De kans op zwangerschap vergroten: zo eet je jezelf zwanger!
Veel stellen hebben moeite om snel zwanger te raken. Er zijn meerdere opties om echte vruchtbaarheidsproblemen het hoofd te bieden, maar dat is gelukkig niet altijd nodig. Goed op je voeding letten kan je kansen vergroten. Hoe doe je dit? Met welke voeding bereid je je lichaam optimaal voor op een zwangerschap?
Eten om in de stemming te komen of om je libido te verhogen
Serotonine is een stofje in je lichaam dat een sterke invloed heeft op je seksdrive. Als je de aanmaak van serotonine wil stimuleren, kan je het beste grijpen naar kip, kalkoen, lam, kabeljauw, heilbot, zalm, sardines, tonijn, asperges, bladgroenten, aardappelen, zaden, sojabonen en yoghurt.
Fenylethylamine (spreek uit: fee-niel-ee-tiel-aa-mie-nuh) is het stofje dat je de befaamde vlinders in je buik laat voelen. Ideaal als je een beetje in een sexy stemming wil komen. Chocolade is hier een uitstekende bron van!
Dopamine is een stofje in je lichaam dat je positief en blij laat voelen. Tijdens seks is je dopamine niveau hoog. De volgende voedingsmiddelen bevatten de bouwstoffen waaruit je lichaam dopamine kan aanmaken: kip, kalkoen, mager rood vlees, kabeljauw, schaaldieren, tonijn, eieren, melkproducten, avocado, bananen en havermout.
Andere factoren naast eten
Voeding kan dus bijdragen aan een lustgevoel, maar daarmee ben je er niet. Naast voeding zijn vooral ook de juiste prikkels onmisbaar voor de zin in vrijen. Bezig zijn met seksuele prikkels, alleen of samen met je partner, stimuleert je seksleven. Dus kijk, lees, luister, ruik, zeg, denk, fantaseer en sta open voor seksuele prikkeling.
Eten voor een goede eicel-gezondheid
De follikels zijn de kleine blaasjes waarin eicellen zich bevinden voor de eisprong. Ze bevatten een vloeistof met hormonen en voedingsstoffen erin die goed zijn voor de eicel. Maar door deze vloeistof kan de eicel ook in aanraking komen met schadelijke vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels in je lichaam.
Antioxidanten
Antioxidanten zijn goed in het tegengaan van vrije radicalen. Je moet er alleen niet te veel van eten. Je vindt ze vooral in groente en fruit. Als je normaal, gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende antioxidanten binnen. Voor een vrouw in de vruchtbare leeftijd luidt het advies om 200 gram fruit en 250 gram groenten te eten
Inositol
Het stofje inositol heeft een positieve invloed op de follikels en dus op de gezondheid van de eicel. Ook speelt het een rol bij de verwerking van vetzuren. Bruine rijst, bonen, linzen, citrusvruchten, noten en zaden zijn hier goede bronnen van.
Inositol wordt weleens onterecht een vitamine genoemd. Je lichaam kan deze stof namelijk zelf aanmaken. Een tekort aan inositol komt eigenlijk niet voor en er is dan ook geen reden om supplementen met inositol te gebruiken. Omdat niet bekend is of een teveel schadelijk kan zijn, wordt het gebruik hiervan zelfs afgeraden.
Gezond eten om de kans op zwangerschap te vergroten
Als je zwanger bent, heb je van sommige voedingsstoffen, bijvoorbeeld vitamine D en foliumzuur, meer nodig. Ook voordat je zwanger wordt, kan het zinvol zijn om er op te letten dat je onderstaande voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. Dit kan bijdragen aan een succesvolle innesteling en een gezonde ontwikkeling van het prille embryo in je buik.
Vitamine D en foliumzuur tijdens de zwangerschap
Tijdens je zwangerschap heb je de volgende hoeveelheden extra nodig:
- 10 micorgram vitamine D per dag
- tussen de 400 en 500 microgram foliumzuur per dag
IJzer
IJzer is een belangrijke bouwstof voor hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling. Tijdens de menstruatie verlies je ijzer. Dit kan je aanvullen door rood vlees, pompoenpitten, bonen, gedroogde abrikozen, rozijnen, schaaldieren en donkere bladgroenten (spinazie!) te eten.
Door ervoor te zorgen dat de ijzerconcentratie in je bloed op peil is, kan je bloedarmoede tijdens de zwangerschap voorkomen.
Vitamine C
Vitamine C is belangrijk voor de ijzeropname en voor een gezonde hormoonhuishouding. Deze vitamine haal je uit citrusvruchten, bessen, kiwi, bladgroenten en rode paprika.
Vitamine B
B-vitamines bevorderen de energieproductie uit voedsel en stimuleren de aanmaak van rode bloedcellen – belangrijk tijdens de menstruatie! Net als vitamine C draagt deze vitamine bij aan een gezonde hormoonhuishouding. Daarnaast is het essentieel voor een goede celdeling. Daardoor is het ook belangrijk voor de ontwikkeling van het embryo in de vroegste stadia.
Je haalt het uit volkorenproducten, lamsvlees, rundvlees, gevogelte, schaaldieren, eieren, melkproducten en bladgroenten.
Vitamine D
Om de innesteling een goede kans van slagen te geven is een goed immuunsysteem belangrijk. Vitamine D speelt daarbij een rol. Het liefst haal je deze vitamine uit zonlicht, maar shiitakes, zalm, sardines en andere vette vis zijn ook goede bronnen van vitamine D. Roofvissen zoals makreel, paling en tonijn kan je beter vermijden als je zwanger probeert te worden. Ook vlees en eieren vormen een vitamine D-bron, al bevatten ze wel lagere gehaltes. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.
Voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen geldt het advies om extra vitamine D te nemen.
Voor het overzicht vind je hieronder alle voedingsstoffen op een rij.
Een gezond gewicht en zwanger worden
Naast de juiste voedingsstoffen draagt een gezond gewicht ook bij aan zwanger worden. Overgewicht kan je vruchtbaarheid verminderen, omdat je hormoonhuishouding verstoord kan raken. Dit zorgt voor een onregelmatige cyclus, wat het moeilijk maakt om je vruchtbare dagen in te schatten. Lees meer over overgewicht en zwanger worden >>
Als er geen bevruchting of innesteling heeft plaatsgevonden
Je lichaam en geest hebben een tijdje op spanning gestaan om zich klaar te maken voor een eventuele zwangerschap. Als de bevruchting en/of innesteling niet plaatsvindt en je hormoonspiegels weer dalen, kan je je daarom wat moe en traag voelen.
Rond deze tijd, als het lichaam zich weer voorbereidt op de menstruatie, kan je trek hebben in zoet voedsel en de bekende premenstruele cravings hebben. Geef er maar aan toe. Af en toe een traktatie kan geen kwaad, als het maar met mate is.
Download onze app
#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp