Zwangere vrouw met pijnlijke tepels

Je tepels kunnen de vroegste indicatoren van een zwangerschap zijn. Ze veranderen van vorm, worden gevoeliger en kunnen spontaan gaan lekken. Gedurende je zwangerschap kan je zelfs last krijgen van pijnlijke tepels. Dit zijn alle tepel troubles die je tijdens je zwangerschap kan tegenkomen.

Veranderende tepels

Als je zwanger bent, veranderen je tepels van vorm. Dit kan je al vroeg opmerken. Misschien zelfs nog vóórdat je een zwangerschapstest hebt gedaan. Daarom worden veranderende tepels ook wel gezien als één van de eerste symptomen van zwangerschap.

Natuurlijk zie je je tepels niet van de ene op de andere dag veranderen. Dit gaat geleidelijk gedurende je zwangerschap.

Logo Medela

Snelle verlichting voor pijnlijke tepels

Verzorg pijlijnke tepels en andere droge plekjes met 100% natuurlijke Purelan lanolinezalf. Veilig voor jou en voor je baby – hoeft niet te worden verwijderd voor de borstvoeding.

Leer meer

Groter, donkerder en bultjes

Het hormoon dat ervoor zorgt dat je tepels veranderen, is hCG. Hierdoor wordt het gebied rondom je tepel, je tepelhof, groter. Ook kleuren deze donkerder en kunnen er bultjes zichtbaar worden. Deze bultjes zijn de klieren van Montgomery. Ze produceren een olieachtige substantie, die je tepels beschermen tegen uitdroging en ziekteverwekkers en je tepelhuid soepel houden.

Uitstekende tepels

Je tepelhoven veranderen dus, maar ook je tepels zelf worden groter en beginnen meer uit te puilen. Zo zorgt je lichaam ervoor dat je baby straks gemakkelijk je tepel kan vinden als je hem aanlegt om te voeden.

Pijnlijke tepels
Tijdens je zwangerschap kan er een dikke, gelige vloeistof uit je tepel lekken.HealthTap.com

Lekkende tepel

Tijdens je zwangerschap worden je melkklieren actiever en bereiden ze zich voor op het produceren van moedermelk. De melkklieren zijn via melkkanaaltjes verbonden met een aantal grotere melkgangen, die de melk naar je tepel vervoeren. In je tepel komen de melkgangen bij elkaar en eindigen ze in kleine openingetjes naar buiten.

Al tijdens je zwangerschap, kan de voorproductie van melk af en toe door je tepel naar buiten komen. Spontaan, of wanneer er iets of iemand op je borsten drukt. Vaak is dit een dikke, gelige vloeistof, net als je colostrum. Naarmate je zwangerschap vordert en je melkproductie toeneemt, kan het lekken meer worden.

Gevoelige of pijnlijke tepels

Je tepels veranderen niet alleen qua uiterlijk, ze kunnen ook anders gaan voelen. Gevoelige of zelfs pijnlijke tepels zijn een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje. Vaak gaat dit gepaard met gevoelige borsten. Gevoelige tepels zijn heel normaal. Je kan het een beetje vergelijken met de gevoeligheid die je ook kan hebben tijdens je menstruatie, maar dan wat intenser. Je tepels kunnen ook af en toe jeuken.

Gevoelige borsten en tepels worden veroorzaakt door de toename van de hormonen oestrogeen en progesteron in je lichaam. Ook de groei van het aantal melkklieren en een hogere bloedtoevoer dragen hieraan bij.

Meestal neemt de pijn aan je tepels na het eerste trimester van je zwangerschap af. Maar kijk niet gek op als ze tijdens je hele zwangerschap gevoelig blijven.

Tips om het tepelleed te verzachten

Helaas is er niet zoveel te doen aan pijnlijke tepels en borsten tijdens je zwangerschap. De mate waarin ze pijn doen, verschilt ook per persoon. Om goed te zorgen voor je pijnlijke tepels en andere tepel troubles, zijn er een paar tips:

  • Draag een goede bh. Zwangerschapsbh’s zijn bijvoorbeeld gemaakt van zachte stof, waardoor het schuren van je tepels tegen een ruwe stof beperkt wordt.
  • Invetten. Als je ondanks een zwangerschapsbh nog steeds veel last hebt van schuren, kan je eens proberen om je tepels in te vetten met vaseline of een speciale tepelcrème. Dit verzacht je tepelhuid en houdt hem soepel.
  • Instrueer je partner. Aanraking kan anders voelen dan normaal, en soms onprettig zijn. Laat je partner dus weten wat voor jou wel en niet fijn voelt in je zwangere situatie. Misschien zorgt je zwangerschap er bij jou juist voor dat je tepels aanraking veel lekkerder vinden. Pluk er dan de vruchten van!
  • Anti-jeuk zalf. Als je last hebt van jeukende tepels, probeer dan of een crème met een anti-jeukende werking voor jou werkt. De apotheek of drogist kan je hierin adviseren.
  • Zoogcompressen. Heb je veel last van lekkende tepels, of ben je bang dat de druppels vocht door je bh en door je kleding heen zullen komen? Dan kan je een zoogcompres in je bh leggen. Zoogcompressen worden veelal gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven en tussen de voedingssessies door melk lekken, maar ze bieden natuurlijk ook uitkomst voor doorlekken tijdens je zwangerschap.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app