5 tips om de privacy van je kindje te beschermen
Als je een kindje hebt, wil je het liefst elk moment van zijn ontwikkeling vastleggen en delen. Zijn eerste lachje, de eerste keer dat hij in zijn handjes klapt en zijn leukste brabbels. De meeste socialmediakanalen staan dan ook vol met schattige babykiekjes die ouders naar hartenlust delen. Maar weet je wel wie er allemaal meekijkt?
Uit onderzoek van 24Baby.nl onder meer dan duizend (aanstaande) ouders blijkt dat 57 procent van de jonge ouders zich zorgen maakt om de online privacy van hun kind. Daarnaast maakt 55 procent zich zorgen dat anderen misbruik maken van de dingen die zij delen. Wij hebben daarom deze checklist opgesteld zodat je kan zien hoe je de privacy van je kleine op social media beschermt.
Checklist voordat je foto's op social media deelt |
---|
Heb je naar je privacyinstellingen gekeken, en zijn je socialmediaprofielen afgeschermd? |
Heb je de locatievoorzieningen op je smartphone uitstaan? |
Heb je jouw vriendenlijst recentelijk bekeken en ben je selectief in welke verzoeken je accepteert? |
Let je bewust op welk type foto's je deelt? |
Heb je afspraken gemaakt met anderen (o.a. partner, familie en vrienden) over het delen van foto's? |
1. Check je privacyinstellingen
Het klinkt voor de hand liggend en dat is het misschien ook wel. Maar let jij er wel goed op wie je online publiek is? Welke content voor wie zichtbaar is, bepaal je namelijk voor een groot deel zelf. Als je foto’s van je kleine koter wilt delen op social media, stel dan eerst in wie jouw foto’s allemaal kunnen bekijken. Ook al ben je nog zo trots op je kindje, het is beter dat niet iedereen meekijkt.
Je kan dit voorkomen door je profiel op kanalen als Facebook en Instagram op privé te zetten. Daarbij is het ook verstandig om de locatievoorzieningen van je smartphone uit te zetten. Anders kunnen anderen makkelijk achterhalen waar je allemaal bent geweest. Deze staan meestal automatisch aan op kanalen als Facebook en Twitter, dus je moet de instellingen zelf uitschakelen.
Wil je weten hoe je de privacyinstellingen van verschillende socialmediakanalen kan beheren? Deze handige tool van Veiliginternetten.nl laat je stap voor stap zien hoe je dit doet.
2. Wie zijn je vrienden?
Op de meeste socialmediakanalen genieten niet alleen je vrienden mee met jouw foto’s, maar ook vrienden van vrienden. Het is daarom aan te raden om je vriendenlijst te bekijken voordat je jouw gezellige babykiekjes deelt. Haal gerust vrienden uit je lijst die je al in tijden niet meer hebt gezien of gesproken. Accepteer daarnaast ook niet alle vriendschapsverzoeken die je krijgt, alleen van de mensen die je goed kent.
3. Denk na over wat je deelt
Als je jezelf weleens gegoogled hebt, dan weet je hoe moeilijk het is om een foto écht van het internet te verwijderen. Zelfs via WhatsApp kunnen je foto’s elders op het internet opduiken. Stel jezelf daarom de vraag: ‘Vind ik het erg als deze foto ergens anders opduikt, of door iemand die ik niet ken gezien wordt?’ Als je antwoord ‘ja’ is, plaats de foto dan liever niet online.
4. Let op welke foto’s je deelt
Sommige foto’s zijn leuk om met je online vrienden te delen, andere foto’s zijn weer beter om tussen jou en je partner te houden. Hoe schattig ook, foto’s van zijn waterpret in bad of kiekjes van het babyzwemmen kun je beter niet delen. Je hoort het namelijk weleens dat foto’s van ontblote lichaamsdelen in de verkeerde handen vallen. Je kan het je bijna niet voorstellen, maar helaas gebeurt het wel. En als je een foto online zet, heb je geen controle meer over waar het terechtkomt.
Je kindje kan daarnaast zelf nog niet bepalen welke foto’s hij wil delen, dus bedenk ook wat voor hem leuk is én blijft. Foto’s van zijn enorme explosieluier vind je nu misschien geinig om te delen, maar zijn voor je kindje niet echt leuk om terug te zien als hij achttien wordt. Jouw ouders hebben vroeger vast ook gênante foto’s van jou gemaakt waarvan je blij bent dat ze weggestopt zitten in een fotoalbum.
“Maak afspraken met familieleden en vrienden over het delen van foto's. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.”
5. Maak duidelijke afspraken
Wil je liever helemaal geen foto’s delen van je baby? Zorg er dan voor dat je omgeving daar ook van op de hoogte is. Zo voorkom je onaangename verrassingen op je tijdlijn nadat zijn oma of tante een dagje heeft opgepast. Als iemand uit trots toch een foto gedeeld heeft terwijl je dat niet wilt, dan kan je – uiteraard – vragen of zij het offline willen halen.
Help, mijn online content wordt misbruikt!
Zie je dat jouw foto’s ergens gedeeld zijn zonder jouw toestemming? Je kan diegene vragen jouw foto’s weg te halen. Doen ze dat niet of reageren ze niet? Dan kun je het beste contact opnemen met het desbetreffende socialmediakanaal of platform. Zo heeft Facebook een aantal tools waarmee je jouw account kan beveiligen en je content kan afschermen.
Om dit te voorkomen, kun je ook een watermerk op je foto’s plaatsen zodat ze niet voor andere doeleinden kunnen worden gebruikt. Dit kan tegenwoordig heel eenvoudig via verschillende apps, zoals Watermark Photo en iWatermark.
Let ook op de privacy van anderen
Het is niet alleen belangrijk om je eigen privacy en die van je kindje te beschermen, maar ook die van anderen. Grote kans dat een andere ouder ook niet wil dat een foto van hun kindje zomaar de wijde wereld in wordt geslingerd. Vraag daarom eerst toestemming voordat je een foto van iemand deelt of hen in een foto tagt. En let op foto’s waar meerdere kindjes op staan. Zo zorgen we er samen voor dat het internet een veilige omgeving blijft om persoonlijke content te delen!
Auteur Laura Miller-Sijm