Deze week
-
Leren zitten
Rond 5 maanden kan je kleine misschien al zitten met steun. Dit maakt de wereld van je baby een stuk groter. Volg hierin vooral je baby.
-
Veiligheid in huis
Is jouw huis al babyproof? Nu je kind steeds meer kan, is het slim om hierover na te denken. Een ongeluk zit in een klein hoekje.
-
Jij en je lichaam
Ben jij al gewend aan je nieuwe lichaam na de zwangerschap? Laat je vooral niet gek maken door andere lichamen. Iedereen is anders.
Mijlpalen
- Zit met ondersteuning
- Rolt om van buik naar rug
- Ziet zachtere kleuren duidelijker
- Houdt zelf misschien een flesje vast
- Grijpt speeltje vast
Ontwikkeling baby 21 weken
Je baby is alweer 5 maanden oud en is druk bezig om een nieuwe mijlpaal te leren: zitten. Als je actieveling straks stevig zit, wordt de wereld ineens een stuk groter. Nu kan je baby met een beetje hulp van jou of een babystoel, ook al even rechtop zitten. Doe dit toch niet te lang en niet te vaak. Laat je kind vooral het eigen tempo volgen, je kleine leert vanzelf zitten. Blijf wel altijd in de buurt, want je kind is met 21 weken erg wiebelig. Nog even flink die spieren kweken. Waarschijnlijk kan je baby dan rond 6 maanden wel helemaal zelfstandig zitten. Kijk eens wat ik kan!
Download gratis de 24Baby-app!
Wist je dat 24Baby ook een app heeft? Volg de ontwikkeling van je baby, vind steun en advies bij andere moeders op het forum of lees gezellig mee.
Naast het leren zitten, is je baby ook nog steeds hard bezig om de omrolkunsten te verbeteren. Grote kans dat dit al vrij soepel gaat. Je kleine wordt zo steeds mobieler. Straks beweegt je avonturier zich door het huis en is niks meer veilig voor die grijpgrage handjes. Tijd dus om na te denken over de veiligheid in huis. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Is jouw huis al babyproof? Nu is het misschien nog niet hard nodig, maar je kan maar beter op tijd voorbereid zijn.
Je wil er liever niet aan denken dat je kind zich ernstig bezeert. Toch is het slim te weten wat je in een noodsituatie moet doen. Wat doe je bijvoorbeeld bij verslikking of een brandwond? Met een EHBO-cursus die speciaal gaat over EHBO bij baby’s en kinderen ben je goed voorbereid. Soms kan voedsel voor noodsituaties zorgen, bijvoorbeeld bij een voedselallergie. Een pinda- of ei-allergie komt het meeste voor. Wist je dat je de kans hierop kleiner kan maken door je baby al vroeg te laten proeven van ei en pinda’s? Geef je kind hiervoor ongeveer één keer per week een paar theelepels ei of pindakaas, geen losse noten! Bouw dit rustig op, te beginnen met een halve theelepel per week. Je kan hier het beste mee starten voordat je baby 8 maanden oud is.
Je baby van 21 weken oud
Elke baby is uniek. Baby’s van dezelfde leeftijd kunnen er heel anders uitzien en zich verschillend gedragen. Ben jij benieuwd naar baby’s van dezelfde leeftijd als jouw kindje? Deze drie baby’s van forumleden zijn ook 21 weken oud.
Jouw leven met een baby van 21 weken oud
Hoe kijk jij nu naar je veranderde lichaam? Ben je ermee bezig om weer je oude lijf en fitheid terug te krijgen? Laat je niet gek maken door de media waarin sommige vrouwen twee weken na de bevalling weer helemaal perfect zijn. Ieder lichaam is anders en reageert anders op een zwangerschap. Ook het herstel gaat bij iedereen anders. Waar de een direct na de bevalling weer een platte buik heeft zonder stretch marks, staan bij de ander tijgerstrepen op haar buik getekend. Ach…het belangrijkste is dat je gelukkig en gezond bent. Niet hoe strak je lichaam is!
Wel is sporten en beweging voor iedereen goed. Niet alleen voor een fit en sterk lijf, maar ook voor je mentale gezondheid. Bouw het sporten na de bevalling langzaam op en luister daarbij goed naar je lichaam. Zo krijg je je kracht en conditie weer rustig op je oude niveau. Bij de meeste vrouwen duurt het tussen de zes en twaalf maanden voordat zij hun oude sportniveau en conditie weer terug hebben.
Kan jij moeilijk zin maken om te sporten? Vraag dan of je partner of beste vriend(in) gezellig met je meedoet. Heb je meteen een goede stok achter de deur. En denk aan alle voordelen. Het kost namelijk niet alleen energie, het geeft vaak ook energie! Je kan je hoofd even leeg maken, hebt een moment voor jezelf en je voelt je na een work-out helemaal happy. Fijn voor jou én je omgeving.
Lifehack
Geef je baby iets kouds bij doorkomende tandjes
Krijgt jouw kleine tandjes? Dit kan erg vervelend en pijnlijk zijn voor je kind. Koud voedsel, koud drinken of een koelbijtring geven kan helpen. De kou verdooft het gevoelige tandvlees en maakt zo de pijn minder.
Doen met je baby van 21 weken oud
Doe een geluidenspel met je kind
Je kleine vindt verschillende geluiden nu erg interessant! Maak verschillende geluiden en laat zien wat het geluid maakt. Op die manier kan je baby leren waar geluiden vandaan komen. Verzamel verschillende voorwerpen, bijvoorbeeld een rammelaar, een speeltje met piepjes erin, een krakend papiertje etc. en ga naast je kleine zitten. Laat de geluiden een voor een horen, terwijl je laat zien welk voorwerp het geluid maakt. Leg het voorwerp dat het geluid maakt daarna in de handen van je baby. Help je kleine om het geluid zelf te maken. Wauw! Je kind zal zichzelf verrassen!
Poll
Heb jij nog last van kwaaltjes?
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app