een innestelingsbloeding. Onderstaande tabel kan je helpen om het verschil te herkennen tussen een innestelingsbloeding of je menstruatie.
Innestelingsbloeding: wanneer testen?
Heb je licht bloedverlies rond het moment dat je menstruatie zou moeten beginnen? Dan kan het verwarrend zijn of je wel of niet zwanger bent. Dit kan een innestelingsbloeding rond je menstruatie zijn, maar het kan ook het begin van je ongesteldheid betekenen.
Je kan er dan voor kiezen om een zwangerschapstest doen. Toch is dit eigenlijk te vroeg. Meestal is het tijdens de innestelingsbloeding nog te vroeg om te meten of je zwanger bent. Het ingenestelde embryo is dan nog maar net begonnen met hCG maken. De hoeveelheid van het hormoon kan op dat moment nog te laag zijn om met een zwangerschapstest te meten.
Je kan dus het beste afwachten hoe de bloeding zich ontwikkelt. Blijft je menstruatie uit, dan kan je een een test doen. Je kan testen vanaf de dag dat je ongesteld zou moet worden, de NOD (Niet Ongesteldheidsdag). Vanaf dat moment is een zwangerschapstest betrouwbaar.
Andere oorzaken voor bloedverlies
Een innestelingsbloeding wijst dus op een zwangerschap. Een menstruatie betekent helaas dat je niet zwanger bent. Het zijn twee oorzaken voor bloedverlies in je menstruatiecyclus. Ook als je eenmaal zwanger bent, kan je soms last hebben van bloedverlies. Dit kan verschillende redenen hebben. De oorzaak kan onschuldig zijn, maar ook serieus. Neem bij twijfel altijd contact op met je verloskundige of huisarts.