Deze week
-
Babycommunicatie
Een lach, een traan, wat gebaren…Dit zijn manieren van je baby om te communiceren. Toch zijn er ook andere signalen om op te letten.
-
Weer een prik
Als je baby 5 maanden oud is, is het alweer tijd voor de volgende prik: de DKTP-, Hepatitis B-, HIB- en pneumokokkenvaccinatie. Vervelend, maar nuttig.
-
Aandacht verdelen
Lijkt het soms onmogelijk om je aandacht tussen twee of meer kinderen te verdelen? Gelukkig zijn er tips om toch tijd voor je oudere kind(eren) te maken.
Mijlpalen
- Ontwikkelt een gevoel van humor
- Krijgt een steeds sterkere rug
- Herkent voorwerpen, bijvoorbeeld de lievelingsknuffel
- Kan speelgoed van de ene naar de andere hand brengen
Ontwikkeling baby 19 weken
Om te overleven is je baby geboren met een aantal primaire reflexen. De afgelopen weken zijn veel van die reflexen verdwenen of vervangen door overgangsreflexen. De ‘nieuwe’ reflexen helpen je kleine bij de motorische ontwikkeling, bijvoorbeeld bij het leren zitten en kruipen. Een paar van deze reflexen verdwijnen vanzelf weer. Die worden vervangen door ‘volwassen reflexen’. Als je baby 19 weken is, kan je de Landau reflex heel duidelijk zien. Deze kom je tegen wanneer je vliegtuigje met je kind speelt. Bij ‘Doen met je baby’ lees je hoe je vliegtuigje speelt.
Download de gratis 24baby-app
Download gratis de 24baby-app en volg de ontwikkeling van je baby van dag tot dag. Houd mijlpalen bij in je dagboek en stel al je vragen in de community met 100k+ andere jonge ouders.
Trouwens… ben je net zo leuk aan het spelen met je kindje, komen er ineens tranen! Dit ligt niet aan jou. Je baby heeft gewoon een korte concentratieboog. Ook kan je kleine nog niet goed duidelijk maken hoe hij zich voelt, behalve met een lach, een traan en wat gebaren. Wist je trouwens dat je baby wel goed kan laten merken dat het tijd is voor een dut? Dit doet je baby met slaapsignalen. Voorbeelden hiervan zijn gapen, friemelen aan de oren, het hoofd wegdraaien tijdens het spelen, jengelen of druk doen. Door goed naar je baby te kijken leer je de signalen steeds beter herkennen. Zo kan je je kleine op tijd naar bed brengen. Over slapen gesproken… misschien ben jij wel een geluksvogel en slaapt je baby al 8 uur achter elkaar. Lichamelijk gezien kan je baby dat nu.
Waar je baby ook langer van kan slapen is een prik. Als je baby 5 maanden oud is, is het weer tijd voor de volgende vaccinatie, de DKTP-, Hepatitis B-, HIB- en pneumokokkenvaccinatie. Geen pretje voor je kleine! Plan op die dag geen andere activiteiten, zodat je kindje goed kan uitrusten. Zorgen de bijwerkingen voor ongemak bij je kind? Dan mag je na de vaccinatie best paracetamol aan je baby geven. Geef dit niet ervóór, want dan werkt het vaccin minder goed.
Je baby van 19 weken oud
Elke baby is uniek. Baby’s van dezelfde leeftijd kunnen er heel anders uitzien en zich verschillend gedragen. Ben jij benieuwd naar baby’s van dezelfde leeftijd als jouw kindje? Deze drie baby’s van forumleden zijn ook 19 weken oud.
Jouw leven met een baby van 19 weken oud
Heeft jouw baby eigenlijk een grote broer of zus? Elk kind reageert anders op de komst van een babybroertje of -zusje. De een is blij, de ander maakt het niet uit. Wat ook regelmatig voorkomt is jaloezie. En dat is helemaal niet zo gek! Eerst was je kindje het middelpunt van jullie leven en nu moet de aandacht opeens gedeeld worden. Niet alleen de aandacht trouwens, ook het speelgoed. En dat is best lastig!
Gedragsveranderingen komen dan ook vaak voor bij kinderen. Negeer ‘negatief’ gedrag niet en straf het niet af. Zeg je kind dat je begrijpt hoe moeilijk de verandering is en maak duidelijk hoeveel je van hem houdt. Probeer het positief te houden. Hier wat tips:
Aandacht verdelen
Het klinkt soms bijna onmogelijk met een krijsende baby in je armen en een poepbroek in je hand, maar het is wel erg belangrijk. Maak tijd vrij voor je oudere kindje(s) en doe ook eens leuke dingen zonder de kleine erbij.
Belangrijke rol
Maak van het ‘grote broer of zus’-zijn een belangrijke rol. “Jij kan alles al en kan de baby heel veel leren! Kijk, je broertje/zusje probeert om te rollen. Kan jij voordoen hoe je dat doet?”
Laten helpen bij de verzorging
Geef je kindje een taak bij de verzorging van het jongere broertje of zusje. Laat je oudste helpen bij het verschonen van de luier, het klaarmaken en geven van een flesje, het spelen met de kleine etc. “Wat doe je dat toch goed!”
Vertel over zijn/haar babytijd
Probeer je oudere kind weer te laten meevoelen hoe het was om een baby te zijn. Vertel bijvoorbeeld je oudste bijvoorbeeld over zijn/haar. “Toen jij nog een baby was, vond je het altijd leuk om… Net als je broertje/zusje!”
Bezoek vertellen over de situatie
Vraag je visite de aandacht tussen de kindjes een beetje te verdelen. Nemen ze iets leuks mee voor de baby? Zorg dan dat je ook een kleinigheidje hebt voor je oudere kindje. Zo krijgt je oudere kindje niet het gevoel vergeten te worden. Want dat is de allergrootste angst van je kind!
Liefde en aandacht
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Liefde en aandacht zijn het allerbelangrijkste..!
Wist je dat…?
Je baby heeft gemiddeld al zo’n 203 uur gehuild
Huilen is voor je baby een manier van communiceren. Je baby probeert je op die manier duidelijk te maken dat iets niet bevalt.
Doen met je baby van 1 weken oud
Speel vliegtuigje
De Landau reflex is op een leuke manier te gebruiken als je baby 19 weken oud is. Je ziet deze wanneer je vliegtuigje speelt met je kleine. Houd je baby horizontaal in de lucht en ondersteun de romp. ‘Uit reflex’ strekken het lijf en de ledematen zich dan uit. Ook tilt je kind het hoofd op. Dit is niet alleen een leuk spelletje, maar hiermee traint je vliegenier ook veel spieren. Nog leuker wordt het als je je baby door de hele kamer laat vliegen. Goede vlucht!
Poll
Heb jij de eerste schaterlach van je kindje al gehoord?
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app