Deze week
-
Een ‘zittende’ kijk op de wereld
Binnenkort leert je baby om zelf los te zitten. Het is even oefenen, maar dan gaat er een nieuwe wereld voor je kleine open vanuit deze houding.
-
Nieuwe tanden
Heeft je kleine nog geen tanden? Dan is de kans groot dat je deze maand het eerste tandje ziet blinken in de mond van je baby.
-
Kans op meer slaap
Je baby begint waarschijnlijk beter en langer door te slapen. Een mogelijkheid voor jou om wat meer slaap in te halen.
Mijlpalen
- Beweegt zicht doelbewuster
- Begint met aaien
- Kan zelf rechtop zitten
- Brabbelt heel veel
Ontwikkeling baby 26 weken
Gefeliciteerd! Je baby is alweer een half jaar oud. Kan jij je nog voorstellen hoe klein je kindje 6 maanden geleden was? Inmiddels is hij flink gegroeid! Het afgelopen half jaar zijn er veel mijlpalen bereikt, en die volgen elkaar de komende maanden ook in rap tempo op. Zo leert je baby deze maand zelfstandig zitten. Als je baby 26 weken oud is, zijn de spieren in de rug, het bovenlichaam en de nek meestal aardig sterk geworden. Ze zijn nu genoeg ontwikkeld om het lijf omhoog te houden. In het begin heeft je kleine nog de steun van de armen nodig om in balans te blijven. Maar met veel oefening lukt het je kindje uiteindelijk om helemaal zelfstandig te zitten.
“Mamama / Papapa.” Je hoort het waarschijnlijk elke dag als je baby 26 weken oud is. Je babbelkous heeft al heel wat praatjes en het gebrabbel lijkt steeds meer op ‘echte’ taal. Toch heeft je kind zelf nog geen idee wat al die woorden betekenen. Wel begint je baby in deze periode steeds meer woorden die jij vaak zegt te begrijpen, ook al kan hij ze zelf nog niet zeggen. Vraag maar eens waar het favoriete speeltje is. Grote kans dat je kleine speurneus ernaar op zoek gaat. Klets dus vooral veel met je kindje, dat is heel leerzaam.
Is jouw baby veel aan het kwijlen, huilerig en snel geïrriteerd? Voel dan eens aan het tandvlees. Misschien komen de eerste tandjes nu wel door! Je kleine kan hier flink last van hebben. Je kan de klachten wat minder maken door je baby een bijtring te geven, het tandvlees voorzichtig te masseren of door iets kouds te eten of te drinken te geven. Eventueel kan je het geneesmiddel Dentinox op de pijnlijke plek smeren. Maar het allerbeste wondermiddel blijft natuurlijk liefde. Geef daarom lekker veel aandacht, knuffels en kusjes aan je baby.
Je baby van 26 weken oud
Elke baby is uniek. Baby’s van dezelfde leeftijd kunnen er heel anders uitzien en zich verschillend gedragen. Ben jij benieuwd naar baby’s van dezelfde leeftijd als jouw kindje? Deze drie baby’s van forumleden zijn ook 26 weken oud.
Jouw leven met een baby van 26 weken oud
Als je geluk hebt, krijg je langzaam wat meer nachtrust terug. Veel baby’s gaan namelijk beter en langer slapen met 6 maanden. Je kind kan nu tien tot twaalf uur achter elkaar slapen. Lichamelijk gezien zijn nachtvoedingen niet meer nodig op deze leeftijd. Misschien kan je dus af en toe wel weer een nacht doorslapen. Toch is het niet alleen maar juichen voor iedereen….je kan deze maand opnieuw te maken krijgen met een slaapregressie. Maar vergeet niet, die zijn tijdelijk.
Ook als het om voeding gaat verandert er het een en ander deze periode. Wanneer je baby meer gewend is aan de eerste hapjes, gaat vaste voeding een steeds grotere rol spelen. Zo begin je op een natuurlijke manier langzaam borstvoeding af te bouwen. Dat betekent niet dat je baby geen borstvoeding meer nodig heeft. Moedermelk blijft, naast de nieuwe vaste voeding, goede voeding voor je kleine. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) raadt zelfs aan om, naast andere voeding, 12 tot 24 maanden borstvoeding te geven.
Als je borstvoeding geeft, kan je soms (harde) knobbeltjes voelen in je borsten. De eerste keer is dat best even schrikken! Je denkt misschien aan borstkanker. Dit is gelukkig bijna nooit het geval. Er zijn verschillende ‘goedaardige’ knobbels die vooral kunnen ontstaan in de periode dat je borstvoeding geeft. Zo kan je last hebben van verstopte melkklieren en/of -kanaaltjes.
Zorgt dit voor veel pijn, koorts en warm aanvoelende borsten? Blijf hier niet mee rondlopen. Ga langs de huisarts of bel een lactatiekundige. Dit wijst meestal op een borstontsteking. Bij een borstontsteking is het belangrijk om borstvoeding te blijven geven. Hierdoor gaat de melk weer stromen, wat uiteindelijk het probleem oplost. Als voeden te pijnlijk is, kan je de ontstoken borst ook afkolven.
Tip
Schrijf je baby in bij de bibliotheek
Dit is helemaal gratis totdat je kind 18 jaar is. Zo kan je samen eens andere boeken lezen dan die uit jullie eigen collectie. Vaak krijg je ook nog één of twee boekjes als welkomstcadeautje.
Doen met je baby van 26 weken oud
De babyachtbaan
Je baby kan het hoofd nu goed omhoog houden. Ook wordt er flink geoefend om controle over het bovenlijf te krijgen. Help je kindje om de grove motoriek te verbeteren door de ‘babyachtbaan’ te spelen. Leg je kleine op een kussen of grote (fitness)bal en rol deze naar voren en achteren, terwijl je je baby bij de heupen vasthoudt. Dit helpt bij de coördinatie van het hele lichaam van je kindje en het evenwichtsgevoel. En het kan zomaar gebeuren dat je kind het uitschatert van plezier!
Quiz
Als je kind plotseling ziek is, heb je het recht om vrij te nemen: waar of niet waar?
Meer over je baby en jou in deze week
DigiD kind
Een digiD voor je kind is een soort digitaal paspoort. Hiermee kan de identiteit van je kind gecontroleerd worden. Een digiD is niet verplicht, maar wel handig, bijvoorbeeld als je baby in het ziekenhuis opgenomen wordt.
Eerste hulp bij een insectenbeet
Geniet jij ervan om er buiten op uit te gaan met je baby? De pret kan ineens over zijn door een vervelende insectenbeet bij je kindje. Met deze tips kom je jeukvrij de zomer door >>
Wanneer water drinken?
Tot de leeftijd van 6 maanden krijgt je kleine genoeg vocht binnen via borst- of flesvoeding. Extra water was nog niet nodig. Vanaf nu kan je baby dit wel gebruiken. Begin te oefenen met kleine beetjes, dan went je baby eraan.
Tandenpoetsen met je baby
Is het eerste tandje doorgebroken? Dit is het moment om te beginnen met tandenpoetsen. Zo houd je de tanden vanaf het begin goed schoon en leert je kleine dat tandenpoetsen erbij hoort. Zo pak je dit klusje aan >>
Voedingsschema 6 maanden
Vaste voeding wordt steeds belangrijker in het voedingsschema. Je kan de happen langzaam groter maken. Ook kan je nu volkorenproducten, water en lauwwarme thee (zonder suiker) toevoegen aan het menu.