Strippen om de bevalling op te wekken
Het strippen van de baarmoedermond is een manier om de bevalling op gang te helpen. Wat houdt strippen voor je bevalling precies in? Wanneer kan de verloskundige dit doen en wat kan je ervan verwachten?
Wat is strippen voor je bevalling?
Strippen is een manier om je bevalling op gang te brengen. Je baby wordt tijdens de zwangerschap omhuld door vruchtvliezen. Wanneer je gestript wordt, maakt de verloskundige deze vliezen los van de baarmoederwand. Dit zorgt ervoor dat je lichaam het hormoon prostaglandine aanmaakt.
Prostaglandine maakt de baarmoedermond zachter en weker. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat je baby door het geboortekanaal kan gaan. De baarmoedermond wordt zo ‘rijper’ voor de bevalling. Ook kan dit hormoon weeën veroorzaken.
Hoe gaat strippen in zijn werk?
Om te kunnen strippen, brengt de verloskundige één of twee vingers in je vagina in. Hiermee maakt ze voorzichtig ronddraaiende bewegingen rond het hoofdje van je baby. Zo scheidt ze de vliezen rondom de baarmoedermond van de baarmoederwand. Je moet hiervoor wel al een beetje ontsluiting hebben. Als je dit niet hebt, kan de verloskundige niet bij de vliezen komen.
Het strippen kan gewoon in de verloskundigenpraktijk gedaan worden. Daarna mag je weer naar huis. Soms is het handiger als het strippen voor de bevalling bij jou thuis gebeurt. De verloskundige komt dan naar je toe.
Waarom strippen tijdens de zwangerschap?
Ben je de 40 weken ruim voorbij en gebeurt er niets? Dan kan de verloskundige samen met jou besluiten om je te strippen tijdens je zwangerschap. Dit maakt de kans groter dat je bevalling vóór 42 weken begint.
Een zwangerschap van 42 weken of meer wordt het liefst voorkomen. Dit kan namelijk risico’s voor jou en je baby met zich meebrengen. De placenta kan bijvoorbeeld minder goed gaan werken. Ook is de kans op een keizersnede of kunstverlossing groter.
Er kan ook een andere reden zijn. Vormt je zwangerschap een gevaar voor jouw gezondheid of die van je kindje? Dan is het beter om de bevalling op gang te brengen. Strippen kan dan een eerste stap zijn. Dit is bijvoorbeeld zo als je zwangerschapsvergiftiging hebt.
Strippen: hoeveel kans op bevallen?
Het strippen van je baarmoedermond kan helpen om je bevalling op gang te brengen. Toch begint niet bij iedere vrouw na het strippen de bevalling. Bij ongeveer een derde van de vrouwen brengt het de bevalling op gang. Nog eens een derde krijgt alleen last van krampen of harde buiken. Bij de rest van de vrouwen gebeurt er niets.
Werkt het voor jou wel? Dan begint na het strippen de bevalling niet meteen. Het kan nog een paar dagen duren voordat de echte weeën beginnen.
Helpt het strippen niet en komt je bevalling niet spontaan op gang? Dan kan de verloskundige het nog een keer proberen. Ook kan ze je aanraden om je bevalling in te leiden. Dit gebeurt onder begeleiding van een gynaecoloog.
Is het pijnlijk?
Of strippen voor de bevalling pijn doet, verschilt per persoon. Veel vrouwen vinden het niet fijn, maar ook niet echt pijnlijk. Doet het pijn bij jou? Laat dit dan weten aan je verloskundige of gynaecoloog. Deze stopt hier dan mee. Na het strippen kan je nog zo’n 24 uur menstruatieachtige krampen of harde buiken hebben.
Bloedverlies na strippen
De drie dagen na het strippen kan je kleine hoeveelheden bloed verliezen (spotting). Door de aanraking van de goed doorbloede baarmoeder kan er een bloedvaatje kapot gaan. Deze bloeding kan rood, roze of bruin zijn en kan vermengd zijn met slijm. Het bloeden kan geen kwaad en stopt vanzelf.
Strippen voor je bevalling brengt geen risico’s met zich mee. Krijg je toch veel last van hevige pijn? Of verlies je zoveel bloed dat maandverband niet genoeg is? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Deze kan onderzoeken wat er aan de hand is.
Slijmprop verliezen na strippen
Na het strippen is het mogelijk dat je de slijmprop verliest. Dit is een taaie slijmsliert die tijdens je zwangerschap je baarmoedermond afsluit. Samen met de vruchtvliezen beschermt de slijmprop je baby tegen invloeden van buitenaf.
Aan het einde van je zwangerschap wordt je baarmoedermond vaak vanzelf wat losser en weker. Daardoor kan de slijmprop loskomen. Ook strippen maakt je baarmoedermond mogelijk weker. Daarom kan kan het ervoor zorgen dat je de slijmprop verliest.
Zijn er andere mogelijkheden?
Uit onderzoek blijkt dat strippen de enige wetenschappelijk bewezen manier is om de bevalling op te wekken. De bevalling opwekken door zelf te strippen kan je beter niet doen. Zelf kan je niet inschatten of je al ontsluiting hebt. Ook kan je er waarschijnlijk niet goed bij.
Wil je de bevalling opwekken zelf proberen te doen? Dan zijn er verschillende manieren waarop je dit wel veilig kan proberen. Bijvoorbeeld met een goede vrijpartij of door een voetreflexmassage. Het is niet bewezen dat deze manieren werken. Ben je de 40 weken voorbij en kan je niet meer wachten? Dan kan je altijd nog kiezen voor inleiden.
Auteur Lauri Hanewinckel