Kramp in je kuiten tijdens de zwangerschap
Bijna de helft van de vrouwen heeft tijdens de zwangerschap last van kramp in de kuit. De kuitkrampen komen voornamelijk ’s nachts voor en zijn niet alleen erg pijnlijk, maar kunnen je nachtrust ook flink verstoren. Waar komt deze kramp in de kuit vandaan en hoe kun je de krampen voorkomen en verminderen?
Wat is kuitkramp?
Tijdens de zwangerschap krijgen veel vrouwen last van nachtelijke kuitkrampen. Hierbij trekt de spier in de kuit zich snel achter elkaar samen of verkrampt de spier. Dit veroorzaakt een hevige pijn in de kuit die kan doorstralen naar de rest van je been.
De krampen beginnen meestal in het tweede trimester van de zwangerschap en kunnen aanhouden tot het einde van het derde trimester. Gemiddeld duren de ‘krampaanvallen’ enkele seconden tot een aantal minuten. Wel kun je er nog tot de volgende dag (spier)pijn door hebben.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Oorzaak kramp in kuiten tijdens de zwangerschap
Er is niet één duidelijke oorzaak voor de kramp in de kuitspier tijdens de zwangerschap, maar artsen suggereren dat het een combinatie is van één of meer van de volgende factoren:
Vermoeidheid
Door gewichtstoename tijdens je zwangerschap dragen de spieren in je benen meer gewicht. Het kost je beenspieren meer inspanning om het gewicht te dragen, waardoor de spieren sneller moe zijn. Rust regelmatig uit en voorkom dat je lang staat.
Tekort aan belangrijke mineralen en zouten
Je deelt de mineralen in je bloed nu ook met je kindje, dus ontstaat er sneller een tekort aan belangrijke mineralen, zoals calcium en magnesium. Dit kun je aanvullen door voedingsmiddelen te eten die deze mineralen bevatten, zoals yoghurt, noten en bananen. Neem nooit zonder overleg met je huisarts of verloskundige extra zwangerschapssupplementen in!
Verstoorde doorbloeding
Doordat de baarmoeder groeit, kan er druk ontstaan op de aderen in je benen. Dit verstoort de doorbloeding van je benen. Om de bloedcirculatie te bevorderen, kun je op je linkerzij gaan liggen of je benen hoger (op een kussen) of omhoog (op een stoel) leggen.
Onvoldoende beweging
Ondanks dat kuitkrampen veroorzaakt kunnen worden door vermoeidheid, kan ook onvoldoende beweging een oorzaak zijn. Zorg voor genoeg beweging, maar neem uiteraard ook voldoende rust. Maak een wandelingetje of laat de hond uit, dat is voldoende.
Vochttekort
Een tekort aan vocht in je lichaam kan ook de oorzaak zijn van kuitkrampen tijdens de zwangerschap. Probeer per dag minstens 8 glazen water te drinken. Melk, verse vruchtensap en cafeïnevrije thee en koffie kunnen ook.
Kuitkrampen voorkomen tijdens de zwangerschap
Kramp in je kuiten helemaal voorkomen is lastig, maar onderstaande oefeningen en tips kunnen je helpen bij het verminderen en soms zelfs helemaal voorkomen van de krampen.
Oefening 1: rekken van de kuitspier
Denk bij deze oefening aan hardlopers die hun spieren rekken op de brug! Ga ongeveer een meter van de muur staan. Zet één been voor de andere. Houd het achterste been gestrekt, met de gehele voetzool op de grond en buig door het voorste been totdat je een beetje spanning voelt op de kuitspier van je achterste been. Wissel van been. Herhaal de oefening drie maal en doe de oefening bij voorkeur drie maal per dag. Let op: ga niet te ver bij het rekken van je kuitspier.
Oefening 2: tussendoor
Buig je voet op en neer. Draai je voet zowel links- als rechtsom. Dit kun je gewoon de hele dag tussendoor doen tijdens het zitten.
Tips
- Sta niet te lang achter elkaar en zit niet met je benen over elkaar.
- Neem een warm bad voordat je naar bed gaat.
- Rust met je benen omhoog / hoger.
- Drink voldoende water.
- Zorg voor voldoende beweging.
- Draag schoenen die je lichaam goed ondersteunen.
- Zorg in bed voor genoeg ruimte voor je voeten. Wanneer je voeten naar beneden wijzen (van je neus af), kan het de krampen en pijn verergeren.
Wanneer bovenstaande tips niet helpen, neem dan contact op met je verloskundige om te kijken of steunkousen kunnen helpen.
Pijn direct verminderen tijdens kuitkrampen
Tijdens de nachtelijke krampaanvallen in de kuit kun je een van de volgende dingen doen:
- Rek de kuitspier. Dit kun je doen door je been te strekken en je tenen (richting neus) naar je toe te trekken. Zit je buik in de weg? Doe dan de oefening voor het rekken van de kuit, zoals hierboven is beschreven. In eerste instantie kan het pijnlijk zijn, maar de pijn trekt daarna snel weg!
- Masseer de kuitspier. Doe dit met lange halen richting de voet. Kun je er zelf niet meer goed bij? Vraag dan of je partner je kuiten en benen masseert. He, vervelend..
- Loop een aantal minuten. Hierdoor kan de kramp ook wegtrekken.
- Houd een warme kruik op de zere plek. Dit brengt de spier tot rust en kan de pijn verminderen.
Geen schadelijke gevolgen
Kramp in de kuiten tijdens de zwangerschap heeft geen schadelijke gevolgen voor je kindje en de krampen verdwijnen na de zwangerschap gewoon weer. Tekorten, zoals tekort aan mineralen en vocht, kunnen echter wél schadelijk zijn voor je kindje. Houd hier dus rekening mee!
Is de kramp en pijn in de kuiten echter constant aanwezig en is de kuit gezwollen, rood en warm? Neem dan per direct contact op met de huisarts. Het komt niet vaak voor, maar 1 op de 2.000 zwangere vrouwen ontwikkelt een bloedpropje, wat met spoed behandeld moet worden.