baby leert wijzen

Toen je baby zo’n 7 maanden oud was, leerde hij al klappen en ‘dag dag’ zwaaien. Zijn gebarenrepertoire breidt zich steeds verder uit en binnenkort voegt hij er een heel handig gebaar aan toe: wijzen. Heel handig voor hem, maar ook voor jou.

Geen woorden, maar wijzen

Als je kindje tussen de 12 en 18 maanden oud is, zal hij zijn eerste woordjes laten horen. Voor die tijd leert hij echter al op andere manieren met jou te communiceren, namelijk door geluidjes en gebaren. Hier kan je al een heel eind mee komen, zo bewijst de tweeling in onderstaand filmpje:

Wijzen is een heel nuttig en praktisch gebaar, maar wel een stukje ingewikkelder om te leren dan bijvoorbeeld zwaaien of klappen. Het is een complexere beweging en er komt heel wat denkwerk bij kijken. Niet zo makkelijk als het eruit ziet dus!

Wanneer gaat je baby wijzen?

Zoals voor veel mijlpalen geldt, is ook de spreiding voor wijzen groot. Er zijn kindjes die met 8 maanden al kunnen wijzen, maar de meeste leren het tussen de 10 en 12 maanden. Weer anderen wijzen misschien pas na hun eerste verjaardag. Het is gelukkig allemaal normaal.

Wijzen: een ontwikkeling op meerdere gebieden

Het aanwijzen is eigenlijk één van de eerste vormen van bewuste sociale interactie. En dat is niet niks. Er gaat namelijk heel wat ontwikkeling in dat babybrein aan vooraf, wil je kleine dit gebaar succesvol inzetten.

Motorisch

Om te kunnen wijzen heeft je baby heel wat motorische skills nodig. Hij moet zijn wijsvinger afzonderlijk van de rest van zijn vingers bewegen en dan ook nog de juiste richting bepalen waarin hij wijst.

Cognitief

Met wijzen wil je iemand anders iets kenbaar maken. Daarvoor is een belangrijk besef bij je kindje nodig, wat er voorheen nog niet was: dat zijn perspectief niet hetzelfde is als dat van een ander. Dit noem je de ‘theory of mind’ en wijzen is daar het prille begin van.

Sociaal-emotioneel

De ‘theory of mind’ is ook op sociaal-emotioneel vlak belangrijk. Naast het besef van verschillende perspectieven, moet je baby zich ook in die ander kunnen verplaatsen. Hij moet zich realiseren dat als hij wijst, iemand anders daarop reageert. Ook moet hij snappen dat de ander zijn gebaren begrijpt (Ik zie iets, en ik wil dat jij het ook ziet!). Daarvoor moet hij zich kunnen inleven in jou.

Communiceren: weer een stukje makkelijker

Bij een gebrek aan woorden zal je baby lichaamstaal inzetten om met jou te communiceren. Wijzen is daarbij een heel handige manier. Ineens wordt het een stuk duidelijker wat hij wil. Hij hoeft maar te wijzen en jij rent al.

Dat scheelt een hoop frustraties voor jullie beiden: hij kan zich beter uiten en jij begrijpt hem beter. Twee vliegen in één klap dus. Pas wel op dat je het hem niet altijd op zijn wenken bedient. Hij mag ook zelf zijn best doen om iets te pakken te krijgen.

Heel knap, dat wijzen!

Als je baby kan wijzen, heeft hij weer een grote sprong in zijn ontwikkeling gemaakt. Je zult merken dat je kleine het al gauw voor van alles gebruikt. Niet alleen als hij iets ziet waarvan hij wil dat jij het ziet, maar ook als hij iets wil hebben, iets wil doen of zich ineens iets herinnert. En soms wijst hij zelfs naar zaken die niet meer zijn waar ze waren (oooh ja! Daar op de schutting zat vorige week een dikke duif).

Op een gegeven moment gaat je kindje het wijzen combineren met woordjes, maar ook voor die tijd staat zijn taalontwikkeling niet stil. Met wijzen en benoemen breidt hij zijn taalbegrip al flink uit. Wonderbaarlijk toch, dat hij al zoveel meer begrijpt dan hij zelf kan zeggen?

Tips om je baby te leren wijzen:

    Je kan het wijzen op speelse wijze oefenen. Zo help je je baby te ontdekken hoe leuk en handig het gebruik van dit nieuwe gebaar is. Onze tips:

  • Doe aanwijsspelletjes met je kleine: pak zijn vingertje en wijs samen iets aan, waarbij je benoemt wat het is. Je kan dit met van alles doen: speeltjes, voorwerpen, dieren (koetje boe!) en personen (papa!).
  • Heeft je kindje het wijzen eenmaal door? Dan keer je het spelletje om: benoem iets en laat hem ernaar wijzen. Natuurlijk juich jij het uit als hij het goed heeft. Hij zal dit geweldig vinden!
  • Lichaamsdelen lenen zich ook uitstekend voor aanwijsspelletjes (en voor hilarische taferelen – ja, dat is papa’s neus, laat nu maar weer los). Doe dit bijvoorbeeld tijdens het aan- of uitkleden en het verschonen.
  • Boekjes met veel plaatjes erin vindt je baby uitermate interessant. Het aanwijsspelletje is ook hierbij een schot in de roos. Vooral met bijbehorende geluiden erbij (broem broem! of miauw!).
  • Zang- en bewegingsspelletjes zoals ‘Klap eens in je handjes’ en ‘schuitje varen, theetje drinken’ zijn leuke varianten op aanwijs- en benoemspelletjes, die het altijd goed doen.
  • Leer je baby gebaren aan tijdens de alledaagse verzorging, bijvoorbeeld gebaren die zeggen ‘ik ben moe’ of ‘ik heb honger’. Zo kan je kleine deze dingen gemakkelijk aan je duidelijk maken, nu hij er de woorden nog niet voor heeft. Je kan hier ook een speciale cursus babygebaren voor volgen.