Traphekje: 7 tips voor veiligheid op en rondom de trap
Vanaf het moment dat je baby begint met kruipen tot hij 2 á 3 jaar is, is een traphekje nodig voor zijn veiligheid. Maar waar moet je allemaal op letten bij een traphekje en hoe gebruik je deze zo veilig mogelijk?
Ondanks dat veel ouders een traphekje plaatsen, komen jaarlijks 3.100 kinderen met letsel op de eerste hulp nadat ze van de trap zijn gevallen. Natuurlijk houd jij je kindje altijd goed in de gaten, maar één moment van onoplettendheid en je kleine zit op de trap. Met de volgende tips verklein je de kans op ongelukken.
1. Test en meet
Wanneer je een traphekje plaatst, test deze dan altijd voor gebruik. Let hierbij op de volgende dingen:
- Openingen. Alle openingen en ruimtes mogen maximaal 6,5 cm breed zijn. Je kan dit gemakkelijk meten met je vuist: deze mag er niet tussen passen.
- De hoogte van het traphekje. Het traphekje moet minstens 65 cm hoog zijn, gemeten vanaf het punt waar je kindje met zijn voet op kan staan tot de bovenste rand van het hekje. Voor grotere kindjes is een traphekje van minstens 75 cm hoog aan te raden.
- Stevigheid. Test de stevigheid van het traphekje door met je heup tegen het hekje aan te duwen. Deze mag op geen enkele manier loslaten of verschuiven.
2. Laat je adviseren
Welk traphekje het beste is, hangt af van jouw persoonlijke situatie thuis. Laat je daarom adviseren in een speciaalzaak. Bespreek hier hoe je huis en trap eruitzien en bekijk samen welk traphekje de meeste veiligheid biedt voor jullie situatie. Neem eventueel foto’s mee. Voor open trappen zijn er bijvoorbeeld aparte systemen en traphekjes.
3. Let op het gebruiksgemak
Natuurlijk staat de veiligheid van je kindje voorop, maar het gebruiksgemak van een traphekje is net zo belangrijk en draagt tevens bij aan de veiligheid. Het is immers niet prettig om bovenaan de trap met je kindje in je armen te staan morrelen aan het slot. Test bij het uitzoeken van een traphekje dus ook of je het gemakkelijk open en dicht krijgt.
4. Lees de instructies altijd goed
Neem de instructies en beschrijving altijd door voordat je een traphekje plaatst. Zo gebeurt het regelmatig dat ouders een klemhekje nemen, omdat ze denken dat ze dit traphekje kunnen plaatsen zonder te boren, maar een traphekje zonder boren bestaat niet. Klemhekjes moet je ook altijd nog bevestigen met een aantal schroeven. Anders trekt of duwt je kindje het traphekje er zo uit en is het dus niet veilig.
5. Houd rekening met de bevestigingsmogelijkheden
Houd ook rekening met het materiaal waaraan je het traphekje bevestigt. Als je een traphekje plaatst aan een gipswand en niet de juiste bevestiging gebruikt, ligt het traphekje er zo uit. Zeker als je kindje lekker actief en ondernemend is. Houd dus ook altijd rekening met de omgeving en pas je keuze voor een traphekje hierop aan.
6. Plaats een traphekje boven- én onderaan de trap
Een traphekje zorgt er niet alleen voor dat je baby niet van de trap valt, maar ook dat hij de trap niet opklimt. Kindjes klauteren nu eenmaal overal op, hebben een deur zo open en staan voor je het weet midden op de trap. Voorkom dat je kleine in een moment van afleiding de trap beklimt door een traphekje zowel boven- als onderaan de trap te plaatsen.
7. Timmer de onderste trede(n) dicht bij open trappen
Wanneer je bij een open trap beperkte ruimte hebt om het traphekje te bevestigen, is het raadzaam de onderste trede(n) van de trap dicht te timmeren. Hiermee kan je voorkomen dat je kindje tussen de treden door glipt.
Tweedehands traphekjes
De kosten voor traphekjes kunnen redelijk hoog oplopen, zeker wanneer je meerdere trappen in huis hebt. Veel ouders speuren daarom websites met tweedehands spullen af, op zoek naar een goedkoper alternatief. Wat moet je, naast bovenstaande tips, weten bij de aankoop van een tweedehands traphekje?
Pas op met schaarhekjes
Tweedehands worden ze nog volop aangeboden, maar in winkels zijn ze vrijwel nergens meer verkrijgbaar: schaarhekjes, ook wel harmonicahekjes genoemd. Schaarhekjes voldoen niet meer aan de huidige Europese veiligheidseisen. Zo kan je kindje gemakkelijk zijn vingertjes of armpje beknellen tussen de ‘scharen’, zijn ze vaak niet stevig genoeg en kunnen kindjes er gemakkelijk overheen klimmen.
Vraag het serienummer
Bekijk het serienummer van een traphekje om erachter te komen of het traphekje nog aan de veiligheidseisen voldoet. Je kan het serienummer opzoeken op internet, maar het snelst is gewoon de fabrikant of speciaalzaak bellen. Zij kunnen jou vertellen of het traphekje nog voldoet aan de huidige Europese veiligheidsnormen en dus nog geschikt is voor gebruik.
Bekijk de staat van het traphekje
Het lijkt heel logisch, maar uiteraard moet je ook letten op de staat van het traphekje. Is het materiaal nog heel? Werkt het slot nog goed? Is de bevestiging nog bruikbaar? En zitten er geen scherpe randen of splinters aan het hekje?
Gebruik een traphekje juist
Naast bovenstaande tips, is het op de juiste manier gebruiken van een traphekje natuurlijk ook erg belangrijk. Houd het hekje bijvoorbeeld altijd dicht als je kindje op die verdieping is en controleer regelmatig of het hekje nog goed vastzit.