De nageboorte – de vijfde fase van de bevalling
Je baby is geboren! Het zware werk is gedaan, maar de bevalling is nog niet helemaal afgerond. Alleen de geboorte van de placenta, de nageboorte, rest nog. Gelukkig is dit een peulenschil in vergelijking met de uitdrijvingsfase.
De bevallingsfases:
- De latente fase (eerste ontsluitingsfase)
- De actieve fase (tweede ontsluitingsfase)
- De overgangsfase (laatste ontsluitingsfase)
- De uitdrijvingsfase
- De nageboorte
De eerste ademhaling
In de baarmoeder zijn de longen van je baby gevuld met vruchtwater. Zuurstof krijgt hij via de placenta, dus ademhalen is nog niet nodig. Wel heeft hij tijdens de zwangerschap de spieren al geoefend die hij gebruikt bij het ademhalen.
In het geboortekanaal wordt het vruchtwater uit de longen geperst, en eenmaal geboren kan de baby zijn eerste teug lucht nemen. Hij zal beginnen te huilen om de longen goed aan het werk te krijgen. Dit kan een minuutje duren, maar uiteindelijk zal je baby al snel zijn longetjes gaan gebruiken!
De nageboorte
Nadat je baby geboren is, krijg je nog enkele naweeën. Deze zorgen ervoor dat de placenta loskomt van de baarmoederwand en dat je baarmoeder krimpt naar haar oorspronkelijke vorm. Met een paar keer persen komt ook de placenta eruit. Dit wordt ook wel de nageboorte genoemd.
De artsen willen de nageboorte altijd goed controleren. Er mag namelijk niets achterblijven in de baarmoeder, omdat dit kan gaan infecteren. Er wordt daarom gekeken of de placenta intact is en of de vliezen goed zijn meegekomen. Je mag daarna zelf beslissen wat je met de placenta wil doen.
Navelstreng
Als de placenta niet langer met jou is verbonden, je baby zelf adem kan halen en misschien zelfs al borstvoeding van je krijgt, is de navelstreng overbodig. De navelstreng wordt daarom na enige tijd doorgeknipt.
Vaak wordt gewacht met het doorknippen van de navelstreng totdat er geen bloed meer uitgewisseld wordt tussen de placenta en je baby. Zodra je geen bloed meer door de navelstreng voelt pulseren, kan deze doorgeknipt worden. Sommige verloskundigen doen dit al eerder, maar je kan altijd je eigen wensen aangeven.
Als het noodzakelijk is dat je baby direct medische hulp krijgt, zal de navelstreng vaak eerder worden doorgeknipt.
De afronding
Dat was het dan! Je hebt je kleine eindelijk in je armen. Waarschijnlijk ben je niet eens meer bezig met de nazorg, maar het kan nodig zijn dat je hechtingen krijgt als je bent uitgescheurd of ingeknipt. Als je pijnbestrijding hebt gehad, zal deze vrij snel stopgezet of afgebouwd worden.
Naweeën
Je kan nog een tijdje last hebben van naweeën. Het kost tijd om je baarmoeder in haar oorspronkelijke staat terug te laten keren. Ook kun je nog navloeien. Het is immers best zwaar geweest voor je lichaam: je baarmoeder maakt schoon schip.
Als je borstvoeding geeft, zijn naweeën vaak iets heftiger. Dat komt doordat de hormonen die vrijkomen als je borstvoeding geeft de samentrekking van je baarmoeder stimuleren.
Iedere bevalling is uniek
We hebben beschreven hoe een normale bevalling zonder complicaties verloopt, maar elke bevalling is uniek. Blijf daarom goed naar je lichaam luisteren. Na de bevalling heb je een uniek en speciaal verhaal te vertellen, en een prachtig kindje in je armen.